Haberler
Aliağa'daki Tüpraş Rafinerisi'nde patlama

Aliağa'daki Tüpraş Rafinerisi'nde korkutan patlama

Malatya'nın Doğanşehir ilçesinde 4,6 büyüklüğünde deprem

Malatya'da şiddetli deprem! Sarsıntı çevre şehirlerden de hissedildi

Kabine sonrası Erdoğan'dan yetkisiz çakar kullananlara net mesaj: Kimsenin gözünün yaşına bakmayacağız

Erdoğan'dan Kabine sonrası net mesaj: Kimsenin gözünün yaşına bakmayacağız

İşte 7 kişiyi öldüren Bahtiyar Aladağ'ın son görüntüleri

İşte 7 kişiyi katleden caninin son görüntüleri

Anadolu Dağ Turnalarına Çipli Takip

Haberler
Güncelleme:
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Ulusal Turna Eylem Planı kapsamında yürütülen envanter çalışmaları çerçevesinde, Sivas'ta 4 Anadolu dağ turnasına çip takıldı.

Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü ve Doğa Araştırmaları Derneği'nin iş birliğinde yürütülen "Ulusal Turna Eylem Planı" kapsamında yapılan envanter çalışmaları çerçevesinde, Sivas'ta 4 Anadolu dağ turnasına çip takıldı.

Sivas'taki bazı sulak alanlarda yürütülen çalışmalara, Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar 15. Bölge Müdürü Ayhan Deligöz, Sivas Şube Müdürü Selami Şahinbay ve Doğa Koruma ve Milli Parklar görevlileri ile Uluslararası Turna Vakfı, Alman Turna Koruma Vakfı ve Doğa Araştırmaları Derneğinden yaklaşık 20 uzman katıldı.

Yaklaşık 1 hafta süren çalışmalarda, 4 Anadolu dağ turnası yavrusuna çip takıldı. Anadolu'da bereket ve uğur getirildiğine inanılan dağ turnaların, takılan bu çiplerle izlenmesi ve bu sayede turnaların hem göç yolları hem de kışlama alanları tespit edilmesi planlanıyor.

"Turnaların adı sadece türkülerde kalmasın"

Doğa Koruma ve Milli Parklar 15. Bölge Müdürü Ayhan Deligöz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, dünyada 15 türü bulunan turnalardan Anadolu dağ turnası, Telli turna ve Allı turnanın Türkiye'de görüldüğünü söyledi.

Bunlardan sadece Anadolu dağ turnasının Türkiye'de ürediğini belirten Deligöz, Türkiye'de 200'e yakın Anadolu dağ turnasından 18 çiftin üreme yeteneğine sahip olduğunun tespit edildiğini kaydetti.

Deligöz, Türkiye'de üreyen turna sayısının az olması üzerine Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğünün konuyla ilgili detaylı araştırma çalışması başlattığını belirterek, "Bu bağlamda, dünyada dağ turnaları konusunda uzman kuruluşlarla beraber harekete geçme kararı alınmıştır. Bu kapsamda, Uluslararası Turna Vakfı ve Alman Turna Vakfıyla da görüşülerek Sivas'a çağrılan bilim adamları ve teknik ekiple, Sivas'tan ve Türkiye'den ekiplerin de katılımıyla, yakaladığımız 4 turnaya çip takıldı" diye konuştu.

Deligöz, "Takılan çipler 10 yıl geçerli olup, bu turnalar Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü ve 15. Bölge Müdürlüğü tarafından takip edilecektir." dedi.

Ayhan Deligöz, Anadolu dağ turnalarının Sivas, Muş, Erzincan, Erzurum, Van, Samsun, Adıyaman ve Bolu'da yaşamını sürdürdüğünü belirterek, bu turnaların korunması ve adının sadece türkülerde kalmaması için herkese büyük görev düştüğünü söyledi. - Sivas

Kaynak: AA / Yerel
title