AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Kurtulmuş Açıklaması
AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, "Türkiye sadece bildik gömlek, pantolon satarak dünya piyasalarında rekabet edemez."
AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, "Türkiye sadece bildik gömlek, pantolon satarak dünya piyasalarında rekabet edemez. Mutlaka markalarımız olacak. Mutlaka her sektörde dünya ölçeğinde tanınan Türk markaları olacak. Bunun için inovasyona, ARGE'ye olağan üstü yatırımlar yapacağız" dedi.
Kurtulmuş, Aktif Sanayici ve İşadamları Derneği Başkanı Ufuk Bayraktar ve dernek yönetim kurulu üyelerini, parti binasında kabul etti.
Türkiye'nin ekonomik durumunu değerlendiren Kurtulmuş, " Türkiye, bugün geldiği ekonomik seviye itibarıyla çok şükür makro ekonomik dengelerini oturtmuş, istikrara kavuşmuş bir ülkedir. AK Parti iktidarının ilk 10 yıllı, bu anlamda Türkiye'deki ekonomik yapının temel dinamiklerini oturtturma bunları da bir dengeye kavuşturmak için geçirilmiş bir 10 yıldır. Şimdi ikinci 10 yıl, 2013-2023, yeni vizyonla bu genel dengeleri tutarak makro başarıları mikro başarılarla taçlandırma dönemidir" diye konuştu.
Sanayicinin AR-GE, inovasyon, patent ve makra değerini yükseltmeye yönelik çalışmalarında her türlü kolaylığı ve teşviğin sağlanması için gayret ettiklerini anlatan Kurtulmuş, "Türkiye'nin orta sınıfının güçlendirilmesi, yine bu makro başarıların kalıcı halde olması ve kalıcı isktikrarın sürdürülmesi için zorunludur. Alt gelir gruplarının alım gücünün artırılması, bir takım vergi politikaları, sosyal yardımlar, sosyal destekmelerle, sosyal politikalarla alt gelir gruplarının desteklenmesi de zorunludur" şeklinde konuştu.
Türkiye'nin öteden beri jeostratejik konumunun önemli bir avantaj olarak görüldüğüne işaret eden Kurtulmuş, şunları söyledi:
"Bundan sonra bakış açımız makrodan mikro başarılara odaklanmak ayrıca merkezi planlamalar, merkezden yönetilen kalkınma startejileri yerine ekonomik kalkınmayla ilgili bütün çözüm ortaklarını elini ve ruhunu taşın altına koyacağı yeni bür süreci başlatmak hedefimizdir. Bunun için illerdeki ekonominin çözüm ortağı olan arkadaşlarımızı kent ekonomileri forumunda bir araya getiriyoruz şu ana kadar 65 ilimizde bu toplantılarımızı tamamladık. Dolayısıyla her il kendi kalkınmasını önceliklerini, öncelikli sektörlerini projelerini ve ajantajlarını ortaya koyacak bir çalışmanın içerisinde olacak."
Kurtulmuş, sadece para kazanma derdinin ötesinde ülkenin ileriye gitmesi, bu medeniyet coğrafyasını yeniden güçlendirme idealine sahip iş adamları ve derneklerin önümüzdeki dönemde daha aktif olmasını temmeni ettiklerini vurgulayarak, "Hükümetlerin yapacağı ise bu yöndeki çabalara destek olmaktır. Yaptığımız yurt dışı gezilerinde Türk iş adamlarının dünya ekonomisini nasıl yakından takip ettiklerini, çalıştıklarını görüyoruz. Bu ümit verici noktadır." Türkiye'nin artık ekonomik seviyesi 2023'e gelindiğinde kişi başına düşen milli gelirin 22 bin dolar seviyesinde bir ülke olacağını ifade eden Kurtulmuş, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Türkiye sadece bildik gömlek pantolon satarak dünya piyasalarında rekabet edemez. Mutlaka markalarımız olacak. Mutlaka her sektörde dünya ölçeğinde tanınan Türk markaları olacak. Bunun için inavasyona, ARGE'ye olağanüstü yatırımlar yapacağız. Böylece yeni bir ruhla yeni büyük bir kalkınma ruhuyla 10 yıl içerisinde bugünden tezi yok Türkiye'nin her yerinde üretime dayalı ekonomik sistemi inşallah gerçekleştireceğiz."
-"Obama bizim söylediğimiz alanlara odaklanıyor"
Kurtulmuş, 1980'den sonra meseleyi sadece para ve faiz politikalarını yöneterek dünya ekonomisini yönetmek şeklinde algılayan neoliberal tezlerin artık iflas ettiğine vurgu yaparak, şöyle konuştu:
"Bu neolibarel tezler, dünyanın birçok gelişmiş ülkesinde ekonomik krizlerin kaynağı olmuştur. Onun için ABD'de Sayın Obama, ikinci döneminde, bizim bu söylediğimiz alanlara odaklanıyor yani orta direği güçlü bir Amerikan ekonomisi, üretim kabiliyeti güçlü bir Amerikan ekonomisi. Sadece bir takım makro değerlerin iyi olması yetmiyor. Mutlaka mikro düzeyde üstün üretim gücüne, üstün rekabet gücüne, üstün ihracat kabiliyetine sahip olmamız gerekir."
Aktif İşadamları ve Sanayiciyleri Derneği'nin yerli malı tümetimine yönelik başlattığı kampanyaya da değinen Kurtulmuş, sözlerini şöyle tamamladı:
" Bir piyasa ekonomisi, pazar ekonomisi eyvallah ama dünyanın hiç bir yerinde hiç bir döneminde tamamıyla kendi kendini yöneten piyasa oluşmamıştır. Bunu ekonomi hocası olarak söylüyorum. Dolayısıyla ülkeler kuvvetli yanlarını koruyacakları gibi kendi menfaatlerini de koruyacaklardır. Yani ülkelerin milli menfaatleri korumadan her şeyi tamamıyla bırakalım, piyasa kendi şartları içerisinde oluştursun diyemeyiz. Zaten hiç kimse de dememektedir. Evet, serbest piyasa ekonomisinden yanayız ama milli menfatlerimiz açısından da uyumlu olmasını isteriz. Bunun için sizin söylediğiz bu alanda bildiğiniz gibi Başbakanımız yayımladığı genelgede kamu alımlarında belli bir miktarda yerli malı alınmasına teşvik edilmektedir, hatta bu zorunlu hale getirilmektedir." - Ankara