Haberler

Anadolu'nun Bilim Durağı Hititler

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Eskişehir Şehit Mehmet Şengül Fen Lisesi öğrencileri tarafından hazırlanan “Anadolu’nun Bilim ve Teknoloji Durağı Hititler” projesinin tanıtım sergisi Eskişehir Arkeleoji Müzesi’nde gerçekleştirildi.

Eskişehir Şehit Mehmet Şengül Fen Lisesi öğrencileri tarafından hazırlanan "Anadolu'nun Bilim ve Teknoloji Durağı Hititler" projesinin tanıtım sergisi Eskişehir Arkeleoji Müzesi'nde gerçekleştirildi.

Okul Müdürü İlker Nebi Özgür ve Proje Sorumlusu Neziha Bilen, sergiye gelen Eskişehir Milli Eğitim Müdürü Necmi Özen, ilçe mille eğitim müdürlükleri yetkilileri ve konuklara proje hakkında bir sunum ile anlattılar. İnsanların yaşamını etkileyen, ufkunu açan, uygarlığı hızla geliştiren bilim ve teknolojinin önemi üzerinde durmak için her yıl 8- 14 Mart tarihleri arasında bilim ve teknoloji haftası olarak kutlandığını vurgulayan proje sorumlusu Neziha Bilen, Hititler hakkında da bilgiler verdi. Hitit kültürünün bugünlere ışık tuttuğundan bahseden Bilen, "Bu anlamda bir fen lisesi olarak, yaşadığımız topraklarda bizden önce var olan Hitit uygarlığının bilim ve teknolojideki buluşlarını araştırıp projelendirmeyi amaçladık. Hititler, Anadolu coğrafyasında devlet kurmuş önemli uygarlıklardan biridir. Hititleri tanımak Anadolu uygarlığını, hatta Anadolu'nun bugününü tanımak demektir. Kendilerinden önce yaşayan toplumların kültürel birikimini benimseyerek ve zenginleştirerek Anadolu'da derin bir iz bırakmışlardır. Sosyal konularda olduğu gibi bilim ve teknolojide de yaşadıkları döneme damgasını vuran Hititler, çağın en büyük devletlerinden biri olarak tarihe geçmişlerdir" dedi.

"Teknolojinin gelişimine ışık tuttular"

Proje hakkında bilgiler veren Bilen, konuşmasını şu şekilde sürdürdü:

"Projemizde; tıp, savaş teknolojisi, astronomi ve takvim, matematik, kanalizasyon, sulama kanalları ve su künkleri, gıda teknolojisi, kimya teknolojisi, dokumacılık ve maden işletmeciliği alanlarına yer verilmiştir. Yaptığımız incelemelerde Hititler, kendilerinden önceki uygarlıklarla iletişim ve etkileşim halinde yeniliklere açık bir toplum olarak görülmüştür. Bilim ve teknolojinin ilerlemesine katkı sağlamış, çalışmaları ile bilim ve teknolojinin gelişimine ışık tutmuştur. Anadolu toprakları üzerinde Hititlerin mirasçısı olan bizler, bu kültürü tanıdıkça, buluşlarını öğrendikçe bugünkü kültürümüzü daha iyi anlayabiliriz."

Şehit Mehmet Şengül Fen Lisesi'nin hazırladığı "Anadolu'nun Bilim ve Teknoloji Durağı Hititler" Proje ekibinde, Emir Sever, Elif Sorgun, Eren Gülmen, İrem Özkan, Ahmet Furkan Zincir, Taha Mert Şahan, Elif Ünsal, Selinay Kaykı, Berfin Su Utku, Muhammed Emin Özcan, Eren Özkan, Dilan Gümüş ve Nazlı Eş isimleri yer aldı. Serginin müziği ise Ada Canata tarafından arp çalınarak oluşturuldu. Projenin ikinci tanıtım sergisi, 13 Mart 2017 tarihinde Espark AVM'de gerçekleştirilecek. - ESKİŞEHİR

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel
title
Close