Aile Hekimlerine Eğitim
Gümüşhane İl Sağlık Müdürü Dr. Mehmet Topsakal, Aile Hekimliği Uygulamasının Temel Gayesinin Vatandaşları Hastalanmadan Önce Korumak Olduğunu Söyledi.
Gümüşhane İl Sağlık Müdürü Dr. Mehmet Topsakal, aile hekimliği uygulamasının temel gayesinin vatandaşları hastalanmadan önce korumak olduğunu söyledi.
Geçtiğimiz hafta Gümüşhane'deki bazı aile hekimleri ve idari personelin eğitim maksatlı olarak Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı ile ortaklaşa düzenlenen eğitim programına katıldığını söyleyen İl Sağlık Müdürü Dr. Mehmet Topsakal eğitimin çok başarılı geçtiğini ve ikinci eğitimin Gümüşhane'de yapılacağını belirtti.
Topsakal, konu ile ilgili yaptığı açıklamada aile hekimliğine geçilmeden önce birinci basamak sağlık hizmetlerinin sunumunda sağlık ocaklarında bu işi yapan profesyonel ekiplerin olduğunu, bu ekiplerin gönderdiği verilerle ilin sağlık profilinin ortaya çıktığını söyledi. Topsakal konuyla ilgili açıklamasını şöyle sürdürdü: "Sağlık Ocağındaki doktor, ebe, hemşire o bölgenin sağlık istatistiklerini düzenliyordu. Bölge sağlık verilerini alıp, ham bilgileri işlenmek üzere bize gönderiyorlardı. Bizde bu bilgileri işleyip ille ilgili bir sağlık profili ortaya çıkarıyorduk. Artık 21. yüzyılda ülkelerin gelişmişlik düzeyleri kişi başına düşen milli gelirle ölçülmüyor, o ülkenin sağlık ölçütlerinin ne kadar düzgün olduğuyla ölçülüyor. Bebek ölüm hızı ne kadar düşükse o ülke çok daha modern ve gelişmiş ülke olarak kabul ediliyor. Bununla ilgili bütün çabamız birinci basamakta. Zaten aile hekimliği uygulaması ile Sağlık Bakanlığının bütün çabası buydu." Aile hekimlerinin birçoğunun daha önce sağlık ocağında saha çalışması yapmadığını, bu nedenle de sağlık ocaklarının yaptığı bu görevlerden bilgi sahibi olmadıklarını düşündükleri için bir eğitim programı hazırladıklarını belirten Topsakal Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Gamze Çan ile görüştükten sonra 2 günlük eğitim programı planlandığını ve bunun başarı ile tamamlandığını söyledi.
Aile hekimlerinin birçoğunun yıllarca devlet hastanesinde çalıştığını, puanı itibarı ile aile hekimi olduğunu ve sahaya çıkıp saha çalışması yapmak zorunda olan insanlar olduğunu söyleyen Müdür Topsakal: "Bu arkadaşlarımızın da bilgilerini tazeleyebilmek için Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim dalı ile bir görüşme yaptık. Bu görüşme neticesinde 2 günlük bir eğitim programı planladık. Bu eğitim programı dahilinde sağlık hizmeti sunduğumuz halkın sağlık ölçütlerinin hesaplanması, sağlıkla ilgili plan ve projelerin yapılabilmesi konusunda ki ana başlıklarda olan bazı konuları ele alarak 2 günlük bir eğitim düzenledik. Sadece Gümüşhane Sağlık Müdürlüğü ile KTÜ Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı arasında yapılan bu eğitime ilimizden 10 hekim arkadaşımız gitti. Öncelikle ilimizdeki aile hekimlerine bu işin eğitimini verecek arkadaşlara bu eğitimi vermek istedik" dedi.
Trabzon'da yapılan eğitimin ikinci ayağının da Gümüşhane'de yapılacağını belirten Topsakal, Gümüşhane'de 72 pratisyen hekimin olduğunu ve Gümüşhane'de yapılacak olan eğitim programına 62 hekimin de katılımını sağlamak istediklerini söyledi. Önümüzdeki ay içerisinde yapılacak olan eğitime Trabzon'daki Doçent ve Profesörlerin olduğu 4 kişilik akademik kadroyu Gümüşhane'de misafir ederek sürdüreceklerini söyleyen Topsakal: "Diğer aile hekimlerinin ve birinci basamakta çalışan hekim arkadaşlarımızın bilgilerini tazeleme, var olan bilgilerini güncelleme veya kullanabilme yeteneklerini arttırabilmek üzere bir eğitim planlıyoruz. En geç bir ay içerisinde bu eğitimin ikinci ayağını Gümüşhane'de yapmak istiyoruz. Biz o aile hekiminin verdiği bilgilerle ilin profilini ortaya koyuyoruz. Bazı doktor arkadaşlarımız 10-11 yıl devlet hastanesi acillerinde çalışmışlar. Dolayısı ile hasta bakma konusunda bir sorunları yok ama birinci basamakta istenilenler konusunda bir problemi, bilgi eksikliği var." diye konuştu..
Bir insanın hasta olduktan sonra ilacının ve tedavisinin ülke ekonomisine maliyet olduğunu söyleyen Topsakal, aile hekimliği uygulaması ile insanları basit yöntemlerle koruduktan sonra hem maliyetin düşürüldüğünü hem de işgücünü rahatlattıklarını söyledi. Aile hekimliğinin temel gayesinin korumak olduğunu söyleyen Topsakal aileye yakın hekim istemelerinin o insanın sağlığı ile geçmişini bilip o insanı hastalıklara karşı korumaya yönelik tavır olduğunu, o insanın hasta olduktan sonra ki tedavisinin zaten yapılacağını söyledi.
(RE-İRT-Y) 02.03.2008 14:48 TSİ