Alerji Polikinliği Hizmete Girdi
Kütahya Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sektereri Dr. Mithat Ekici, Dumlupınar Üniversitesi (DPÜ) Kütahya Evliya Çelebi Eğitim ve Araştırma Hastanesi bünyesinde Alerji Polikinliği açıldığını kaydetti.
Kütahya Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sektereri Dr. Mithat Ekici, Dumlupınar Üniversitesi (DPÜ) Kütahya Evliya Çelebi Eğitim ve Araştırma Hastanesi bünyesinde Alerji Polikinliği açıldığını kaydetti.
Ekici, yaptığı açıklamada, hastanede Endokroloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı olarak görev yapan Doç. Dr. Kevser Onbaşı'nın diyabet hastaları ve metabolizma bozuklukları olan hastaların dışında, yeni açılan Alerji Polikinliği'de de hizmet vereceğini ifade etti.
Alerji Polikliniği konusunda Kütahya Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Op. Dr. Mithat Ekici, "Kütahya'da insana faydalı olabilmek için yapılan çalışmalara bir yenisini daha eklemenin mutluluğu içinde olduklarını belirten Ekici, " Alerji konusu insanın yaşam kalitesi açısından önemli. Vücudumuzu ve kendimizi iyi tanıyabilmemiz için alerji testi gerekmektedir. Bizde buradan yola çıkarak hastanemizde ayrıca bir alerji polikliniği açmaya karar verdik. Artık insanlarımız başka yerlere gidip ayrıca ücret ödeyerek değil de, hastanemizde tamamen devletimizin imkanlarıyla bu testleri yaptırabileceklerdir. Bu çalışma çok küçük gibi görünse de insanımızın sağlığı açısından son derece değerlidir. Alerji testi sayesinde vücudumuza nelerin zarar verebildiğini öğrenmiş olacağız ve günlük yaşamamızda ona göre hareket edeceğiz. Siz değerli Kütahya halkımıza sağlık alanında yapmış olduğumuz böyle güzel çalışmaları sunmaktan guru duyuyorum. İnşallah bir çok insanımız yeni Alerji Polikliniğimiz den faydalanır ve bir çok hastamız bu sayede şifa bulur.Yeni Alerji Polikliniğimizin hayırlı olmasını diliyorum" dedi.
ALERJİ TESTLERİ PERŞEMBE GÜNÜ
Endokroloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Kevser Onbaşı ise, alerji konusunda bazı bilgiler vererek "Alerjik rinit sık görülen alerjik solunum yolu hastalığıdır. Sık hapşırma, burun akıntısı, burun kaşıntısı ve burun tıkanıklığı gibi şikayetlere yol açabilir. Etkilediği hastaların yaşam kalitesini bozabilmektedir.Hastalar bazen burun akıntısı ve tıkanıklığı nedeniyle işlerini yapmakta zorlanabilirler veya burun tıkanıklığı nedeniyle uyku problemleri ile karşılaşabilirler. Ayrıca kulak iltihabı, kronik rinosinüzit, gastroözefageal reflü, adenoid hipertrofi allerjik rinite eşlik edebilir. Hastaların geç ve yanlış tanı alması önemli bir sorundur. Alerjiye yol açan maddelere 'alerjenler' denilir. Alerji tanısında deri testleri büyük oranda yol göstericidir. Deri testinde pozitiflik bulunan hastalara öncelikle alerjenden uzak durması tavsiye edilir. Şikayetleri geçmezse antihistaminik gibi haplar ve burun spreyleri ve göz damlaları kullanılabilir. Ayrıca immünoterapi (aşı tedavisi) ile tedavi yapılabilir. İmmunoterapi deri altına hastanın alerjisinin olduğu maddenin çok ufak dozlarda başlanıp giderek artan dozlarda verilerek hastanın duyarsızlaştırılmaya çalışılma işlemidir. Alerjideki en başarılı tedavilerden birisidir. Bu tedavi ile henüz alerjik rinit safhasındaki bireylerin ileride alerjik astım geliştirmelerinin de önüne geçilmesi hedeflenir. Her hafta Perşembe günleri polikinliğimizde testler yapılacak ve uygun hastalara tedavi yapılması planlanacaktır" ifadelirini kullandı. (EFE) - KÜTAHYA