Alternatif Ürün Olarak Yetiştirilen Yer Fıstığı, Üreticinin Yüzünü Güldürdü
İklim özellikleri ve verimli toprakları nedeniyle birçok ürün çeşidinin yetiştirildiği Muğla'da ilk defa ekimi yapılan ve hasat çalışmaları başlayan yer fıstığı, çiftçilerin yüzünü güldürüyor Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü tarafından tütün tarımına alternatif, katma değeri yüksek sebze üretim programı kapsamında çalışma yürütülen kentte 350 kilogram yer fıstığı tohumu dağıtılan üreticiler, ilk hasattan elde ettikleri ürünü ortalama 5 liradan satmanın sevincini yaşıyor Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürlüğü Teknikeri Yılmaz: "Muğla'da ilk defa yer fıstığı ekimi yaptırdık.
DURMUŞ GENÇ - Muğla'da ilk defa tütüne alternatif olarak yetiştiriciliğine başlanan yer fıstığı, alınan verim ve elde edilen gelirle çiftçinin yüzünü güldürüyor.
Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü tarafından tütün tarımına alternatif, katma değeri yüksek sebze üretim programı kapsamında çalışma yürütülen Muğla'da 350 kilogram yer fıstığı tohumu dağıtılan üreticiler ilk hasattan elde ettikleri yüksek gelirin sevincini yaşıyor.
Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürlüğü Teknikeri Ünal Yılmaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kentte çiftçi gelirlerinin artırılması, ürün çeşitliliğinin sağlanması amacıyla Merkez Menteşe ilçesi ile Fethiye, Seydikemer, Köyceğiz, Yatağan, Milas ve Kavaklıdere ilçelerinde yer fıstığı üretimi yaptıklarını söyledi.
Yılmaz, ilk defa ekimi yapılan yer fıstığı tohumlarını çiftçilere ücretsiz dağıttıklarını belirterek, "Muğla'da ilk defa yer fıstığı ekimi yaptırdık. 7 ilçede 14 çiftçiyle ürünün ekimini yaptık ve hasat yapmaya başladık. Dönümden ortalama 500 ila 800 kilogram kabuklu fıstık aldık" dedi.
Muğla'da tütün ekiminin sona ermesinden sonra tütüne alternatif ve katma değeri yüksek sebze yetiştiriciliği projesi geliştirdiklerini vurgulayan Yılmaz, bu kapsamda başta patates olmak üzere birçok ürünü çiftçilerin hizmetine sunduklarını dile getirdi.
-"Üreticilerimiz ürünlerini hemen satıyor"
Sıfır rakımından 700-800 rakıma kadar yer fıstığı ekimi yaptırdıklarını anlatan Yılmaz, ekilen ürün danelerinin oldukça iri ve çerezlik bir çeşit olduğunu bu nedenle dekara 15-20 gram saf azot verdiğini kaydetti.
İlk hasat döneminde 14 çiftçiyle ürünün hasadını yaptıklarını ifade eden Yılmaz, "Çeşitlerimiz oldukça iri olduğu için pazarda kabuklu halde 5 ila 7-8 liradan satışı yapılıyor. İç fıstık olarak 20-23 liradan satılıyor. Çok lezzetli olduğu için üreticilerimiz de oldukça memnun ve hemen satış imkanı buluyorlar. Önümüzdeki yıllarda bunu daha yaygın hale getireceğiz" diye konuştu.
Yer fıstığının önceki yıllarda denenmiş bir ürün olmadığı için önceleri üretici bulmakta zorlandıklarını anlatan Yılmaz, şöyle konuştu:
"Fakat dekardan 800 kilograma yakın ürün alınınca ve düşük maliyetlerin yanında yüksek fiyatla satılınca çiftçilerimize inanılmaz bir katma değer yarattı. Bunu duyan tüm çiftçiler ürünün ekimini yapmak için bize müracaat etmeye başladı. Biz de önümüzdeki dönemde değişik kaynakları kullanarak çiftçilerimize yine ücretsiz tohumları dağıtacağız. 3 yılda en az bir defa çiftçilerimizin mutlaka yer fıstığı ekmesini tavsiye ediyoruz. Topraklarımızın sürdürülebilir olması açısından bu çok önemli. Toprak sıcaklığının 13-14 derece olduğu dönemlerde yer fıstığını ekmeye başlıyoruz. 4-5 ay arasında olgunlaşan bir ürün. Bölgemiz yer fıstığı üretimi açısından çok önemli bir bölge. Sıcaklık açısından hiç bir sorunumuz yok."
Yılmaz, bu yılki verimin çiftçileri teşvik edeceğini, yer fıstığı yetiştirici sayısının artacağını, böylece Muğla'nın bu ürünle de adından söz ettiren bir yer haline geleceğini ifade etti.
-"Tütünden 7 bin 500 lira zarar ettim"-
Menteşe ilçesinde yer fıstığı üretimi yapan çiftçilerden Osman Çalışkan, yıllardır yaptıkları tütün ekiminin sona ermesinin ardından alternatif ürünler yetiştirmeye başladığını söyledi.
Son yıllarda tütün ekiminden sürekli zarar etiğini belirten Çalışkan, "Geçen yıl yine tütün ektim 7 bin 500 lira zarar ettim" dedi.
Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünden aldığı tohumlarla tütüne alternatif olarak ilk defa yer fıstığı ekimi yaptığını ve çok memnun kaldığını dile getiren Çalışkan, şunları söyledi:
"İlk defa ektiğim üründen çok iyi bir verim aldım. Ürünü hasat etmeye başladım ve pazarda satışa çıkardım. 2,5 dönüm alana yer fıstığı ekmiştim. Bir ton ürün aldım. Tarladan toplayıp götürdüğüm kavrulmamış taze ürünü pazarda 5 liradan sattım ve çok iyi satış imkanı buldum. Büyük firmalardan da teklif almaya başladım. Tütünden daha az maliyetli ve hiç bir masrafı yok. Zahmetsiz bir ürün." - Muğla