Ailesinde Böbrek Taşı Olan Hastalar Mutlaka Kontrole Gitmeli
Opr. Dr. Ahmet Çalışkan: "Bazı taşlar bulgu, belirti vermeden büyük boyutlara ulaşabilirler.
Opr. Dr. Ahmet Çalışkan, "Bazı taşlar bulgu, belirti vermeden büyük boyutlara ulaşabilirler. Bunlar çok riskli. Böbreğinin bozulmasına, böbrek kaybına kadar giden hastalarımız olmakta" dedi.
Özel bir sağlık kuruluşunda görev yapan Çalışkan, AA muhabirine, böbrek taşından korunmak için öncelikle ailesinde böbrek rahatsızlığı olan kişilerin kontrole gitmeleri gerektiğini söyledi.
Taşların oluşum nedenleri hakkında da bilgi veren Çalışkan, "Üriner sistem taşlarının oluşumlarında bir sürü neden var. Oluşum sebepleri için bir çok teori ortaya atılmış. Hepsinde de bir çekirdeğin neden olduğu, çekirdeğin etrafına kristal yapıların birleşmesiyle oluştuğu öne sürülüyor. Oluşumlarında farklı etkenlerin rol oynadığından bahsediliyor. Böbreklerin yapısından tutunda genetik faktörlere kadar, yediğimiz içtiğimiz ürünlere, havanın sıcaklığı, iklim gibi bir sürü neden taş oluşumunu etkilemekte. Taşlar çoğunlukla böbrekte oluşuyor. Böbrekten idrar kanalına oradan da mesaneye kadar inebiliyor" şeklinde konuştu.
Çalışkan, taşın belirtisinin çoğunlukla ağrı olduğunu dile getirerek, "Böbrek taşı dayanılmaz bir ağrı verir. Hastalar bize ağrı ile başvurur. Bunun yanında bu ağrıya bulantı ve kusma eşlik edebilir. İlerleyen safhalarda halsizlik, yorgunluk belki ateş bile eklenebilir. Hastalar genelde bu şikayetlerle acile başvurur. Acilden yapılan tetkikler sonucunda da taş tespit edilir. Genellikle belirtiler yan ağrıları, kasık ağrıları, idrar yapamama hissi, idrarda kanamadır" ifadesini kullandı.
Çoğunlukla taşın yerine göre tedaviler planlandığını ifade eden Çalışkan, böbrek taşından korunmanın da kişinin dikkatine bağlı olduğunu ifade ederek, "Ailesinde böbrek taşı olan hastaların hiç şikayeti olmasa dahi bir kontrolden geçmeleri gerekir. Bazı taşlar bulgu, belirti vermeden büyük boyutlara ulaşabilirler. Bunlar çok riskli. Böbreğinin bozulmasına, böbrek kaybına kadar giden hastalarımız olmakta. Sonrasında böbrek taşı tespit ettiğimiz yada taşlarını temizlediğimiz hastalarda önlem olarak, bol sıvı tüketmeleri, bol egzersiz ve hareket yapmaları, kırmızı et ve tuzu azaltılmaları çok önemli." - Bolu