Alternatif Ürün Böğürtlen, Turgutlu Çiftçisini Umutlandırdı
Maliyet girdilerini 'yok' diyecek kadar aşağıya çeken böğürtlen, Turgutlu'nun kırsal kesimlerinde çiftçinin umudu oldu.
Maliyet girdilerini 'yok' diyecek kadar aşağıya çeken böğürtlen, Turgutlu'nun kırsal kesimlerinde çiftçinin umudu oldu. İlk etapta 4 dönüm sofralık üzüm bağını sökerek yerine böğürtlen eken Güney Köyü çiftçilerinden Cemil Can, bugün kilosu 4-4,5 TL'den alıcısı bulunan böğürtlenin iyi bir pazarla çok daha iyi gelir elde edebileceğini savundu.
Tarımsal ürün çeşidi ile dikkatleri üzerine çeken Turgutlu'da artan maliyetler ve emeğinin karşılığını alamamaktan yakınan çiftçinin umudu son yıllardaki alternatif ürünler. Turgutlu'ya bağlı Güney Köyü'nde babadan çiftçi olan 41 yaşındaki Cemil Can, alternatif ürün arayışına yönelen çiftçilerden biri. Ziraat Mühendisi İbrahim Temel'in yönlendirmesi ile sofralık üzüm bağı olan 4 dönüm arazisine böğürtlen eken Cemil Can, 2009 yılında kurduğu tesisin ikinci yılında ürün almaya başladığını belirtirken; üzüm bağına göre ilaç, gübre ve benzeri maliyetlerin yok denecek azalmasını "Artık giderin altında ezilmeyeceğiz" sözleriyle ifade ediyor.
Güney Köyü Karahanlı Tepe Mevkii'ndeki tesislerdeki böğürtlenin ilaç kullanılmamasıyla natürel olduğunu, bunun da ilaç firmalarının dikkatini çektiğini söyleyen Can, böğürtlenin unlu mamuller, pastane ve kozmetik gibi sektörlerin vazgeçilmezi olduğunu ifade ederek, "Bugün 4-4,5 TL'den alıcı bulan böğürtleni, ilk elden vatandaşlarımız ile manavlar ve pazarcılar talep ediyor. İzmir'den bir ilaç firması natürel tespiti için numune aldı. Biz ilaç kullanmadığımız için içimden bu taleplere yetişemeyeceğiz gibi bir his taşıyorum" şeklinde konuştu. Daha önce böğürtlen tesislerinin olduğu arazide sofralık üzüm bağ bahçesi olduğunu hatırlatan Cemil Can, maliyet ve getiri yönünden üzüm ile böğürtlenin kıyaslanamayacak kadar fark taşıdığını savundu, mevcut böğürtlen tesislerini geliştireceğini kaydetti.
Daha önce görev yaptığı Antalya'dan getirdiği böğürtlen filizlerini Turgutlu ile buluşturan Ziraat Mühendisi İbrahim Temel ise, dört yıl önce tavsiyesinde çekingen davranan çiftçinin bugün kazancı görünce 'daha önce niye buna yönelmedim' serzenişinde bulunduğunu söyledi. Güney Köyü ve civarının özellikle kiraz yetiştiriciliği ile ön plana çıktığı hatırlatmasında bulunan Temel, böğürtlenin kirazdan sonra geliştiği için çiftçinin yılı boş geçirmesinin de önüne geçtiğini belirterek; "Kökü söküp yenileme derdi yok. Gübre ve ilaç isteği yok. Dolayısıyla ilk yılın ardından maliyet girdileri sıfıra düşüyor; hep kazanç gözüküyor" dedi. - MANİSA