Amasya'da Psikiyatri Hastalarına Sabuncuoğlu'nun Metotları Uygulanacak
Amasya’da Osmanlı döneminde akıl hastalarının da tedavi edildiği Bimarhane’de 14 yıl başhekimlik yapan dünyaca ünlü cerrah Sabuncuoğlu Şerefeddin’in kullandığı müzik destekli metotlarının psikiyatri hastaları için yeniden uygulanması planlanıyor.
Amasya'da Osmanlı döneminde akıl hastalarının da tedavi edildiği Bimarhane'de 14 yıl başhekimlik yapan dünyaca ünlü cerrah Sabuncuoğlu Şerefeddin'in kullandığı müzik destekli metotlarının psikiyatri hastaları için yeniden uygulanması planlanıyor.
14 Mart Tıp Bayramı etkinlikleri kapsamında Amasya Belediyesi tarafından müzeye dönüştürülen Sabuncuoğlu Tıp ve Cerrahi Tarihi Müzesi'ni beraberinde İl Sağlık Müdürü Ömer Deniz ve diğer yetkililerle birlikte ziyaret eden Amasya Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri M. Rüştü Ertosun, ilde geçen ay hizmete giren toplum ve ruh sağlığı merkezinde Sabuncuoğlu Şerefeddin'in o dönemde uyguladığı müzikle tedaviyi günümüzde hastaların tedavisinde destek amaçlı kullanacaklarını söyledi.
Sağlık Bakanlığı'nın tüm illerde toplum ve ruh sağlığı merkezleri oluşturduğunu anlatan Ertosun, "Bir ay önce hizmete giren merkezimizde şu an çeşitli uğraş, meşgale terapileri var. Müzik aletleriyle tıpkı buradaki gibi zaman içerisinde doktor arkadaşlarımızın uygun gördüğü bazı psikiyatri hastalarına bu şekilde tedavi uygulayacağız" dedi.
İlde bir hastaneye de adı verilen Sabuncuoğlu Şerefeddin'in dünya tıp tarihinde önemli bir şahsiyet olduğunu vurgulayan İl Sağlık Müdürü Deniz, o dönem kullanılan cerrahi aletleri, enstrümanlar ve tedavi yöntemlerinin anlatıldığı figürlerin bulunduğu müzeyi hizmete sunan Amasya Belediyesi yetkililerine teşekkür etti.
İl Halk Sağlığı Müdür Yardımcısı Erman Zengin de, yapılan klinik araştırmalarda müzik ve su uygulamalarının sağlıkta iyileştirici etki gösterdiğini dile getirdi.
Müzeyi geçen sağlık çalışanları, farklı hastalıkların tedavisinde etkili olan burçlara göre hazırlanmış müzik makamlarını dinledi. O dönemde hastalara burçlarına göre farklı makamlar dinletildiğini bildiren müze yetkilileri, bu makamlardan Uşşak makamının gut hastalığı, uykusuzluk ve ayak ağrısı tedavisine, buselik makamının baş ağrısına, Hüseyni makamının kalp ve ciğerde oluşan iltihaplar ile mide rahatsızlıklarına, rast makamının felce, Irak makamının ateşli hastalıkların tedavisine iyi geldiğini ifade ettiler. - AMASYA