Akseki'de Taş Ocağına Tepki
Akseki'da kurulması planlanan taş ocağı ile ilgili açılan iptal davası çerçevesinde, mahkeme ve bilirkişi heyeti tarafından keşif incelemesi yapıldı.
Akseki'da kurulması planlanan taş ocağı ile ilgili açılan iptal davası çerçevesinde, mahkeme ve bilirkişi heyeti tarafından keşif incelemesi yapıldı.
Keşif incelemesinin ardından bazı çevre ve sivil toplum örgütleri taş ocağında açıklama yaparak tepki gösterdi.
Türkiye Tabiatını Koruma Derneği (TTKD) Antalya Şube Başkanı Hediye Gündüz, Akseki'de 9 mahallenin ortasında bulunan Asar Tepesi'nde taş ocağı ve beton santrali yapılması için bir firmaya ruhsat verildiğini hatırlattı.
Asar Tepesi'nde, şahin, kartal, doğan ve atmaca gibi yaban hayvanlarının yaşadığını, bu kuşların uluslararası sözleşmelere koruma altına alındığını kaydeden Gündüz, bölgeye taş ocağı açılması durumunda hayvanlarının yuvalarının yok olacağını ve neslinin tehlikeye gireceğini ifade etti. Gündüz, "Bu tepe tarım alanlarının da ortasında. Hemen tepenin 200 metre yakınında olan Emiraşıklar Mahallesinin yaklaşık 5 bin dönüm ekilebilir tarım arazisi var. Tarım arazileri için büyük tehdit oluşturan taş ocağı yanlıştır" dedi.
Taş ocağından kaynaklanacak toz nedeniyle bölgede yaşayan yaklaşık 2 bin insanın toz soluyacağını, bunun da kansere neden olabileceğini ifade eden Gündüz, "İlçede yaşayan insanların ciğerlerine toz dolsun istemiyoruz" diye konuştu.
Bölgenin kızılçam ormanları, maki toplulukları ve sedir ağaçlarından oluşan zengin bir tabiat çeşitliliğine sahip olduğunu vurgulayan Gündüz, eko turizm açısından önemli olan Akseki'nin korunması ve taş ocağına kapı açmaması gerektiğini savundu.
İbradı Belediye Başkanı Serkan Küçükkuru, "Bölge yaban hayatı geliştirme sahasıdır. Dağ keçilerinin popülasyonunun olduğu bir bölgedir, Altınbeşik Mağarası'na da beş kilometre uzaklıktadır. Bu taş ocağı tüm bölgeyi tehdit etmektedir" açıklamasında bulundu.