Haberler
Putin, açık açık tehdit etti: Sabrımız bir gün mutlaka tükenecek

Putin, ilk kez bu kadar açık tehdit etti! Sözleri yaklaşan savaşın habercisi

Genel Kurul'da gerginlik: 'Asgari ücret en düşük memur maaşından az olmamalı' dedi ortalık karıştı

'Asgari ücret en düşük memur maaşından az olmamalı' dedi ortalık karıştı

Kırıkkale'de yere çöp atanlar güvenlik kameralarından tespit ediliyor

Bir ilde daha başladı! Caddede, sokakta kamera ile takip ediliyorlar

Güran ailesinin silinen kayıtlarındaki Kürtçe konuşmalar deşifre edildi: Bunu söylersen seni koruruz

Aileden Enes'in arkadaşına: Bunu söylersen seni koruruz

Akademisyerler Derneği'nden 'Yds' Açıklaması

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Akademisyenler Derneği Başkanı Prof.Dr.Musa Gençcelep, 4 Ocak 2013 tarih ve 28518 sayılı Resmi Gazetede yayınlanan ÜDS ile KPDS yerine ihdas edilen Yabancı Dil Sınavı'nın (YDS) birçok aksaklığı beraberinde getirdiğini söyledi.

Akademisyenler Derneği Başkanı Prof. Dr. Musa Gençcelep, 4 Ocak 2013 tarih ve 28518 sayılı Resmi Gazetede yayınlanan ÜDS ile KPDS yerine ihdas edilen Yabancı Dil Sınavı'nın (YDS) birçok aksaklığı beraberinde getirdiğini söyledi.

Merkezi Van'da bulunan Akademisyenler Derneği Başkanı Prof. Dr. Musa Gençcelep, 330 bin kişinin üzerinde katılımın olduğu ve 290 bin kişinin İngilizceden katıldığı böylesine devasa bir sınavın daha makul yapılmasının ÖSYM'nin itibarı açısından da önemli olduğunu belirtti. Prof. Dr. Musa Gençcelep, "Sınav süresinin kısaltılması, metinlerin uzunluğu ve yazı puntolarının küçültülmesi, bu sınava giren adayların konsantrasyonunu olumsuz etkilemiştir. Bu şekliyle de yabancı dil bilgisini ölçmekten uzak olmuştur. Sınavı başarmaya yönelik yapılan dil çalışmalarının yabancı dil öğrenmeye ve akademik hayata katkısının çok az olduğu şimdiye kadar ki dil sınavlarının sonuçlarından ve sınava girenlerin değerlendirmelerinden de anlaşılmaktadır. Adaylar klasik yabancı dil bilgilerinden ziyade, ayrıntılar ve istisnalarla meşgul edilmektedir.

Akademisyenler, bilim alanına harcaması gereken zamanı dil sınavı için harcamakta ve bilim alanı ile ilgili olmayan çok zor bir sınava tabii tutulmaktadır. Bundan 10 yıl önce 6 ay süreyle hazırlanarak verilebilen sınav, şu anda yıllar süren hazırlığa rağmen geçilememektedir. Ne oldu da İngilizce sınavı bu kadar zorlaştırıldı? Amaç dil tazminatı ödememek ise akademisyenlerin bu işte suçu nedir? Tıp fakültesini yeni bitiren tıp öğrencileri, Tıpta Uzmanlık Sınavı (TUS) öncesinde karşılarında bir anda ÖSYM tarihinin en zor sınavını bulduklarından dolayı YDS'de başarılı olamadılar. Bu sınav yöntemi sayesinde akademisyenler İngilizlerin bile bilmediği tüm ayrıntı ve kuralları öğrenmek durumunda bırakılmaktadır. Zor bir sınav ile genç dimağların istikbaliyle bu kadar rahat oynanılmamalıdır. Yabancı dile ait makul ve kullanılabilecek bilgiyi ölçmeye yönelik olarak YDS'nin İngilizce bölümü yeniden ele alınmalıdır. Buna ilave olarak soru metinlerinin kısaltılması, yazı puntolarının büyütülmesi ve sürenin 180 dakika olması gereklidir. YDS, akademisyenleri eleyerek mağdur etmek yerine akademik hayata daha fazla katkı sağlayacak bir tarzda yeniden düzenlenmelidir" dedi. - VAN

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel
title