Haberler

Anadolu Odaları Platformu 8.toplantısını Karaman'da Yaptı

Anadolu Odaları Platformu 8.toplantısını Karaman'da Yaptı
Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Anadolu Odaları Platformu 8.toplantısını Karaman'da gerçekleştirdi.

Anadolu Odaları Platformu 8. toplantısını Karaman'da gerçekleştirdi.

Karaman ile birlikte Ankara, Eskişehir, Kayseri, Konya, Niğde, Nevşehir, Aksaray, Kırıkkale, Çankırı, Kırşehir, Sivas ve Yozgat illerinde bulunan Serbest Muhasebeci ve Mali Müşavirler Odalarının oluşturduğu Anadolu Odaları Platformu üyeleri Karaman'da bir araya geldi. Anadolu Odaları Platformunun 8. toplantısının ev sahipliğini yapan Karaman Serbest Muhasebeci ve Mali Müşavirler Odası Sekreteri Umut Aydın yaptığı konuşmada, "Zengin bir tarihe ve çok zengin bir kültüre sahip olan Karaman, coğrafi konum ve stratejik özelliği dolayısıyla çok büyük bir öneme haizdir. İç Anadolu'yu Akdeniz'e bağlayan karayolu ve demiryolunun buradan geçmesi, ayrıca tarihi ipek yolu üzerinde bulunması, ilimizin bugünkü ekonomik hayatının üzerinde büyük etkileri vardır. İlimizin genelde ekonomik yapısı tarım başta olmak üzere, hayvancılık, ticaret ve sanayiye dayanır. Son yıllarda, köylerden şehre büyük kitleler halinde göç olaylarının olması, Karaman'ı sanayi ve ticarete yönelik bir ekonomik faaliyete zorlamıştır. Sanayinin alt yapısı için gerekli küçük ve büyük organize sanayi bölgesinin tamamlanması, Karaman ekonomisi için büyük önem taşımaktadır. Sanayide devlet yatırımı yok denecek kadar azdır. Karaman sanayisinde son 20 yıl içerisinde büyük ilerlemeler olmuştur. Bu gelişmelerde özel sektörün payı çok büyük olmuştur. İlimiz, İç Anadolu Bölgesi'nde hububat, bakliyat üretim ve ticareti konusunda en önemli merkezlerden biridir. Meyvecilikte, özellikle elma yetiştiriciliği bakımından Türkiye'de birincidir. Son yıllarda sulanabilir arazinin çoğalması, özellikle tarıma dayalı un, bulgur, bisküvi, gofret gibi endüstri kollarının doğmasını hazırlamıştır. Karamanımız bu alanlarda da önde gelen iller arasındadır ve adından güçlü bir şekilde bahsettirmektedir. Türk Dilinin Başkenti olan ilimiz Yunus Emre, Mevlana, Piri Reis gibi birçok ünlü değerler yetiştirmiştir. Ulu Önder Atatürk'ün ata yurdu Taşkale kasabasıdır" dedi. Aydın, gündemi en fazla meşgul eden konunun yeni Türk Ticaret Kanunu'nun getirdiği yenilikler olduğunu belirterek, "Yeni kanunla birlikte mesleğimizin yanı sıra bağımsız denetçi olabilme şartları da getirilmiştir. Umarım Kamu Gözetimi Kurumu da TÜRMOB'un vermiş olduğu eğitimlerin yeterli olacağını kabul eder de bizi bu sıkıntılı süreçten kurtarır. Taleplerimize gelince denetim süresince; yetki belgeleri ve ruhsat harçları bedelleri kaldırılmalıdır. Denetim lisanslamasında sınav yapılmaması ve 15 yıllık kıdem şartının kaldırılarak TÜRMOB'un verdiği Bağımsız Denetim Eğitimlerinin yeterliliği kabul edilmelidir. Ayrıca bir sınav ve eğitim yapılmamalıdır. Meslek mensubunun KDV yükü azaltılmalıdır. Platformun sonuçlarının mesleğimiz adına verimli olmasını diliyorum" diyerek sözlerini tamamladı.

Karaman Serbest Muhasebeci ve Mali Müşavirler Odası Başkanı Ali Ankaralı da konuşmasında, "Bu toplantıya kadar dönem başkanlığını üstlenen Konya Odasının değerli başkanına ve yöneticilerine başlattıkları birliktelik ve bugüne kadarki çalışmalarından dolayı teşekkür ediyorum. Yine yeni dönemde, Dönem Başkanlığına oy birliği ile seçilen Kayseri Odamızın değerli başkanı ve yöneticilerine de çalışmalarında başarılar diliyorum. Mesleğimizde gelinen son durum ve sorunlarımız hakkında oda sekreterim gerekli açıklamaları yapmıştır. Ancak bir konuya değinmeden de edemeyeceğim. Yıllardan beri çözüm bekleyen bu sorunların giderilmesi bir tarafa yeni sorunlarla karşı karşıya kalmaktayız. Bu sorunlardan ilk aklıma gelen ve halen devam edenler bilgi amaçlı BS-BA ve mükellef bilgileri bildirimler de cezanın kaldırılması, Muhasebe ücretlerinin bankaya yatırılması. Meslek mensuplarına 4a sigortalılık hakkı verilmesi. Sözleşmelerdeki damga vergisinin kaldırılması, mücbir sebep halleri, stajyerlerin sigorta primlerinin devletin çıraklık fonundan karşılanması, 4.dönem geçici vergi beyannamelerinin kaldırılması, basit usulün kaldırılması, mali tatil yetersiz gibi detayına girmeyeceğim birçok sorun mevcuttur. Bankaların istediği bilançolar, yüzde 18 KDV'nin 8'e indirilmesi, Yeminli Mali Müşavir karşıt inceleme raporları gibidir" dedi.

Ankaralı, yeni iş yükü ve sorunlarıyla ilgili olarak da, "Sağlık Raporlarının sistem üzerinden takibi üzerimize bir yüktür. Gelir Vergisi Kanununda yapılan değişiklikle basit usule geçmenin yolu açılmaktadır. Bizler basit usul kaldırılsın derken, basit usule geçmenin yolu açılmıştır. Mükellef bilgileri bildirimi üzerimizde kalmıştır. Kısaca eski sorunlara çözüm bulunmadan yeni sorunlar önümüze çıkarılmaktadır. Biz istiyoruz ki TÜRMOB'un başkanlığında bir komisyon kurulması, sorunların neler olduğu ve önceliği konusunda bir çalışma yapılması, bu çalışma sonucunda yol haritamızın belirlenmesidir" diye konuştu.

Platform Dönem Sekreteri ve Kayseri Serbest Muhasebeci ve Mali Müşavirler Odası Başkanı Suat Özsoy da, yaptığı konuşmada 8. Anadolu Odaları Platformuna ev sahipliği yapan Karaman SMMM Odasına teşekkür etti. Toplantı sonrasında platform üyeleri Karaman'daki tarihi ve turistik yerleri gezdiler. - KARAMAN

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel
title
Close