Haberler
Bakan Tunç'tan İmralı-DEM görüşmesi açıklaması: Henüz netleşmedi

DEM Parti, İmralı'ya ne zaman gidiyor? Bakan Tunç'tan açıklama var

Sahte dolar nasıl ayırt edilir? Canlı yayında testle anlattı

Sahte dolar, gerçeğinden nasıl ayırt edilir? Canlı yayında testle anlattı

Suriye'de patlak veren savaşta muhaliflerin ilerleyişi sürüyor

Yanı başımızda patlak veren savaşta son durumu en iyi anlatan görüntü

Villası için ağaçların kesildiği iddia edilmişti! Yücel Arzen'in Suavi için seçtiği şarkı çok manidar

Yücel Arzen'in Suavi için seçtiği şarkı çok manidar

Alageyikler, Yeni Yaşam Alanına Uyum Sağladı

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Doğa Koruma Milli Parklar Genel Müdürlüğü ile Orta Doğu Teknik Üniversitesi, Köyceğiz Yaban Hayatı Geliştirme Sahasında "Alageyiklere Yeni Yaşam Alanları Oluşturma Projesi"ni yürütüyor Proje kapsamında Antalya Düzlerçamı bölgesinden Köyceğiz'e götürülen 7 alageyiğin doğal ortama uyum sağladıkları belirlendi Doğa Koruma ve Milli Parklar Muğla Şube Müdürü Uslu: "Bir yıllık veriler ve yaptığımız gözlemlerde alageyiklerin sahaya adapte olduğunu, üreme gelişimine girdiğini görüyoruz.

DURMUŞ GENÇ - Doğa Koruma Milli Parklar Genel Müdürlüğü ile Orta Doğu Teknik Üniversitesinin (ODTÜ) Köyceğiz Yaban Hayatı Geliştirme Sahasında yürüttüğü, "Alageyiklere Yeni Yaşam Alanları Oluşturma Projesi"nde, alageyiklerin yeni yaşam alanlarına uyum sağladığı gözlendi.

Doğa Koruma ve Milli Parklar Muğla Şube Müdürü Kamil Uslu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğünün en önemli projelerinden birinin, doğal türlerin kaybolan yaşam alanlarına yerleştirilmesi ve bu türlerin bu alanlara tekrar kazandırılması projesi olduğunu söyledi.

Uslu, projenin en önemli ayaklarından birinin Türkiye'nin doğal türlerinden alageyiğin doğal ortamda uygun yaşam alanlarına tekrar salınması olduğunu belirtti.

Alageyiklerin günümüzde sadece Antalya Düzlerçamı bölgesinde doğal olarak bulunduğuna dikkati çeken Uslu, tarım ilaçları, kaçak avcılık, sanayi, yapılaşma ve turizm gibi bazı nedenlerle kaybolan türlerin yerleştirilmesi kapsamında 2011 yılından itibaren Türkiye'deki 30'a yakın alanın değerlendirildiğini kaydetti.

Köyceğiz Yaban Hayatı Geliştirme Sahası içerisindeki bir alanın alageyikler için yaşam alanı olabileceğinin tespit edildiğini bildiren Uslu, şöyle konuştu:

"Bu kapsamda yaban keçilerinin doğal olarak yaşadığı alana alageyikler de yerleştirilerek, geçmiş yıllarda yok olan türün tekrar yaşatılması sağlanmaya çalışıldı. Çalışma kapsamında ilk olarak ODTÜ'den gelen bilim adamları ile uygun alanları belirledik. Daha sonra Düzlerçamı bölgesinden yakaladığımız alageyikleri aynı gün Köyceğiz'e naklettik."

Alageyiklere uydudan takip

Düzlerçamı'ndan getirilen 7 alageyiğin, Köyceğiz Yaban Hayatı Geliştirme Sahası'na adaptasyonlarını sağladıktan sonra serbest alana salındığını anlatan Uslu, şunları söyledi:

"Bölgeye salınan alageyikler, boyunlarına takılan GPS vericili tasmalar ile sıkı şekilde takip ediliyor. Ayrıca bölgeye 15 foto kapan yerleştirdik. Bu sayede görüntüler de alınıyor. Mayıs ayından itibaren alageyiklerin nerede, hangi şekilde gezdiklerini, nasıl bir davranış sergilediklerini, diğer türlerle etkileşimlerini ve bıraktığımız alandan farklı bölgelere ne şekilde dağıldıklarını gözlemliyoruz. Foto kapanlar vasıtasıyla gece ve gündüz, 365 gün alageyiklerin alan içerisindeki hareketlerini gözlemleyebiliyoruz."

Uslu, alana 20 alageyik yerleştirmeyi hedeflediklerini dile getirerek, "Bir yıllık veriler ve yaptığımız gözlemlerde alageyiklerin sahaya adapte olduğunu, üreme gelişimine girdiğini görüyoruz. Bu bizim için çok önemli bir ayrıntı. Çünkü bu, alageyiklerin bölgeyi benimsediği ve alanda doğal olarak yaşayabileceği anlamına geliyor" diye konuştu.

Yıllar önce kaybolan alageyik, tekrar bölgeye kazandırıldı

Köyceğiz Yaban Hayatı Geliştirme Sahası'ndaki hedef türlerinin yaban keçisi ve alageyikler olduğunu vurgulayan Uslu, nihai olarak ise alageyiklerin korunması ve geliştirilmesini hedeflediklerini ifade etti.

Bu türü olumsuz etkileyebilecek her türün, mücadeleleri kapsamında olacağına işaret eden Uslu, "Sahada alageyikleri etkileyebileceğini düşündüğümüz vaşak popülasyonu bulunuyor ama yaptığımız tespitlerde bunlar, henüz türün varlığı için tehlikeye oluşturacak boyutta değil. Çevre köylerden ve beldelerden yabani köpekler de sahaya geliyor. Zaman zaman bunlarla ilgili de mücadele yapıyoruz" dedi.

Uslu, yürütülen çalışmalarla yıllar önce kaybolan alageyiği bölgeye kazandırdıklarını, tecrübelerini diğer ilçelerle de paylaşacaklarını sözlerine ekledi. - Muğla

Kaynak: AA / Yerel
title