Anadolu Kadınları Harekete Geçti
İç Anadolu 3. Kadın Buluşması kapsamında 40 kadın hak örgütü temsilcisi İç Anadolu’daki kadın sivil toplum kuruluşlarının sorunlarına çözüm bulmak üzere bir araya geldi.
İç Anadolu 3. Kadın Buluşması kapsamında 40 kadın hak örgütü temsilcisi İç Anadolu'daki kadın sivil toplum kuruluşlarının sorunlarına çözüm bulmak üzere bir araya geldi.
Türk Kadınlar Birliği (TKB) Kayseri Şubesi ev sahipliğinde ve Uçan Süpürge Kadın İletişim ve Araştırma Derneği ile Norveç Büyükelçiliği ortaklığında gerçekleştirilen İç Anadolu 3. Kadın Buluşması Novotel'de başladı. İlki 2013 yılında Uçan Süpürge, ikincisi de Eskişehir'de Kadın Adayları Destekleme Derneği (KADER) Şubesi tarafından gerçekleştirilen İç Anadolu Buluşması'nın Kayseri toplantısına, 11 ilden; 6'sı Kayseri'den olmak üzere 32 kadın hak örgütünün 40'a yakın temsilci katıldı.
Toplantının açılış konuşmasını Türk Kadınlar Birliği Kayseri Şube Başkanı Ayşe Uzunlu yaptı. Buluşmanın, öğretmeninin cinsel istismarından dolayı intihar etmek zorunda kalan liseli Cansel'in duruşması ile aynı güne gelmesinin kadınlar açısından manidar olduğunu belirten Ayşe Uzunlu, son zamanlarda yaşanan terör saldırılarına da değinerek, toplumsal barışı kadınların inşa edeceğini söyledi.
İÇ ANADOLU'DA KADIN HAK ÖRGÜTÜ SAYISI AZ
İç Anadolu Kadın Buluşması'nın, bölgede yer alan kadın STK'ların sorunlarının tespiti ve çözüm bulunması açısından önemli olduğunu kaydeden TKB Kayseri Şube Başkanı Ayşe Uzunlu, toplantının ana gündem maddesinin bu nedenle 'Güçlü STK' olarak belirlendiğini söyledi. Diğer bölgelerle karşılaştırıldığında, hak temelli çalışan kadın sivil toplum kuruluşlarının sayısının İç Anadolu'da görece az olduğunu ifade eden Başkan Ayşe Uzunlu, konuşmasını şöyle sürdürdü:
"İç Anadolu Bölgesinde sivil toplum kuruluş sayısı incelendiğinde kadın odaklı çalışan STK sayısının az olduğu ve kadın STK çalışmalarına aktif katılımın ise çok az olduğu görülmektedir. İç Anadolu Bölgesinde bu eksikliğin fark edilmesi üzerine Uçan Süpürge Kadın İletişim ve Araştırma Derneği 21 Aralık 2013 tarihinde Norveç Büyükelçiliği desteği İç Anadolu Bölgesi 1. Kadın Buluşmasını gerçekleştirdi. 2. Kadın Buluşması ise 2014 yılında Eskişehir'de KADER tarafından yapıldı. Bu toplantılarda derneklerin fiziki şartları ve iletişimleri üzerine durum değerlendirilmesi ve bilgilendirme yapıldı. 2015 yılında, Kayseri Nuh Naci Yazgan Üniversitesi tarafından " Kayseri'deki Sivil Toplum Örgütlerindeki Kadın Etkinliğinin İncelenmesi" konulu TÜBİTAK Projesi gerçekleştirildi. Proje çerçevesinde Kayseri'deki STK'larla yapılan görüşmeler ve elde edilen veriler neticesinde genel olarak STK faaliyetlerine katılımın ve desteğin yeterli seviyede olmadığı gibi kadınlara yönelik STK faaliyetlerinin de istenilen düzeyde olmadığı tespit edildi. Proje çalışmasında ayrıca sadece kadınlara yönelik etkinliklerde bulunan STK'lara bile kadın üye katılımının oldukça düşük düzeyde olduğu ve bu STK'ların çeşitli güçlüklerle karşı karşıya oldukları belirlendi. Toplantı konumuzu belirlerken 'STK olarak ihtiyaçlarımız nelerdir? Nasıl güçlenebiliriz?' sorularına cevap ararken konu başlığımızda belli oldu. Bu buluşmamızda İç Anadolu'daki kadın STK'ların sorunları ve bu sorunların çözümü için önerileri, Türkiye'deki kadın sorunları, savunuculuk ve lobicilik, toplumsal cinsiyet eşitsizliği ve iletişim konuları tartışılacak."
İç Anadolu 3. Kadın Buluşması'nın ilk gününde, kadın filmleri yönetmeni ve aktivist Sevna Somuncuoğlu 'Güçlü bir STK, Savunuculuk ve Lobicilik', İletişim Uzmanı Müge Sunal 'STK'lar İçin İletişim', Nuh Naci Yazgan Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Dilek Cindoğlu 'Türkiye'de Kadın Sorunları' başlıklarında sunumlar; Mersin Üniversitesi İletişim Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Aslıhan Doğan Topçu da 'Feminist Film Eleştirisi' atölyesi gerçekleştirilecek. - KAYSERİ