Aksaray'da Çiftçilere 250 Baş Toklu Dağıtıldı
Aksaray'da sürülerde oluşan kan yakınlığının giderilmesi amacıyla Özel İdare kaynakları kullanılarak çiftçilere 250 baş erkek toklu dağıtıldı.
Aksaray'da Koyunculuğu Geliştirme Projesi kapsamında ıslah yoluyla yüksek verimli sürülerin elde edilmesi, sürülerde oluşan kan yakınlığının giderilmesi amacıyla Özel İdare kaynakları kullanılarak çiftçilere 250 baş erkek toklu dağıtıldı.
Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü bahçesinde gerçekleştirilen dağıtım törenine Vali Selami Altınok, Belediye Başkan Yardımcısı Hüseyin Altınsoy, Damızlık Koyun ve Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Mahmut Aktürk, daire müdürleri ve çok sayıda çiftçi katıldı. Programda konuşan Damızlık Koyun ve Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Mahmut Aktürk, Türkiye'nin tarım ve hayvancılık ülkesi olduğunu belirterek, "Ülkemiz bir tarım ülkesi. Şu anda bitkisel ve hayvansal üretim baz alındığında dünyanın 7. büyük üreticisi durumunda. Amerika, Brezilya, Arjantin ve Hindistan'dan sonra da 5. büyük tarım ülkesi olma yolunda hızla ilerlemekte. Bu tarım ülkesinin de parlayan yıldızı Aksaray. Nüfusumuzun yüzde 70'e yakını, belki daha fazlası tarım ve hayvancılıkla uğraşmakta" dedi.
TÜİK'in Aksaray tarım ve hayvancılık verilerini değerlendiren Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Bestami Zabun ise, "Hayvancılık genelde ülke, özelde de yerel ekonominin katkısına önemli bir etkendir. 2011 TÜİK verilerine göre, ilimiz büyükbaş hayvan varlığı 118 bin 496 baş, küçükbaş hayvan varlığı 328 bin 464 baş, et üretimi 6 bin 150 ton, süt üretimi 415 bin ton olup hayvansal ürünlerin ilimize katkısının üretim değeri 10 milyon 200 bin TL civarındadır. Büyükbaş hayvan sayısı son 10 yılda yüzde 164, küçükbaş hayvan sayısı ise yüzde 98 oranında artış göstermiştir" şeklinde konuştu.
TARIM VE HAYVANCILIK HALEN İSTENİLEN NOKTADA DEĞİL
Vali Selami Altınok ise, tarım ve hayvancılığın o kadar gelişmesine rağmen hala istenilen noktaya gelinmediğini belirterek, "Aksaray'da bildiğiniz gibi son yıllarda tarım ve hayvancılıkta çok büyük ilerlemeler kaydettik. Belirli bir noktaya getirdik ama hayvan varlığı olarak hala arzu edilen noktada değiliz. Tabi hayvansal üretime dayalı, hammaddeye dayalı sanayi geliştikçe, bizim de büyükbaş hayvancılık, gerekse küçükbaş hayvancılıkta daha sayıyı artırmamız, kaliteyi artırmamız, gerek büyükbaş hayvandaki karkas ağırlığını artırmamız çok önem arz ediyor. Sayıdan ziyade kalitenin daha da artırılması gerek. Aksaray tarım ve hayvancılıktan vazgeçebilecek bir şehir değil. Her zaman ne kadar sanayileşirsek sanayileşelim, ne kadar turizmden gelir elde edersek edelim, Aksaray her zaman bir tarım ve hayvancılık şehri olarak kalacak, bundan insanlarımız ekmek yemeye devam edecek" diye konuştu.
(YC-FM-
18.09.2012 12: 55: 10
TSI
NNNN - AKSARAY