AK Parti Aday Adayı Metin Karakök Açıklaması
AK Parti’den Gaziantep Milletvekili aday adayı olan Prof. Dr. Metin Karakök, şiddetin sadece sağlıkta değil, hiçbir alanda ve koşulda kabul edilemez bir davranış olduğunu söyledi.
AK Parti'den Gaziantep Milletvekili aday adayı olan Prof. Dr. Metin Karakök, şiddetin sadece sağlıkta değil, hiçbir alanda ve koşulda kabul edilemez bir davranış olduğunu söyledi.
Aslen Gaziantepli olan Prof. Dr. Metin Karakök, AK Parti'den Gaziantep Milletvekili adaylığı için iddialı. Karakök, şiddettin engellenmesine yönelik çözümler aranırken, toplumun sosyo-kültürel ve ekonomik durumunun göz önüne alınarak çözümler üretilmesi gerektiğini belirterek, Avrupa'da denenen, başarılı olan ve kendilerinin de örnek aldıklarını birçok yöntem olduğunu söyledi.
Karakök, "Önemli olan bu yöntemlerin bizim toplum yapımıza ve kültürümüze ne kadar uygun hale getirilerek uygulamaya konulmasıdır. Kültürümüz toplumsal mirasımızdır. Bu nedenledir ki her toplum farklıdır ve doğal olarak olaylar karşısında verdikleri tepkilerde farklı olacaktır. Gaziantep il sağlık müdürlüğü görevimi yürüttüğüm yıllar içerisinde sağlıkta şiddeti engellemeye yönelik başarılı projeler hayata geçirdiğimizi söyleyebilirim. Bu projeler arasında en önde geleni, Gaziantep'te ilk defa başlattığımız ve sonrada sağlık bakanlığımıza örnek teşkil ederek, ülkemizin tümünde uygulanmaya başlanılan "112 Acil Ambulanslarına Takılan Kamera Sistemi"dir. Bu proje sayesinde 112 acil ambulanslarında çalışan arkadaşlarımıza yapılan şiddet olayların da ciddi oranda azalma olduğunu tespit ettik. Yaptığımız bu projede, 112 acil ambulanslarının otuz üç tanesinin ön ve yan kapılarının üzerine iki adet kamera yerleştirildi. Ambulansın kontağının açılmasıyla kameralar kayıt yapmaya başlıyordu. Bu proje sayesinde kameraları gören şiddet eğilimli olan kişilerin şiddete başvurmadıklarını gördük" dedi.
Karakök, "2012 yılında Türkiye'de ilk defa Gaziantep'te başlattığımız "112 Acil Ambulanslarına Takılan Kamera Sistemi" projemiz, 2015 yılında bakanlığımız tarafından da uygun görülüp, sağlık bakanlığa alınan her 112 acil ambulansına uygulanmış ve projemiz ülkemizin geneline yayılmıştır. Ayrıca şunu da belirtmeden geçemeyeceğim, bütün 112 acil ambulanslarında çalışan arkadaşlarımızın uğradığı haksız şiddet olaylarını engellemeye yönelik örnek bir proje başlattığımız içinde mutluluk duymaktayım. Sağlıkta şiddeti önlemeye yönelik yaptığımız diğer bir proje ise, Sağlık Bakanlığına bağlı olarak çalışan sağlık yöneticilerinin katıldığı "Sağlıkta Şiddetin Engellenmesi Çalıştayı"dır. Yapılan çalıştayda vatandaşlarımızın şiddete başvurmasının başlıca nedenleri irdelenmiş. Çalıştay sonuç bildirisinde şiddetin en önemli nedeninin iletişim sorunu olduğu tespit edilmiştir. Çalıştayda yapılan konuşmalarda şiddet gösteren kişilerin, anlatmak istediklerini ya yeterince açık anlatamadıkları ya da sağlık personelinin aşırı yoğunluğuna bağlı kendilerine yeterince zaman ayırmadıklarını düşündüklerinden şiddete başvurdukları anlaşılmıştır. Tabi ki bu kadar yoğun çalışma ortamında çalışan sağlık çalışanlarımızın, her hasta ve yakınına istedikleri kadar süre ayırmasını beklemememiz biraz gerçek dışı olmaktadır. Zaman ve ilgi isteyen, hasta ve yakınlarının bu sorunlarını çözmek için ise hastanelerde "Bana Sorabilirsiniz!" birimleri kurduk. Böylece sağlık çalışanlarımızın sağlık dışındaki sorularla karşı karşıya kalarak zamansızlığa bağlı iletişim sıkıntısı yaşamalarını engellemiş olduk. Vatandaşlarımız da hastanelerde görev yapan arkadaşlardan istedikleri bilgiye ulaşabilmelerini sağlamış olduk. Umarım yaptığımız uygulamalara benzer uygulamalar yaygınlaşır ve kısmen de olsa sağlıkta şiddetin önüne geçmiş oluruz. Sadece sağlıkta şiddetin azalması değil, ülkemizde son günlerde kadına şiddet olaylarının azaltılmasına yönelik olan çalışmaların, daha özenli ve yasal yaptırımları olan bir duruma getirilmesi zorunluluk olmuştur. Ancak bu çalışmalar ve projeler yapılırken ülke ve toplumumuzun kültürüne de uygun çalışmalar ve projeler geliştirilmesi gerekmektedir "diye konuştu. - GAZİANTEP