Haberler

Çilek Alternatif Olarak Yetiştirildi, İhracatın Gözde Ürünü Oldu

Haberler
Güncelleme:
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Manisa Köprübaşında, 16 yıl önce tütün üretimine alternatif olarak küçük bir alanda yetiştirilmeye başlanan çilek, ihracatın gözde ürünü oldu.

TURGAY DUYAR - Manisa Köprübaşı'nda, 16 yıl önce dönemin kaymakamının girişimleri sonucu, tütün üretimine alternatif olarak küçük bir alanda yetiştirilmeye başlanan çilek, ihracatın gözde ürünü oldu.

Ekonomisi tarıma dayanan Köprübaşı ilçesi, bir dönem üretiminin büyük bölümünü oluşturan tütün gelirlerindeki düşüş nedeniyle çiftçisinin yaşadığı zor günleri marka haline gelen çileğiyle aştı.

Köprübaşı çileğinin hikayesi, 1999 yılında çiftçilerin yaşadığı sıkıntılar üzerine, dönemin kaymakamının öncülüğünde tütün yerine alternatif ürün arayışına dayanıyor. Kaymakamın girişimleriyle, İl Özel İdaresi desteğinde küçük bir alanda deneme üretimi için kısıtlı sayıda üreticiye çilek fidesi dağıtıldı ve Köprübaşı'nda çilek üretimi başladı. Elde edilen ürünün kalitesi ve getirisi üzerine, deneme üretimi için ayırılan 500 metrekarelik alan, her geçen yıl katlanarak artırıldı. Aradan geçen 16 yıl içerisinde çilek, ilçenin en önemli gelir kaynağı haline geldi.

"İlçenin çehresi değişti, en önemli geçim kaynağı oldu"

Köprübaşı Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Ahmet Erdem, 1999 yılında başlayan çilek üretiminin ilçenin çehresini değiştirdiğini, en önemli geçim kaynağı haline geldiğini söyledi.

Üretimin her geçen yıl artması üzerine 2004 yılında kooperatif kurduklarını, 2 yıl içerisinde üye sayılarının 49'a ulaştığını bildiren Erdem, kuruluşlarının ilk yıllarında 8-10 ton arası olan çilek üretiminin, piyasadan gelen talepler üzerine ve sulu tarıma geçilmesiyle 2007 yılında 150 tona çıktığını kaydetti.

"Camarosa" cinsi çileğin ilçenin geçim kaynağı haline geldiğini vurgulayan Erden, "2012 yılı öncesine kadar ürün satışı için alıcı bulup ilçeye getiriyorduk ama ürün beğenildiğinden, son 3 yıldır tüccarlar sezon başından anlaşma yaparak ürünleri alıyor. Raf ömrünün uzunluğu, kalitesi, aroması, organik oluşu ürünümüzün ihracatçı tarafından tercih edilmesinin önemli nedenleri" dedi.

İlçenin, hızlı gelişen çilek üretimine ayak uydurmakta zorlandığına işaret eden Erden, "Çileği kalitesine göre sınıflandırma, alım yeri ve soğuk hava deposu olmayışı büyük noksanlarımız ama talep çok fazla olduğundan üretici çileği iyi fiyatlara satıyor" diye konuştu.

Erden, Büyükşehir Belediyesi ve ilçe kaymakamlığının desteğiyle 100'er dönümlük 2 seranın yapımına yönelik proje yürütüldüğünü, bunun üretimi, yılda 10 aya çıkaracağını bildirdi.

İlçeye yıllık katkısı 20 milyon lira

Köprübaşı İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Veli Çoban, resmi verilerine göre ilçede yaklaşık 4 bin dekarlık alanda çilek üretimi yapıldığını belirtti. Yaklaşık 500 çiftçi ailesinin geçimini çilek yetiştiriciliğinden sağladığını ifade eden Çoban, "İlçemizde toplam çilek rekoltesi 10 bin ton civarında. Çilek üretiminin ilçemize katkısı 20 milyon lirayı aşıyor. Yetiştirilen çileğin büyük kısmı Rusya, Moldova, Ukranya ve Bulgaristan gibi ülkelere ihraç ediliyor. Şirketler ilçemizden aldıkları çilekleri Alaşehir üzerinden ihraç ettiklerinden net rakamlar elimize geçmiyor" ifadelerini kullandı.

Köprübaşı Belediye Başkanı Zafer Mergen ise ilçenin çilek üretiminde cazibe merkezi olma yolunda emin adımlarla ilerlediğini, getirisinin ilçedeki diğer sektörlerin de gelişmesine katkı sağladığını vurguladı.

Çilek üretiminin sağladığı gelirin, ilçeden göçü de engellediğini bildiren Mergen "Artık, hasat dönemlerinde çevre ilçe ve illerden mevsimlik işçiler buraya geliyor. Çilekten elde edilen gelir, diğer sektörlerin de gelişmesine katkı sağladı. İnşaat sektöründe yüzde 130'luk artış oldu. Arazi, emlak ve araç alım satımlarında büyük hareketlilik yaşanıyor. Yeni çilek ve zeytin alanları da açılıyor" görüşlerini aktardı.

Kaynak: AA / Yerel
Yenidoğan Çetesi lideri Fırat Sarı sanık kürsüsünde! İşte ilk sözleri

Bebek katili çetenin lideri sanık kürsüsünde! İşte ilk sözleri

'Kayyum atanacak belediye sayısı 16'yı bulacak' iddiası

"16 belediyeye daha kayyum" iddiası! Bir şehre özellikle dikkat çekildi

Tunceli ve Ovacık belediyelerine atanan kayyumlar göreve başladı

Verdikleri ilk talimat bakın ne oldu

Maserati'ye mi biniyor? İşte Yavuz Ağıralioğlu'nun özel plakalı makam aracı

Maserati'ye mi biniyor? İşte Ağıralioğlu'nun özel plakalı makam aracı

title