Amasya'da "Biyokaçakcılıkla Mücadele" Konulu Seminer
Orman ve Su İşleri Bakanlığı 11. Bölge Müdürlüğü Amasya Şubesi tarafından, "Biyokaçakcılıkla Mücadele" konulu seminer düzenlendi.
Orman ve Su İşleri Bakanlığı 11. Bölge Müdürlüğü Amasya Şubesi tarafından, "Biyokaçakcılıkla Mücadele" konulu seminer düzenlendi.
Borabay Gölü'nde gerçekleşen seminere, Orman ve Su İşleri 11'inci Bölge Amasya Şube Müdürü Kemal Kartal, Amasya Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Vahit Konar, Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Duygu Kılıç, akademik personel ve öğrenciler katıldı.
Doç. Dr. Kılıç, yaptığı konuşmada, Türkiye'nin biyolojik çeşitlilik bakımından çok zengin olduğunu, bu nedenle biyokaçakçıların hedefi haline geldiğin söyledi.
Türkiye'nin, 161 memeli, 460'ü aşkın kuş türü, 140'ı aşkın sürüngen, 236 tür tatlı su balığı ve 480'e varan deniz balık türüyle tür çeşitliliği açısından dünyanın gözde ülkelerinden biri olduğunu belirten Kılıç, şunları kaydetti:
"Türkiye'de biyolojik kaçakçılık suçlarının en fazla işlendiği ve dolayısıyla milli servetin yurt dışına kaçırıldığı ülkeler başında gelmektedir. Ülkemizden başta Kafkas engereği olmak üzere, soğanlı bitkiler, böcekler, kelebekler kaçırılmaktadır. Biyokaçakçılığının önüne geçilmesi için bilinçlendirme çalışmaları yapılmalıdır. Bu tür seminerler halkın bilinç düzeyini arttırması bakımından önem taşımaktadır. Biyolojik zenginliğin değerinin artmasıyla biyolojik kaçakçılıkta önemli suçlar arasına girmiştir. Interpol dünyada yılda 10 -20 milyon dolar arasında biyolojik kaçakçılık pazarının olduğu tahmin etmektedir. Araştırmacılar özellikle Güneydoğu Asya'da durumun oldukça vahim olduğunu belirtmektedirler. Güneydoğu Asya'dan kaçırılan canlılar Çin, Amerika Birleşik Devletleri ve Avrupa Birliği'nde pazarlanmaktadır."
Kılıç, Orman ve Su İşleri Bakanlığınca biyokaçakcılıkla mücadele konusunda çeşitli çalışmalar yapıldığını sözlerine ekledi.