Haberler

Aileleri İkna Edilen Kızlar Okullu Oldu

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Muş'ta gönüllü öğretmenlerin yürüttüğü çalışma sonucu 1 yılda çeşitli nedenlerle eğitimden mahrum bırakılan 241 kız çocuğu okullu oldu.

SABRİ YILDIRIM - Muş'ta gönüllü öğretmenlerin yürüttüğü çalışma sonucu 1 yılda çeşitli nedenlerle eğitimden mahrum bırakılan 241 kız çocuğu okullu oldu.

Muş Milli Eğitim Müdürlüğü bünyesinde oluşturulan ve öğretmenlerin gönüllü olarak görev aldığı "Kız Çocuklarını Okula Kazandırma Komisyonu" köy ve mezraları gezerek, çeşitli nedenlerle okula gönderilmeyen kız çocuklarını belirlemek için çalışma yürütüyor.

Komisyon üyelerinin görüşmeleri sonucu aileleri ikna edilen kız çocukları eğitime kazandırılıyor.

Edinilen bilgiye göre, 1 yıl içerisinde komisyonca yapılan görüşmelerin ardından kız çocuklarından 26'sı Taşoluk İmam Hatip Ortaokuluna, 35'i Sungu, 15'i Konukbekler, 10'u Alparslan Kız, 12'si Kırkıy ve 26'sı da Kızılağaç Cumhuriyet Yatılı Bölge Okuluna kaydedildi.

Sudurağı Kom, Dilimli Şems, Beşparmak Soğuksu, Karabey, Çengilli, Ulukaya ve Gölköy mezralarından 56 kız çocuğu da taşımalı eğitim kapsamında okullu oldu.

"Kız Çocuklarının Okula Devam Oranlarının Arttırılması Projesi" kapsamında ise merkez Serinova YBO'da 35, Hasköy Kadırrezan Has Kız YBO'da 9, Hasköy Anadolu İmam Hatip Lisesinde 6, Bulanık Kız YBO'da 6 ve Varto Çok Programlı Lisesinde ise 5 olmak üzere 61 çocuğun okula kaydı yapıldı.

Komisyon üyeleri böylelikle 1 yılda 241 kız çocuğunun eğitime kazandırılmasını sağladı.

Muhtar ve kanaat önderlerinden destek

Komisyonda yer alan Serinova Yatılı Bölge Okulu Müdürü Yalçın Süne, AA muhabirine, yerleşim yerlerini gezerek okula gönderilmeyen kız çocuklarını belirleyip, okullu olmaları için çalışma yürüttüklerini anlattı.

Son olarak Sarıdal köyü ile Çağdaş ve Bahar mezralarında ev ziyaretlerinde bulunduklarını belirten Süne, görüşmeler esnasında aileleri ikna edilen kız çocuklarının yeniden eğitime devam etmesinin sağlandığını ifade etti.

"Muhtar ve kanaat önderleri de komisyonun çalışmalarını destekliyor" diyen Süne, "İki köyümüzde 5 aileyi ziyaret ettik. 3 kız çocuğunun yeniden okula gönderilmesi için görüşmelerde bulunduk. Aileler, ulaşım sorununun çözümü için servis talebi oldu. Gerekli çalışmaları yapacağımızı söyledik" diye konuştu.

Öğretmen Gizemin Kılıç da kız çocuklarının okullaşmasının önemli olduğunu vurguladı.

Muşlu olduğu için karşılaşılan sorunları iyi bildiğini ifade eden Kılıç, "Çünkü ailelerle yapılan görüşmelerde hangi tepkilerle karşılayacağımızı biliyorum. Onları ikna etmek için yoğun bir çalışma yürütüyoruz" dedi.

Sarıdal Köy Muhtarı Sait Akıcı ise ailelerin çocuklarını ulaşım sorunu nedeniyle okula gönderemediğini ileri sürdü.

"Ulaşım sorunu çözülürse herkes çocuğunu seve seve gönderir" diyen Akıcı, "Bizim bütün derdimiz yol sorunudur. Kısa bir yolumuz var ama çamur deryası gibi. Araçlar köye çıkamıyor sürekli yolda kalıyor ve traktör marifetiyle çıkarıyoruz" ifadesini kullandı.

Köydeki 7'nci sınıf öğrencisi Berivan Çetin de en büyük hayalinin okuyup mimar olmak olduğunu anlatarak, arkadaşlarının da kendisi gibi okula gelmelerini istedi.

Kaynak: AA / Yerel
title
Close