Haberler
Esed rejimiyle çatışan muhalif gruplar Halep kent merkezine girdi

Türkiye sınırı kan gölüne döndü! Muhalif gruplar kent merkezinde

Rus uçakları, Halep'i vurmaya başladı

Halep düştü, Rus savaş uçakları bombardımana başladı

Katıldığı organizasyonda Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı kızdıran protesto

Salondaki protesto Erdoğan'ı kızdırdı: Siyonistlerin ağzı, dili olma

Yenidoğan çetesi soruşturması kapsamında kapatılan 13 özel hastaneye kayyum atandı

İstanbul'da 13 özel hastaneye kayyum atandı

Anakulu'nda Orman Haftası Fidan Dikimi Etkinliği ile Kutlandı

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Gölbaşı 1 Nisan Anaokulu öğrencileri okul bahçesine orman muhafaza memurları gözetiminde fidan dikerek Orman Haftası’nı kutladı.

Gölbaşı 1 Nisan Anaokulu öğrencileri okul bahçesine orman muhafaza memurları gözetiminde fidan dikerek Orman Haftası'nı kutladı.

Orman muhafaza memuru Hacı Güneş, fidan dikiminin nasıl yapılacağı ve çukurun nasıl hazırlanacağını öğrencilere anlattı. Güneş, "Çukurlar, dikilecek fidanın veya ağacın kök hacmini kapsayacak boyutlarda olmalıdır. Çukur derinliği, diz boyu dediğimiz, 60 santimetreden az olmamalıdır. Şayet fidan dikilecek topraklar işlenmemiş veya iyi işlenmemişse, o takdirde çukur ebadı biraz daha büyük tutulur, işlenmemiş topraklarda çukurdan çıkan toprakların üstten çıkarılan ayrı, alttan çıkanları ayrı bir yerde toplanır ve çukur doldurulurken üstten çıkan alta, alttan çıkan toprak ise üst tarafa konur. Çukur dipleri kabartılır: Çukur dipleri, toprak işlenmiş olsun veya olmasın mutlaka bir miktar kabartılmalı ve sulanmalıdır. Çukur çapları derinliğinden bir miktar geniş tutulursa iyi olur. Çukurların dikim zamanından bir süre evvel açılıp, mümkünse donlu bir dönem geçirmesinin faydalı olacağını söyleyebiliriz. Dikim sahası kuvvetli rüzgarlara karşı ise, dikimden 10-15 gün evvel dikilecek fidanın boyuna göre hazırlanacak bir herek, çukurun tam tabanına saplanır. Hereklerin oldukça düzgün ve budaksız olması, kabuklu ise, kabuklarının soyulması iyi olur. Hereğin toprağa saplanacak ucunun yakılmış ve katranlanmış olması ömrünü uzatır. Fidan çukura yerleştirilir: Dikilecek bitkilerin tüplü olması tercih edilmelidir. Kökündeki toprakla birlikte ve içerdiği nemi koruyacak şekilde naylon torba, saksı gibi kap içindeki fidanlara tüplü fidanlar diyoruz. Tüplü bitkinin kökünü saran kap, hemen çukurun başında, kökü saran toprağı dağıtmadan, dikkatlice çıkarılıp elde tutulur. Diğer bir kişinin yardımı ile fidan çukura yerleştirilir, çukur toprakla doldurulur. Doldurulan toprak ayakla basılarak bir elimizle de fidan tutularak sıkıştırılır. Dikim esnasında fidan kökleri rüzgar almamalı, direk güneş ışığına maruz kalmamalıdır. Toprağın seviyesi kök boynu hizasına gelinceye kadar doldurma ve sıkıştırma işine devam edilir. Toprak doldurulurken ayakla iyice sıkıştırmak ve toprak içinde boşluk kalmamasına dikkat etmek lazımdır. Fidan çevresinde 80-100 santim çapında, 10-15 santim derinliğinde sulama çanağı hazırlanır. Can suyu verilir: Dikim işi bitince can suyu denilen ilk su verilir" şeklinde fidan dikimini anlattı. - ADIYAMAN

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel
title