Haberler
Netanyahu'dan orduya Orta Doğu'yu cehenneme çevirecek talimat: Yoğun savaşa hazırlanın

Netanyahu'dan orduya Orta Doğu'yu cehenneme çevirecek talimat

Türkiye sınırında kritik gelişme: Muhalifler, ikinci büyük kenti ele geçirmek üzere

Türkiye sınırında kritik gelişme! Muhaliflerin ikinci büyük kenti geçirmesi an meselesi

İslam Memiş uyardı: Sadece dolar değil sahte euro da var

Kritik uyarı: Sadece dolar değil sahte euro da var

Fuhuşa zorlanan 17 yaşındaki kızın anlattıkları kan dondurdu: Günde 180 kişi ile birlikte oluyordum

Günde 180 kişiyle birlikte olmaya zorlamışlar

Akciğer Kanseri Sayısında Artış

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Yılmaz Ekinci - Batman Bölge Devlet Hastanesi İç Hastalıkları ve Onkoloji Uzmanı Dr.

Yılmaz Ekinci - Batman Bölge Devlet Hastanesi İç Hastalıkları ve Onkoloji Uzmanı Dr. Mustafa Yıldırım, bölgede tütün ve mamüllerinin yoğun tüketilmesi nedeniyle akciğer kanseri oranının yüksek olduğunu söyledi.

Dr. Yıldırım, AA muhabirine yaptığı açıklamada, hastane bünyesinde yeni kurulan Onkoloji ve Kemoterapi Ünitesi'ne bir ayda 90 hastanın başvuruda bulunduğunu belirtti.

Hastaların söz konusu ünite kurulmadan önce tedavi için çevre illerdeki hastanelere gittiklerini kaydeden Yıldırım, "Kemoterapi alan hastalarda ciddi bulantı, kusma, güçsüzlük gibi yan etkileri oluyordu. Bu yan etkilerle beraber yolculuk yapmak bir başka ile gitmek tedavi almak hastalar için oldukça zor oluyordu. Bu nedenle Bölge Devlet Hastanesi'nde ünite kurulması çok önemlidir" dedi.

Hastalıkla ilgili tanı ve tedavi aşamalarının hastane bünyesinde yapıldığını anlatan Yıldırım, şunları söyledi:

"Ortalama günde 3-5 hasta geliyor. Bu hastaların büyük bir kısmı tedavisine bizim başladığımız hastalar. Burada daha çok kolon kanseri, meme kanseri ve akciğer kanserine rastlıyoruz. Bölgede yoğun oranda tütün tüketilmekte bunun sonucu olarak akciğer kanseri oranı da bu bölge de yüksektir. Bunun önlenmesi için hastanemizde Kanser Erken Teşhis Merkezi (KETEM) ünitemiz var. Sigara bıraktırma polikliniği hizmeti de veriliyor. Tütün ve tütün ürünlerinin kullanılmaması akciğer kanserini önlemenin tek yolu gibi görünüyor."

Hastalığın isminin bile insanları korkuttuğunu ifade eden Yıldırım, "Yeni gelişen tedavi yöntemleriyle hastanın yaşama süresini uzatmak mümkün. Hastalığı tedavi etmek mümkün. Hasta ve hasta yakınlarına tedaviden kaçınmamalarını, tedavilerini aksatmamalarını, bunun sonucunda bu hastalığı yenebileceklerini hatırlatmak isterim" dedi.

Onkoloji ve Kemoterapi Ünitesi'nde tedavi gören 63 yaşındaki Abdulaziz Özekinci de tedavi olmak için şimdiye kadar Diyarbakır'daki hastanelere gittiğini anlatarak, "Burada servis açılmasıyla Diyarbakır'a gitmekten kurtulduk. Tedavimi burada yürütüyorum" diye konuştu.

Muhabir: Yılmaz Ekinci

Yayıncı: Behçet Güngör - BATMAN

Kaynak: AA / Yerel
title