Ağız Sütünün Önemi
Uludağ Üniversitesi Veteriner Fakültesi Hayvan Besleme ve Beslenme Hastalıkları Ana Bilim Dalı Başkanı Prof.Dr.İ.İsmet Türkmen, hayvan hastalıklarının başında, doğuştan itibaren yapılan uygulamaların önemli olduğunu belirterek, "Ağız sütü yeni"...
Uludağ Üniversitesi Veteriner Fakültesi Hayvan Besleme ve Beslenme Hastalıkları Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. İ. İsmet Türkmen, hayvan hastalıklarının başında, doğuştan itibaren yapılan uygulamaların önemli olduğunu belirterek, "Ağız sütü yeni doğan bir buzağıya verilecek ilk ve en önemli gıdadır" dedi.
Fatsa Kaymakamlığı ve Gıda, Tarım Hayvancılık Müdürlüğü tarafından düzenlenen seminerde konuşan Prof. Dr. İ.İsmet Türkmen, yapılan araştırma ve çalışmalarda ağız sütü verilen buzağılarda ilk 3 aylık yaşam döneminde hayatta kalma oranının yüzde 95 oranında iken, hiç ağız sütü verilmemiş buzağılarda bu oranın yüzde 30'lara düştüğünü söyledi.
Fatsa İlçe Gıda, Tarım Hayvancılık İlçe Müdürü Süleyman Dursun da, Karadeniz Bölgesi'nde hemen hemen her ailede sığır besiciliğinin yapıldığına dikkat çekerek, "Vatandaşlarımızın bilinçlenmesi ve buzağı ölümlerinin önüne geçilmesi için böyle bir seminer düzenledik" diye konuştu.
AĞIZ SÜTÜ NEDİR
Ağız sütü doğumdan hemen önce ya da kısa bir süre sonra ana hayvanın meme bezlerinden salgılanır. Gerçek ağız sütü sadece ilk sağımdan elde edilir. Daha sonraki sağımlardan elde edilen ağız sütü ilk sağımdan elde edilene göre besin maddeleri ve bağışıklık maddelerince daha fakirdir. Gerçek ağız sütü tam yağlı sütün 2 katı kuru madde, 3 katı mineral ve 5 katı protein içerir. Ağız sütü enerji ve vitaminlerce de zengindir. Yüksek miktarlarda A, D ve E vitaminlerini içermesi yeni doğmuş buzağı bu vitaminlerce düşük rezervlere sahip olduğundan dolayı özellikle önemlidir. - ORDU