Amasya Şeker Fabrikası'nda 62. Kampanya Dönemi Başladı
Amasya Şeker Fabrikası'nın 62. pancar alım kampanyası, Suluova'daki tesislerde düzenlenen törenle başladı.
Amasya Şeker Fabrikası'nın 62. pancar alım kampanyası, Suluova'daki tesislerde düzenlenen törenle başladı.
Fabrikada düzenlenen törene katılan Amasya Valisi Halil Çomaktekin, kampanya döneminin çiftçilere, fabrika çalışanlarına ve ülkeye hayırlı olmasını diledi.
Amasya ve komşu iller için şeker fabrikasının örnek, öncü ve önemli bir sanayi kuruluşu olduğunu vurgulayan Çomaktekin, fabrikanın kurulmasıyla Suluova ilçesinin de kimlik bulduğunu, önemli bir cazibe merkezi haline geldiğini ifade etti.
Suluova'nın böylece komşu illerden, ilçelerden ve ülkenin farklı yerlerinden insanların geldiği, istikbalini, geleceğini bağladığı önemli bir yerleşim alanına dönüştüğüne işaret eden Çomaktekin, "Amasya Şeker Fabrikası sayesinde bölgemizde tarım sektörü, tarıma dayalı sanayi, hayvancılık, nakliye ve hizmet sektörleri önemli ivme yakalamış, vatandaşlarımızın refah ve gelir düzeyine önemli katkı sağlanmıştır. Günümüzde bölgede 4 bin 500 çiftçi ailesi rızkını bu sayede sağlamaktadır" dedi.
"Fabrika ilk defa sezona borçsuz başlıyor"
Amasya Şeker Fabrikası AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Metin Uysal ise şeker fabrikası ailesi olarak şehit yakınları ile gazi ve ailelerine yardımlarda bulunacaklarını söyledi.
Görevde bulundukları 4 yıllık dönemde fabrikanın borçlarını ödediklerini, ilk defa fabrikanın borçsuz olarak sezona başladığının altını çizen Uysal, şöyle konuştu:
"Yıl içerisinde yaklaşık 11 milyon 300 bin lira tutarında yatırım gerçekleştirdik. Önümüzdeki yıl yapacağımız 10 milyon lira civarındaki arıtma projesi için çalışmalarımız bitti. Allah nasip ederse yaklaşık 3 bin metrekare alanda bölgenin en güzel arıtmasını fabrikamıza kazandıracağız. Ayrıca yenilenebilir enerji konusunda yürüttüğümüz proje çalışmaları kapsamında Türkiye'nin ilk yerli ürünü olan bir megavatlık (bin kilovat) türbini fabrikamıza kazandıracağız.
Bu yıl açıklanmış net karımız 10 milyon 200 bin lira. İlk defa bu yıl karlılığımız resmi evraklara yansıdı. Bundan sonra da bu çark inşallah dönmeye devam edecek."
Bu yıl 500 bin ton pancar işlenmesi hedefleniyor
Amasya Şeker Fabrikası Genel Müdürü Hasan Çapraz da 10 bölgede, 261 köyde 4 bin 433 üreticisiyle 86 bin 102 dekar alanda pancar üretimi yapıldığını kaydetti.
Fabrikalarında bu yıl 500 bin ton pancarı 100 günlük üretim gününde işlemeyi hedeflediklerini bildiren Çapraz, bu üretim sonucunda 57 bin 500 ton şeker, 21 bin ton melas, 165 bin ton yaş küspe, 5 bin ton da melaslı kuru küspe üretmeyi hedeflediklerini belirtti.
Konuşmaların ardından şeker fabrikasına ilk pancarını teslim eden 10 çiftçiye Vali Çomaktekin ve fabrika yetkilileri tarafından çeşitli hediyeler verildi.
Pancar alım kampanyası, İlçe Müftüsü Hüseyin Okuş'un duaları eşliğinde kurban kesiminin ardından başladı.