Akay: "Gecekondular Konut Sektörünün Bir Parçası Haline Geldi"
CHP Adana Büyükşehir Belediye Başkan Aday Adayı Akif Kemal Akay, gecekonduların konut sektörünün bir parçası haline geldiğini belirtti.
Akay, yaptığı açıklamada, kente göç eden insanların ilk amacının kısıtlı olanaklarıyla ucuz konut sahibi...
CHP Adana Büyükşehir Belediye Başkan Aday Adayı Akif Kemal Akay, gecekonduların konut sektörünün bir parçası haline geldiğini belirtti.
Akay, yaptığı açıklamada, kente göç eden insanların ilk amacının kısıtlı olanaklarıyla ucuz konut sahibi olmak olduğunu belirterek, "Konut yetersizliği olan kentimizde, arsaların yetersizliği ve aşırı ölçüde pahalılığı, hazine arsalarına yönelmeye zorlamaktadır. Sayısız insanımız, gecekondulaşmış alanlarda yaşamaktadır. İmar affı gibi siyasal kararların da bunları özendirdiği bir gerçektir. Çözüm sosyoekonomik temellere dayanmak zorundadır. Gecekondu sorununu, konutları yıkmak veya insanları başka yerlere taşımakla çözmek olası değildir" dedi.
Gecekonduların hazine arazilerine yapıldıkları için çoğunlukla derme çatma olduğunu, plansız yapıldıkları için de alt yapı ve yollarının yetersiz olduğunu dile getiren Akay, az da olsa bahçeli olmaları nedeniyle biraz da insani yapıda olduklarını ifade etti. Akay, "Gecekondularda yaşayanlar genelde komşularına yük olmadan, hatta birbirlerinin sorunlarını çözerek yaşamaktadırlar. Köy kente gelmiş gibidir. Gecekonduların devlet politikalarının eseri oldukları kesindir. Yerel ve genel seçim sırasında politikacıların gözbebeğidirler. Seçim sonrası çoğunlukla unutulurlar. Yıllarca belediye hizmetleri alamayanları olmuştur. Şehrin yatay büyümesine neden oldular. Zorlamayla kentin sınırını genişlettiler" diye konuştu.
Kendiliğinden oluşan bu bölgelere yol, su elektrik, telefon gibi hizmetlerin götürülmesinde büyük zorluklar çıktığını anlatan Akay, bu bölgelerde itfaiyelerin giremeyeceği darlıkta sokakların oluştuğunu, hizmet götürülemeyen yolların özellikle yağmur ertesinde büyük sorunlara neden olduğunu, elektrik hatlarının evlerin üzerinden veya yanından geçerken ölüm ve sakatlığa göz kırptığını ifade etti.
Diğer birçok sorun gibi bu sorunun da kemikleştiğini söyleyen Akay, sorunun sadece Adana'nın çözebileceği iş olmadığını kaydetti. Çözümün sosyoekonomik temellere dayanmak zorunda olduğunun altını çizen Akay, "Gecekondu sorununu, konutları yıkmak veya insanları başka yerlere taşımakla çözmek olası değildir. Gecekondu kültürü ve kentsel bütünlük dikkate alınmayıp rant düşünülürse, sorun daha da ciddi boyutlara uzanabilir. Gelir dağılımının düzeltilmesi, sanayi alanlarının artması ile kentleşmenin yurt düzeyine yayılması, gecekondu sorununun uzun vadede çözümü için kaçınılmazdır" şeklinde konuştu.
Kaçak yapılaşma sorununun ise gecekondulaşmanın ötesinde bir toplumsal bozulmayla ortaya çıkan bir durum olduğunu anlatan Akay, sık değiştirilen imar planları ve imar aflarıyla toplumsal denetim eksikliğinin, yaygınlığının en önemli nedenleri arasında olduğunu bildirdi. Akay, "Buna ait çözüm, toplumsal kaynaklı dış destekler ve güçlü kent kooperatifleri aracılığı ile sağlanmalıdır. Kuşkusuz burada yapılması gereken bize özgün, hukuki boyutları da tamamlanmış modellerin ilgili kurum ve kuruluşların süzgecinden geçerek ortaya konmasıdır" dedi.
Kentte öncelikli mahalleler programı hazırlanması gerektiğinin altını çizen Akay, temel çözümün çevrenin kentsel gelişmesinin sağlanması olduğunu söyledi. Akay, "Sadece devletin ya da yerel yönetimin ıslah benzeri program uygulamaya kalkması sorunun çözümü olamaz. Uygulamada yöre insanının mutlak surette işin içinde olması gerekmektedir. Bu alanlarda mülkiyet, hisseli tapu, kullanım hakkı önemli bir sorun olarak ortadadır. Oluşturulacak ıslah programında rekabet oluşturacak durumlardan kaçınmak, rant hesabı yapmamak gerekmektedir" diye konuştu. - ADANA