AK Parti Otizm Hastalarını Unutmadı
Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti) Mardin İl Başkanı İbrahim Fide, otistik çocuklarla ilgili bir basın açıklaması yaptı.
Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti) Mardin İl Başkanı İbrahim Fide, otistik çocuklarla ilgili bir basın açıklaması yaptı.
AK Parti Mardin İl Sosyal İşler Başkanlığı ve Engelliler Koordinasyon Merkezi'nin (EKM) AK Parti Genel Merkez Sosyal İşler Başkanlığı ile yapmış olduğu yıllık iş programına göre, nisan ayını "Otistik Çocuklar Farkındalık Ayı" olarak belirledi. Bu kapsamda Mardin'de otistik çocukları unutmayan il yönetimi bir basın açıklaması yaptı. Açıklamaya İl Başkanı İbrahim Fide, Basın ve Halkla İlişkiler Başkanlığı'ndan sorumlu başkan yardımcısı Kazım Aksoy, Sosyal İşler Başkanlığı'ndan sorumlu Ramazan Bilem, Merkez İlçe Başkanı Murat Bayar ve il yöneticisi Beşir Güneş katıldı. AK Parti olarak engelliler gününü belirli bir gün ya da hafta yerine bir seneye yaymayı tercih ettiklerini söyleyen AK Parti Mardin İl Başkanı İbrahim Fide, "AK Parti, engellilerle ilgili çalışmalarını yılın 12 ayında sürdüren bir partidir. Bundan sonraki aylarda da farklı engelli gruplarıyla çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Her kesimin yanında olan AK Parti engellilerin de yanında" dedi.
AK Parti Mardin İl Sosyal İşler Başkanı Ramazan Bilem ise Mardin'de otistik çocukların ailelerine ulaşmaya çalıştıklarını söyledi. Bilem, "Otizm sosyal iletişim becerilerinin oluşmasını etkileyen bir gelişim bozukluğudur. Ürolojik bir hastalıktır. Genellikle çocuk gelişiminin ilk 2-3 yılında ortaya çıkar. Otizmin birçok nedeni vardır, bazı genetik hastalıklarla beraber anne karnında geçirilen kızamıkçık virüs ününde otizme yol açabileceği saptanmıştır. Her çocukta belirtileri farklıdır, erkek çocuklarda risk kız çocuklarına nazaran 4 kat fazladır. Ama kızlarda bu hastalık daha ağır geçer. Belirtileri ise adına tepki vermezler, bazıları kendine, çevresindekilere ve eşyalara zarar verebilir. Çoğunlukla insanları değil cansız varlıkları tercih ederler. Konuşma birçoğunda gelişmemiştir, konuşmada güçlük çekerler. Bazıları tehlikeye karşı duyarsız olurlar. Çevreye ilgisizdirler. Öğrenme zorluğu çekerler. Değişikliklere karşı tepki göstermezler. Öpülme, sarılma gibi durumlardan rahatsızlık duyarlar. Bugün bilinen tek tedavisi erken tanı ve özel eğitimdir. Otizmde tedavi ailede başlıyor. Yani ailelerin bu durumu kabullenmesinde; çünkü bazen aileler çocuklarına bu teşhisi koyan uzmanları suçlayabiliyor. Tedavi ve eğitimden kaçabiliyor. Bazıları çocuklarını toplumdan soyutluyor ve hatta ondan utanıyor. Bu durumda çocuğun gelişimi için büyük önem arzediyor. Halbuki otizmli olup dünyada büyük başarılara imza atmış edison, einsten ve bethoven gibi kişileri unutmamak lazım. Birleşmiş Milletler 2 Nisan 2008'de otizmin geleceği tehdit altına alan nürolojik bir hastalık olarak gördüğü için, bütün dünyada nisan ayını otizm farkındalık ayı olarak ilan etti. Otizm'le ilgili araştırmaların teşvik edilmesi erken teşhis ve tedavinin yaygınlaştırılması için bu tarihten itibaren bütün dünyada çalışmalarını sürdürmektedir. Yapılan araştırmalara göre birkaç yıl önce 500'de bir, geçen sene 150'de bir, bu yıl 130'da birini etkileyerek çocuklar arasında en hızlı gelişen nörolojik bozukluk olması nedeniyle dünyada hızla yayılan bir hastalıktır. Dünyada bu yıl şeker, kanser ve AIDS dahil olmak üzere birçok hastalıktan daha fazla sayıda otizm teşhisi tespit edilmiştir" ifadelerini kullandı. - MARDİN