Alternatif Ürün "İstiridye Mantarı"
Samsun’un Çarşamba ilçesinde 2012 yılında başlayan istiridye mantarı yetiştiriciliği günden güne çiftçilerin ilgi alanına giriyor.
Samsun'un Çarşamba ilçesinde 2012 yılında başlayan istiridye mantarı yetiştiriciliği günden güne çiftçilerin ilgi alanına giriyor.
Çarşamba Gıda, Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü tarafından 2012 yılında ağaç kütüklerinde demonstrasyon amaçlı 2 üreticide başlayan istiridye mantarı yetiştiriciliği, gün geçtikçe ilçe geneline yayıldı. İlçede Şeyhgüven, Çınarlık, Gülören, Kürtün ve Demirli Mahallelerinde kütükte istiridye mantarı yetiştiriciliği sürerken, birçok mahalledeki çiftçiler de alternatif ürün olarak istiridye mantarı yetiştiriyor.
Konuyla ilgili Çarşamba Gıda, Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü Osman Akman yaptığı açıklamada, istiridye mantarının kolay bir yetiştirilme süreci olduğunu ifade ederek, çiftçiler için önemli bir fırsat olabileceğini söyledi. Akman, "Elde edilen sonuçlar ışığında üreticilerimiz ilk etapta küçük çaplı üretime başlayarak ailelerine destek sağlayabilecekleri gibi yetiştiriciliği öğrendikten sonra daha büyük işletmeler ile üretime devam edebilirler. Bununla birlikte hem kütükte hem de bitkisel atıklar üzerinde yapılan istiridye mantarı yetiştiriciliğinde insan sağlığı ve çevreyi korumak amacıyla herhangi bir kimyasal kullanılmamıştır. Mantar sineğine ve diğer zararlılara karşı yapışkan bantlı tuzaklar tercih edilmiştir. Kültür mantarı yetiştiriciliğine göre yetiştiriciliği daha kolay olup, evlerin boş depolarında ya da bodrum, garaj gibi alanlarda gerekli şartlar oluşturulduktan sonra hızla gelişim sağlayıp ürün verebilmektedir" dedi. - SAMSUN