Haberler

Aksaray Üç Medeniyete Ev Sahipliği Yapıyor

Haberler
Güncelleme:
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Selçuklu, Osmanlı ve Cumhuriyet dönemine ait eserlerin bulunduğu Aksaray'da, restorasyon çalışmaları tamamlanan yapılar turizme kazandırılıyor.

ÖZKAN BEYER - ADEM KOÇAKSelçuklu, Osmanlı ve Cumhuriyet dönemlerine ait eserlere ev sahipliği yapan  Aksaray'da, restorasyon çalışmaları tamamlanan yapılar turizme kazandırılıyor.

Kent merkezinde Selçuklu dönemine ait 800 yıllık Tarihi Zinciriye Medresesi, Ulu Cami, Başköprü, Depbağlar ve Nakkaş köprüsü, Osmanlı dönemine ait 600 yıllık Tarihi Paşa Hamamı, tarihi konaklar ve Cumhuriyet dönemi eserleri 100 yıllık Azmi Milli Un Fabrikası ve Kültürevi, yerli ve yabancı turistlerin yoğun ilgisini çekiyor.

Aksaray Belediyesi'nce restorasyonu tamamlanan tarihi yapılar, çalışmaların tamamlanmasının ardından kenti ziyaret eden turistleri ağırlıyor.

Belediye Başkanı Nevzat Palta, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ilde ağırlıklı olarak Selçuklu dönemine ait yapıların bulunduğunu, az sayıda olsa da Osmanlı ve Cumhuriyet dönemlerine ait eserlerin de yer aldığını söyledi.

" Aksaray, üç medeniyeti barındıran bir tarih adasıdır" diyen Palta, şöyle devam etti:

"Zinciriye Medresesi, Selçuklu dönemi eseridir. Azmi Milli Un Fabrikası, yeni Cumhuriyetin ilk yıllarında yapılan bir eser. Hemen arkasında Osmanlı dönemine ait konaklar var. Yine yan tarafında 1920'li yıllarda yapılmış Cumhuriyet dönemine ait bir Kültürevi bulunuyor. Osmanlı dönemine ait Paşa Hamamı ve 800 yıllık üç Selçuklu köprüsü var. Bu bölgeye baktığımız zaman, üç farklı medeniyet olan Osmanlı, Selçuklu ve Cumhuriyet dönemlerine ait yapıları bir arada görebiliyoruz."

"Atatürk'ün emriyle kurulmuş"

Palta, Azmi Milli Un Fabrikası'nın Mustafa Kemal Atatürk'ün emriyle kurulmuş tarihi bir yapı olduğunu belirterek, "Fabrikanın restorasyon çalışmalarını bitirdik. İnşallah orayı ' Aksaray Bilim ve Sanayi Müzesi' yapacağız. Şu anda çalışabilir vaziyette olan bir fabrika. Düğmesine bastığımız zaman tıkır tıkır çalıştığını görebiliriz. Bu da Aksaray'a ayrı bir güzellik katıyor" diye konuştu.

Aksaray'da tarihi yapıların ayağa kaldırılmasına ilişkin çalışmaları sürdürdüklerini vurgulayan Palta, şunları kaydetti:

"Osmanlı dönemine ait Paşa Hamamı kullanılıyor. Konaklarımızın restorasyonu bitti. Selçuklu köprülerinin restorasyonunu tamamladık. 800 yıl öncesinden ecdat yadigarı eserleri ayağa kaldırdık. Üç köprü de kullanılıyor. Aksarayımızın farklı yerlerinde hanlar, hamamlar, kervansaraylar var. Bunlar da dimdik ayakta. Ulu Cami de Aksarayımıza manevi bir hava katıyor."

Tarihi İpek Yolu üzerinde

Palta, bu tarihi yapıların Aksaray'a kimlik kazandırdığının altını çizerek, "Bu eserlere mümkün olduğunca sahip çıkıyoruz. Restore ettiriyoruz. İnşallah bizden sonra gelecek nesil de bu eserlere sahip çıkacaktır" dedi.

Aksaray'ın tarihi İpek Yolu üzerinde kurulan bir şehir olduğuna dikkati çeken Palta, "Bu güzergah o yıllarda çok önemliydi. Selçuklu döneminde 2. Kılıçaslan, Aksaray'a önem vermiş. Buraya 'Dar'ül Zafer' denmiş, zaferlerin şehri denmiş. Savaşta galip gelindiği zaman burada zafer sevinç ve gösterileri yapılmış. Bazı kaynaklarda 'Şehr-i Süleha', yani 'güzel insanların, iyi insanların şehri' deniyor" ifadelerini kullandı. - Aksaray

Kaynak: AA / Yerel
title
Close