Akdeniz Akademisi Açıldı
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Kocaoğlu: "Akdeniz Akademisi, katılımcı demokrasi anlayışını yaşama geçirmeyi amaçlıyor"
İzmir Büyükşehir Belediyesinin katkılarıyla kurulan Akdeniz Akademisi, çalışmalarına başladı.
Belediyeden yapılan yazılı açıklamaya göre, Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi'ndeki açılış töreninde konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, akademinin katılımcı demokrasi anlayışını yaşama geçirmeyi amaçladığını belirtti.
Akademinin temelinin 2009 yılında atıldığını hatırlatan Kocaoğlu, "Bu kent çevre yatırımlarıyla suyu, havayı koruyarak bir yerlere gelmek, kalkınırken korumak üzerine bir politika izliyor. Kent tasarımı ve ekosistemle ilgili çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Altyapı yatırımlarını yüzde 90 tamamladık. İzmir'i Akdeniz'e ve dünyaya sunmak için ev ödevlerimizi iyi yapıyoruz" diye konuştu.
Akdeniz'de lider kent olmayı hedeflediklerine dikkati çeken Kocaoğlu, " İzmir'in ekonomik gücünün her geçen gün arttı. Yönümüzü Avrupa'ya, batıya, Akdeniz'e dönerek ileriye, çağdaşlığa dönerek İzmir'i aydınlatmak istiyoruz. Bu akademi umuyorum, giderek bir sivil inisiyatif olur" ifadesini kullandı.
Kocaoğlu, akademide İzmir'in tüm dinamiklerinin harekete geçirileceğini kaydederek, İzmir'den Türkiye'ye katkıda bulunarak, Türkiye'deki demokrasi anlayışına ivme kazandırmak istediklerini söyledi.
Kocaoğlu, Akdeniz Akademisi?nin bir düşünce kuruluşu ve demokrasi platformu olarak faaliyet göstereceğini vurguladı.
İzmir Akdeniz Akademisi Kurucu Onursal Başkanı Prof. Dr. İlhan Tekeli ise bir düşünce kuruluşu olarak akademinin gücünü demokratik platformdan aldığını belirterek, şöyle konuştu:
"Bu kurum ilginç bir kurum. Bu kuruluşta hem bir düşünce hem de bir demokrasi platformunu bir arada gerçekleştirmeye çalışacağız. Bu kurumun bir özelliği var, belediye bünyesinde ama bürokratik bir kurum değil. İzmir'in potansiyellerini harekete geçirerek demokrasi kalitesini artıracak bir kuruluş. Şimdiden 4 konu üzerinde çalışmaya başladık. Ulaşılması gereken bir ideal var. Zaman içince belediye katkısı azalıp sivil kuruluşların katkısının artacağı bir kuruluş olacak."
Akademinin açılış töreni dolayısıyla "Bizim Deniz" sunum yapan Arkas Holding Yönetim Kurulu Başkanı Lucien Arkas, İzmir'in deniz ticareti hakkında bilgi verdi.
Kentin hoşgörü kültürünün deniz ticareti sayesinde oluştuğunu savunan Arkas, " İzmir, deniz ticaretiyle büyüdü. İstanbul'da ticaret olmadığı için Avrupalı tüccarlar İzmir'i seçti. Limanların yapılmasıyla İzmir gelişmeye başladı. Zenginleşen kente teknoloji, sanat, otel, opera geldi. Avrupai bir şehir oldu. 4 farklı millet birbiriyle çok güzel geçindi. Bu yüzden bir kültür oluştu. İzmir'in hoşgörü kültürü o tarihten geliyor. İzmir'in en büyük sermayesi hoşgörü kültürüdür. Onu kaybetmemek lazım" dedi.
Ailesinin uzun yıllardır İzmir'de yaşadığını hatırlatan Arkas, denizlerde dolaşan 30 gemisine aidiyet duygusundan dolayı Türk bayrağı astığını söyledi.
Konferansın ardından çalışmalarına başlayan akademinin açılışına İzmirli siyasetçiler, belediye başkanları, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, sanatçılar, akademisyenler ve kentin kanaat önderlerinden oluşan çok sayıda davetli katıldı. - İzmir