Amasya Üniversitesi'nde Dumansız Kampüse İlk Adım
Amasya Üniversitesi Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu (MYO), Teknoloji Fakültesi ve Sosyal Bilimler MYO’nun içinde bulunduğu kampüste “Dumansız Kampüs” uygulaması başlatıldı.
Amasya Üniversitesi Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu (MYO), Teknoloji Fakültesi ve Sosyal Bilimler MYO'nun içinde bulunduğu kampüste "Dumansız Kampüs" uygulaması başlatıldı.
Uygulamanın ilk etabında Amasya Üniversitesi Gönüllülük Kulübü tarafından Teknik Bilimler MYO Müdürü Doç. Dr. Feda Öner'in katkılarıyla hazırlanan "Sigara Gençliğini Söndürmeden Sen Onu Söndür" başlıklı panel Teknoloji Fakültesi Konferans Salonunda gerçekleştirildi. 1 Mart - 31 Mayıs tarihlerini kapsayan Dumansız Kampüs Projesi kapsamındaki panelde Prof. Dr. Metin Yavuz, Doç. Dr. Feda Öner, Yrd. Doç. Dr. Mukaddes Örs ve Yrd. Doç. Dr. Erdal Ünsalan katılımcılara sigaranın zararlarını aktardılar.
Öğrencileri ve çalışanları sigaranın zararlarına karşı bilinçlendirmek için Dumansız Kampüs çalışması başlattıklarını anlatan Teknik Bilimler MYO Müdürü Doç. Dr. Feda Öner, "Sigaraya başlamak isteyenler veya içenlere sigarayı bıraktırmak istiyoruz. Bunu bilgilendirme, ikna erme yoluyla yapmayı amaçlıyoruz. Toplumumuzda yüksek oranda sigara bağımlılığı var ve pasif içiciler de azımsanmayacak kadar çok. Dünya Sağlık Örgütü sigarayı bir bağımlılık olarak tanımlıyor ve biz de Dumansız Kampüs uygulamasıyla öğrencilerimizi, çalışanlarımızı bu bağımlılıktan kurtarmak istiyoruz" dedi.
Dumansız Kampüs uygulaması hakkında detaylı bir sunum yapan Doç. Dr. Öner, sigaranın pek çok zararından biri de içindeki radyoaktif maddelerin soluma yoluyla insan vücuduna alınması olduğunu kaydetti. "Sigaranın içinde bulunan zehirler insan vücuduna bir nükleer santralin vereceği zarardan çok daha büyük zarar veriyor" diyen Öner, "Yasaktan değil, bilgilendirme, farkındalık oluşturma ve ikna etme kaynaklarından beslenen sigara karşıtı kampanyamız 'Dumansız Kampüs' projemize katkılarından dolayı Rektörümüz Prof. Dr. Metin Orbay'a, Toplum Gönüllüleri Kulübü öğrencilerine ve öğretim elemanlarımıza çok teşekkür ederim. Sloganımız olan 3D'nin yani 'Dumana Dur De' sözünün herkesin diline pelesenk olmasını istiyoruz" ifadelerini kullandı.
Sigaranın oluşturduğu sağlık sorunlarına değinen Sağlık Yüksekokulu'ndan Yrd. Doç Dr. Mukaddes Örs ise pasif içicilerin karşı karşıya oldukları riskleri çarpıcı örneklerle anlattı. Sigara içilen pasif alanlara sigara dumanında yer alan moleküllerin yerleştiğini, çok uzun süre o mekanı terk etmediğini ve havayla beraber bu zararlı moleküllerin sürekli solunduğuna değinen Örs, Türkiye'de sigaradan ölenlerin terör ve trafik kazalarında ölenlerden çok daha fazla olmasına rağmen çok ciddi sigara karşıtı kampanyaların yapılmadığını ifade etti.
Panelin bir diğer konuşmacısı 39 yıl sigara içtikten sonra iki yıl önce sigarayı bırakan Yrd. Doç. Dr. Erdal Ünsalan ise sigarayı bırakma hikayesini izleyicilerle paylaştı. Sigara ile arasında aşk ilişkisi olduğunu ifade eden Ünsalan, "Bu aşktan vazgeçmek zor oldu; ama sonunda başardım. Herkes başarır, öncelikle düşünce olarak bitirmek gerekiyor; sonra gerisi geliyor. Şu an çok daha iyi hissediyorum" dedi.
Sigara ile kanser ilişkisini anlatan ve sigara içenlerin "Sakinleşiyorum. Stresime iyi geliyor" mazeretini bilimsel örneklerle çürüten Teknoloji Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Metin Yavuz da, "Sigara, bağımlılığı bir defa sağladıktan sonra daha fazla sigara içirmek için vücudumuz asit salgılıyor. Asit, nikotin isteği ortaya çıkarıyor, beyin de buna şartlanıp sigara içme isteği duyuyor. Bu sigaranın içindeki zehirlerin beynimize oynadığı bir oyundur" şeklinde konuştu.
Üniversitenin insan sağlığını çok ciddiye alan projeler ürettiğini ve bu projelerden biri olan Dumansız Kampüs projesinin Yeşilay'ın da birincil kampanyaları arasında olduğunu vurgulayan Yeşilay Amasya Şubesi Başkanı Halis Büyükbayraktar da bu kampanyalarından birinin Amasya Üniversitesi çatısı altında yapılmasından dolayı Amasya Üniversitesi camiasına teşekkür etti.
Panel sonrası kampüsü dolaşan Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Murat Gökdere, Prof. Dr. Metin Yavuz, Doç. Dr. Feda Öner, Yrd. Doç. Erdal Ünsalan, Yeşilay Derneği Amasya Şubesi Başkanı Halis Büyükbayraktar, Gönüllülük Kulübü öğrencileri içinde sigaranın zararlarının yer aldığı ve Dumansız Kampüs projesi hakkında bilgilerin olduğu broşürleri öğrencilere ve çalışanlara dağıttılar. - AMASYA