Haberler

Almanya'daki Ekonomi Günlerine Bursa Damgası

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) öncülüğünde işadamlarından oluşan bir heyet, Almanya’daki Oldenburg-Türkiye Ekonomi Günü programına katıldı.

Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) öncülüğünde işadamlarından oluşan bir heyet, Almanya'daki Oldenburg- Türkiye Ekonomi Günü programına katıldı.

Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) Yönetim Kurulu üyeleri Şakir Umutkan ve Hasan Gürses başkanlığındaki Bursalı firmaların yer aldığı 15 kişilik heyet, Almanya'da Oldenburg - Türkiye Ekonomi Günü programına katıldı. Almanya ile Türkiye arasındaki ilişkilerin güçlenmesi için organize edilen programa katılan Bursalı heyet, Oldenburg Belediye Başkanı Prof. Dr. Gerd Schwandner'in organize ettiği yemekte buluştu. BTSO Meclis Üyeleri ve meslek komitesi temsilcilerinin aralarında bulunduğu heyet, Almanya'da fırıncılık ve pastacılık alanında bin 100 üyesine malzeme tedariki yapan Bako kooperatifini ziyaret etti. Almanya'nın LZO bankasının misafiri olan BTSO heyeti, ardından Oldenburg - Türkiye Ekonomi Günü programına katıldı.

"BURSA DIŞ TİCARET FAZLASI VEREN ŞEHİRDİR"

BTSO Yönetim Kurulu Üyesi Şakir Umutkan, Bursa'nın tarihi ve kültürel dokusuyla olduğu kadar ticaret ve sanayi açısından da önemli bir şehir olduğunu kaydetti. Türkiye'nin en fazla ihracat yapan ikinci şehri olan Bursa'nın kişi başına düşen gelirde Türkiye ortalamasının üzerinde olduğunu anlatan Umutkan, "Türkiye ortalamasına göre kişi başına düşen gelir, 11 bin dolar civarındayken Bursa'da, bu rakam 12 bin doları bulmaktadır. Türkiye'nin en fazla ihracat yapan ikinci şehri konumunda bulunan Bursa, aynı zamanda dış ticaret fazlası veren ender şehirlerimizden biridir" dedi.

"KOBİ'LERİMİZİ İHRACATÇI BİR YAPIYA KAVUŞTURMAYI İSTİYORUZ"

Bursa iş dünyası olarak şehrin üretimdeki gücünü ve sahip olduğu potansiyeli açığa çıkarmaya çalıştıklarını vurgulayan Umutkan, şöyle konuştu:

"Ülkemizin 2023 yılında dünyanın en büyük 10 ekonomisi arasında yer alma vizyonuna uygun olarak 16 makro proje geliştirdik ve bu projelerimizin 7'sini bu süre zarfında hayata geçirmeyi başardık."

Almanya'nın Türkiye'nin en önemli müttefiklerinden birisi olduğunu anlatan Umutkan, Oldenburg-Türkiye Ekonomi Günü Programı'nın iki ülke işadamları arasındaki dostluğun ve yeni işbirliklerinin artmasını sağlayacağını da söyledi.

Programda söz alan BTSO Meclis Üyesi Rıdvan Güler, Bursa'nın tekstil endüstrisi ile bebe ve cocuk konfeksiyonu alanındaki potansiyelini ortaya koyarken, Bursalı işadamı Murat Bayizit ise 'Bursa ve Türkiye'de Gıda Maddeleri Piyasası' konulu bir sunum gerçekleştirdi.

"TÜRKİYE - ALMANYA İLİŞKİLERİ ARTIYOR"

BTSO Yönetim Kurulu Üyesi Hasan Gürses, Oldenburg - Türkiye Ekonomi Günü etkinliklerinin oldukça verimli geçtiğini belirterek, "BTSO olarak güzel bir ziyaret gerçekleştirdik. Bursa'nın sanayi ve ticaret hayatı başta olmak üzere şehrin potansiyelini Almanya'da anlatma imkanı sağladık. Program, Türkiye Almanya arasındaki ilişkilerin daha da güçlenmesini sağladı" dedi.

BTSO HEYETİ ENERJİ GÜNÜ PROGRAMINA KATILDI

BTSO heyeti, Oldenburg temaslarının 3. gününde ise Alman Enerji Şirketi EWE AG tarafından organize edilen "Enerji Günü" programına da katıldı. Programda heyet adına kürsüye çıkan BTSO Yönetim Kurulu Üyesi Şakir Umutkan, Türkiye ve Bursa'nın enerji sektöründeki son durumunu katılımcılarla paylaştı. Enerji sektörünün Türkiye için stratejik bir önem arz ettiğini kaydeden Umutkan, Türkiye'nin toplam enerji talebinin yüzde 26'sını yerli kaynaklardan karşılandığını, yüzde 74'ünü ise ithal ettiğini dile getirdi. Türkiye'nin cari açığının ana kalemlerinden biri olan enerji konusunda son yıllarda önemli adımlar atıldığını ifade eden Umutkan, BTSO tarafından çalışmaları süren Enerji Ajansı Projesi, Enerji Verimlilik Merkezi Projesi ve Rüzgar Türbinleri kümelenmesi hakkında bilgiler paylaştı.

Bursalı iş adamları ayrıca EWE AG tarafından inşa edilen Eco Park'ı ziyaret etti. - BURSA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel
title
Close