Haberler

Ali Ekber Çiçek Kartal'da Türkülerle Anıldı

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Ünlü türkücü Ali Ekber Çiçek, ölümünün 9’uncu yılında Kartal Belediyesi tarafından düzenlenen programda türküleriyle anıldı.

Ünlü türkücü Ali Ekber Çiçek, ölümünün 9'uncu yılında Kartal Belediyesi tarafından düzenlenen programda türküleriyle anıldı.

"Ağlama Gözlerim Mevlam Kerimdir", "Derdim Çoktur Hangisine Yanayım", "Nasıl Yar Diyeyim Ben Böyle Yare", "Sabahtan Uğradım Ben Bir Figana", " Haydar Haydar" gibi unutulmaz türküleri derleyerek unutulup yok olmaları engelleyen ünlü halk ozanı Ali Ekber Çiçek ölümün 9. Yılında Kartal Cemevi Vakfı ve Kartal Belediyesi işbirliği ile düzenlenen etkinlikle anıldı. Kartal Hasan Ali Yücel Kültür Merkezi'nde düzenlenen anma programında Kartal Cemevi Vakfı Gökkuşağı Korosu da bir konser verdi. Çiçek'in kızı Ebru Çiçek'in de babasının derlediği 2 türküyü seslendirdiği anma gecesine Kartal Belediyesi Başkan Yardımcısı Gülcemal Fidan ve Kartal Cemevi Vakfı Başkanı İsmail Saçlı da katıldı.

Kartal halkının yoğun ilgi gösterdiği anma gecesinin sunuculuğunu eski TRT sunucusu Abdullah Özcan yaptı. Anma etkinliğinde koro şefi Aydın Sağırcan'ın yönettiği Kartal Cemevi Vakfı Gökkuşağı Korosu, Ali Ekber çiçeğin derlediği, yazdığı ve bestelediği eserler seslendirildi.

"BU SALONU DOLDURANLAR O'NU UNUTMAYACAKLAR"

Kartal Belediyesi Başkan Yardımcısı Gülcemal Fidan, daha çok küçük yaşlarda köy odalarında ve antenli radyo ile Ali Ekber Çiçek'in türkülerini, deyişlerini dinleyerek büyüdüklerini belirterek şöyle konuştu: "Zaman zaman inaçla bütünleşen türküleri, zaman zaman dağların özgürlüğünü anlattığı deyişleri, zaman zaman da gurbet ile sıla arasındaki dramı; tezenesiyle, sazı ile anlatan Ali Ekber Çiçek'i öyle tanıdık, öyle sevdik. 13. Yüzyılda başlayan aydınlanma hareketi ile birlikte Osmanlı'da saray diline karşı, divan edebiyatına karşı köy köy gezen belde belde dolaşan halk ozanları; Pir Sultan Abdallar, Dadaloğulları gibi alaturka müziğin önünde dur diyen ve sade Türkçe ile Türk aydınlatmasını da ozan dili ile anlatan insanları ve onların deyişlerinin önemli bir kısmını bize Ali Ekber Çiçek'i tanıttı. Ali Ekber Çiçek 60'lı yılların başından başlayarak 2000'li yıllara değin bizi hem aydınlatmış, hem de sonsuza kadar yaşamaları için deyişleri derlemiş ve bugünlere kadar getirmiştir. Amerika'dan gelen bir müzik insanı Ali Ekber Çiçek'in sazını, çaldığı enstrümantal bir kasetten dinledikleri zaman demişler ki bu parçayı kaç kişi çalıyor. Kaç tane insan bir araya gelerek bu sesi çıkarıyor, cevap veriyorlar, diyorlar ki; 'Ali Ekber Çiçek bunu sadece bir sazı ile çalıyor. Bu durum Amerika'da ders olarak okutuluyor.' Böylesine değerli sanatçılara bu devletin bizi yönetenlerin hak ettiği değeri vermediğini hepimiz görüyoruz ama bu salonu dolduranlar Ali Ekber Çiçeği unutmayacaklar ve Ali Ekber Çiçeği ölümsüzleştirecekler."

Kartal Cemevi Vakfı Başkanı İsmail Saçlı ise bu anma ile bir ilki başardıklarını belirterek; "Bir insan sanatçı olmuşsa topluma bir şeyler katmışsa bu insana toplumun da sahip çıkması gerekir. Ali Ekber Çiçek'in türküleri öksüz kalmadı bu yüreği temiz koromuz her yıl bu türküleri seslendiriyor" dedi. - İSTANBUL

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel
title
Close