Ahşap, Engellilerin Elinde Mutluluğa Dönüşüyor
Çankırı'da Şabanözü Bakım ve Rehabilitasyon Merkezinde oluşturulan atölyede zihinsel engelliler, ahşap ürün yapımı öğretilerek rehabilite ediliyor.
ÖZGÜR ALANTOR - Çankırı'da Şabanözü Bakım ve Rehabilitasyon Merkezi'nde oluşturulan atölyede birbirinden güzel ahşap ürünler yapmayı öğrenen zihinsel engelliler, yeni beceriler kazandırılarak rehabilite ediliyor.
Merkezde kalan yaklaşık 170 zihinsel engelli, eğitmenlerin verdiği bilgi doğrultusunda ahşaptan kuş kafesleri, evler, kağnılar, uçaklar, tablolar, oyuncaklar, masalar, tabureler ve sandalyeler yapıyor.
Yapımına başladıkları ürün bittiğinde büyük sevinç yaşayan engellilerin, bunları sergileyerek iletişim becerilerinin artmasına da katkı sağlanıyor.
Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Salih Ağdaş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kurumun zihinsel engellilere hizmet veren Türkiye'deki en büyük rehabilitasyon merkezlerinden olduğunu söyledi.
Kurumun çok önemli işlere imza attığını anlatan Ağdaş, zihinsel engellilere daha güzel hizmetler verebilmek için geniş yelpazeli çalışmalar yaptıklarını dile getirdi.
Ağdaş, engellilerin ahşap atölyesinde güzel işler yaptığına işaret ederek, "Atölyede çalışmaktan çok mutlular. Burada günün stresi ve sıkıntısı atılıyor. Atölyedeki çalışmaların ardından engellilerin özellikle iletişim becerilerinde ciddi manada iyileşme olduğunu gözlemledik. Ürünlerimiz yıl sonu kermeste sergileniyor. Daha sonra da merkezin sergi salonuna yerleştiriliyor. Engelliler, yaptıkları ürünleri burada gördüğünde mutlu oluyor" diye konuştu.
"Engelliler çeşitli uğraşlarla sosyalleşiyor"
Merkezin müdürü Mustafa Ünver de kurum bahçesinde hayvan beslediklerini, hobi bahçesinde sebze yetiştirdiklerini ve engellilerden oluşan "Gönül Korosu" gibi çalışmalara ağırlık verdiklerini vurgulayarak, ahşap atölyesinin de engellilerin gelişimine büyük katkı sağladığını kaydetti.
Ailelerin engelli çocuğunu sokağa çıkarmaktan kaçındığına dikkati çeken Ünver, "Buraya gelmeden önce aileler çocuğunu saklıyor, dışarıya çıkartmıyordu. Engelliler dış ortamdan soyutlanıyordu ancak merkezimizle bu algı değişti. Rehabilitasyonların ardından aileler, 'çocuğumuz daha önce bizimle bile konuşmazken şimdi ne kadar güzel iletişim kuruyor' diyorlar. Artık engelliler çeşitli uğraşlarla sosyalleşiyor" ifadesini kullandı.
Ünver, engellilerin sabah kalktıklarında bakımlarını yaptıktan sonra öğretmenleri eşliğinde atölyede birbirinden güzel ürünler yaparak rehabilite edildiğini sözlerine ekledi. - Çankırı