Ahilik, Romanlarda Anlatılacak
Abdullah Yıldız - Ünlü yazarlar, Mehmet Niyazi, Sinan Yağmur, Emine Işınsu ve Halit Ertuğrul, Ahilik Kutlamaları Merkez Yürütme Kurulu'nun talebi üzerine Ahilik ve Ahi Evran-ı Veli'nin hayatı ile ilgili roman yazıyor.
Abdullah Yıldız - Ünlü yazarlar, Mehmet Niyazi, Sinan Yağmur, Emine Işınsu ve Halit Ertuğrul, Ahilik Kutlamaları Merkez Yürütme Kurulu'nun talebi üzerine Ahilik ve Ahi Evran-ı Veli'nin hayatı ile ilgili roman yazıyor.
Ahilik Kutlamaları Merkez Yürütme Kurulu Üyesi ve Ahi Evran Üniversitesi Ahilik Kültürünü Araştırma Merkezi Müdürü Kazım Ceylan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Ahilik Kutlamaları'nın 17-22 Eylül tarihleri arasında gerçekleştirileceğini söyledi.
Kurul olarak, Ahiliğin daha iyi bir şekilde anlaşılabilmesi için çeşitli girişimlerde bulunduklarını ifade eden Ceylan, Ahiliğin ve Ahi Evran-ı Veli'nin hayatının roman tadında kitaplaştırılması için ünlü yazarlar Mehmet Niyazi, Sinan Yağmur, Emine Işınsu ve Halit Ertuğrul'a teklif götürüldüğünü ve olumlu cevap alındığını bildirdi.
Yaklaşık bir yıl içerisinde, Ahi Evran-ı Veli ve ahilik ile ilgili bir çok romanın yazılmış olacağını dile getiren Ceylan, Ahiliğin en önemli esaslarından olan doğruluk, dürüstlük ve helal lokma kazanma düşüncesinin, tüm Türkiye'ye ve dünyaya yayılmasını amaçladıklarını belirtti.
Ceylan, "Romanları ve kitapları ile tanınan Mehmet Niyazi, Sinan Yağmur, Emine Işınsu ve Halit Ertuğrul'a Ahilik ve Ahi Evran-ı Veli Hazretleri'nin hayatının roman tadında yazılması için teklif götürdük. Hepsi de olumlu cevap verdiler. En geç bir yıl içerisinde meyvesini almayı arzu ediyoruz. Ahiliğin prensipleri, doğruluk, dürüstlük, helal lokma gibi önemli konuların yer alacağı romanların genç nesillere büyük fayda sağlayacağına inanıyorum" dedi.
Lisans, yüksek lisans ve doktora öğrencileri arasında düzenlenen "Ahilik ve Ahi Evran-ı Veli" makale yarışmasına da büyük ilgi olduğunu vurgulayan Ceylan, gelen yazılar arasında 14'ünün elemeleri geçtiğini, 17-22 Eylül tarihleri arasında yapılacak olan Ahilik Haftası Kutlamaları'nda bu makalelerin tebliğ olarak sunulacağını bildirdi.
-"Aşkın Gözyaşları-5, Ahi Evran-ı Veli" romanı
Eğitimci yazar Sinan Yağmur da, Kırşehir'in yetiştirdiği bir yazar olarak, Anadolu'nun Müslümanlaşmasında büyük emeği geçen, ticari ahlakın toplumsal mesajlarını günümüze kadar taşıyan ve Osmanlı İmparatorluğu'nun büyüyüp üç kıtaya kadar yayılmasında etkin bir rol oynayan Ahi Evran-ı Veli'nin düşünceleri ve hayatını, başta gençler olmak üzere, tüm insanlığa tanıtmak amacıyla roman tarzında bir eseri kaleme almaya başladığını ifade ederek, Ağustos ayında bitirmeyi planladığını, ancak sıradaki kitap projelerinin takvimsel açıdan aksaması nedeniyle geciktiğini söyledi.
Yağmur, "Ankara'da eğitimci olarak görev yapan Okan Yıldırım ile iki Kırşehir'li olarak ivedilikle eseri tamamlayıp edebiyat dünyasına kazandıracağız. 2010 ve 2011 yılında Türkiye'de en çok okunan ve baskı adedi milyonları geçen Aşkın Gözyaşları eseri 5 seriden oluşmaktadır. Aşkın Gözyaşları serisinin final kitabı, "Aşkın Gözyaşları-5, Ahi Evran-ı Veli" olacaktır. Kırşehirimize, hemşehrilerimize ve ecdadımıza bir nebzecik de olsa hizmet edebilmenin aşkı ile eseri yazma aşaması devam etmektedir" dedi.
-Ah Evran-ı Veli kimdir--
Kurduğu Ahilik teşkilatı ile sosyal, iktisadi ve siyasi hayatı etkileyen; Anadolu'nun vatanlaşmasında ve Osmanlı Devleti'nin kuruluşunda büyük rol oynayan Ahi Evran-ı Veli, miladi 1171 yılında İran'ın Batı Azerbaycan bölgesinde bulunan Hoy beldesinde doğdu.
13. yüzyılın başlarında Selçuklu Sultanı I. Gıyaseddin Keyhüsrev döneminde Muhyiddin Arabi ve hocası Evhadüddin Kirmani ile birlikte Anadolu'ya gelen Ahi Evran, Anadolu'da özellikle esnafa İslamiyeti anlatarak, dünya ve ahiret işlerini düzenli hale getirmeleri için nasihatte bulundu.
Ahi Evran, Anadolu'ya geldikten sonra Kayseri'de bir debbağ (deri işleme) atölyesi kurarak, sanat sahibi kimseler arasında çok sevilen bir şahsiyet oldu. Moğollara karşı Kayseri'yi savunan ahileri, Ahi Evran teşkilatlandırdı.
Kısa bir dönem Denizli ve Konya'da yaşayan Ahi Evran, daha sonra da ömrünün sonuna kadar Kırşehir'de yaşadı. Ahi Evran-ı Veli, özellikle yeni kurulan ahilik sistemi ile Anadolu'ya göç eden Türkmenlere hem AŞ hem iş verdi. Onları tekke ve zaviyelerde iyi bir Müslüman ve vasıflı bir meslek sahibi üretici insan olarak yetiştiren Ahi Evran, Anadolu'nun iktisadi kalkınmasına ve imar edilmesine öncülük etti.
Ahi Evran, 32 çeşit esnafı teşkilatlandırdı. Selçuklu ve Osmanlı coğrafyasında sanatını icra eden bütün esnaflar, Ahilik teşkilatının merkezi Kırşehir olduğu için buradan 'İcazetname' aldı.
Kardeşliğin, cömertliğin, yiğitliğin, fedakarlığın, doğruluğun, dürüstlüğün, kalitenin, üretimin, ahlakın, sanatın, aklın ve bilimin esas alındığı Ahilik teşkilatının kurucusu olan Ahi Evran-ı Veli, Moğollara karşı mücadele ederken 1261 yılında, 93 yaşında vefat etti. Kabri, Kırşehir'de kendi adı ile anılan caminin avlusunda bulunuyor.
Muhabir: Abdullah Yıldız
Yayıncı: Şükran Yücel - KIRŞEHİR