Amasya Üniversitesi Enerjisini Kendi Üretecek
Mimarlık Fakültesi ve Suluova Meslek Yüksekokulu çatılarına kurulacak güneş panelleri ile enerji üretileceği belirtildi.
Amasya Üniversitesince geliştirilen Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı tarafından desteklenen "Üretirken Öğreniyoruz" Projesi ile üniversitenin enerji ihtiyacının bir bölümünün güneş ve rüzgar enerjisi ile karşılanacağı belirtildi.
Teknoloji Fakültesi Dekan Vekili Prof. Dr. Metin Yavuz, yaptığı yazılı açıklamada, projenin Yenilenebilir Enerji Küçük Ölçekli Altyapı Mali Destek Programı kapsamında hazırlandığını vurguladı.
Üretirken Öğreniyoruz Projesi'nin çevreci bir proje olduğunun altını çizen Yavuz, "Söz konusu proje ile güneş panelleri Mimarlık Fakültesi ve Suluova Meslek Yüksekokulu çatılarına kurulacaktır. Benzer şekilde proje kapsamında Merzifon Meslek Yüksekokulu yeni yerleşkesine toplam 9,6 kilowatt gücünde 3 adet rüzgar türbini yerleştirilecek. Proje içerisinde akademik araştırmalara destek sağlayacak biçimde meteoroloji istasyonu da bulunacaktır. Sistem ürettiği enerjiyi anlık olarak şebekeye verecek şekilde tasarlanacak yani çevre için olumsuz olan akü grupları olmayacaktır" diye belirtti.
Söz konusu proje kapsamında üniversitenin ihtiyaç duyduğu enerjinin bir kısmının karşılanabileceğini ifade eden Yavuz, şöyle devam etti:
"Tesis yaklaşık 728 bin liraya kurulacak olup ortalama 5 yılda kendini amorti edecektir. Proje maliyetinin yüzde 75'i OKA tarafından hibe olarak desteklenecektir. Yüzde 25'lik kısım ise üniversitemiz öz kaynaklarından karşılanacaktır. Günümüzde ülkelerin gelişmişliğinin temel kriterlerinden bir tanesi de kişi başına tüketilen enerji miktarıdır. En önemli enerji kaynakları ise fosil yakıtlar, nükleer ve yenilenebilir enerji kaynaklarıdır. Fosil yakıtlar ve nükleer enerji kaynaklarının günün birinde tükeneceği gerçeği ve yarattığı çevresel sorunlar göz önüne alındığında yenilenebilir enerji kaynaklarına ilgi bütün dünyada her geçen gün artmaktadır. Yenilenebilir enerjinin elde edilmesi, teknolojik altyapı ve bu konudaki yetişmiş insan kaynakları açısından ülkemiz istenilen seviyede değildir. Bu proje ile yenilenebilir enerji kaynaklarının en önemlileri olan güneş ve rüzgar enerjisinden elektrik enerjisi elde edilmesi sürecinde öğrencilerimizin teorik bilgi, uygulama becerileri ve farkındalık seviyeleri artacak ayrıca üniversitemizde tezli ve tezsiz olarak açılması planlanan yenilenebilir enerji yüksek lisans programına akademik katkı sağlayacaktır."
Yavuz, üniversite bünyesinde faaliyet gösteren Bilimsel Araştırma Proje (BAP) Birimi, ile TÜBİTAK, AB ve ilgili bakanlıklar tarafından desteklenen proje sayısının her geçen yıl arttığını da işaret etti.