Haberler
Esed rejimiyle çatışan muhalif gruplar Halep kent merkezine girdi

Türkiye sınırı kan gölüne döndü! Muhalif gruplar kent merkezinde

Katıldığı organizasyonda Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı kızdıran protesto

Salondaki protesto Erdoğan'ı kızdırdı: Siyonistlerin ağzı, dili olma

Yenidoğan çetesi soruşturması kapsamında kapatılan 13 özel hastaneye kayyum atandı

İstanbul'da 13 özel hastaneye kayyum atandı

CHP lideri Özgür Özel hakkında soruşturma başlatıldı

CHP lideri Özgür Özel hakkında soruşturma başlatıldı

Ağcagüney'de Çatak Projesi Tanıtım Toplantısı Yapıldı

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Çarşamba ilçesine bağlı Ağcagüney beldesinde ÇATAK Projesi tanıtım toplantısı düzenlendi.

Çarşamba ilçesine bağlı Ağcagüney beldesinde ÇATAK Projesi tanıtım toplantısı düzenlendi.

Düzenlenen toplantıya organik üretim yapan üreticiler ve ÇATAK Projesi çiftçileri katıldı.

Çarşamba Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü Osman Akman, ÇATAK Projesi'nin Samsun ve Çarşamba için çok önemli bir proje olduğunu söyledi.

Projenin Çarşamba ve Samsun'un içme suyunu sağlayan Gökçeçakmak Barajı'nın etrafında tarım yapılan arazilerde yapıldığına işaret eden Akman, "Bu arazilerin seçilmesindeki amacımız içme suyunun sağlanması ve dolayısıyla insan sağlığının korunmasındaki önem. Bu alanlarda üretim yapan çiftçilerimiz dönümüne 135 liralık destekten faydalanacaklar. 2013 yılı itibari ile çiftçimize 7 bin 800 dekar alanda 1 milyon 53 bin lira para ödenecektir. Samsun ve Çarşamba'da 1 milyon 200 bin insan bu içme suyunu kullandığı için Gökçeçakmak Barajı ve çevresinin önemi bir kat daha artmaktadır" dedi.

Baraj çevresinde tarımsal üretim alanlarında kullanılacak kimyasal gübre ve ilaçların artıklarının doğal dengeyi bozacağı gibi yağmur, kar ve diğer etkenlerle içme suyuna karışma riskinden dolayı insan sağılığını da tehdit ettiğini söyleyen Akman, şöyle devam etti:

"Baraj havzasında üretim yapılan alanların korunması ve üreticilerin desteklenmesi bu bakımdan daha da önem kazanmaktadır. Baraj havzasında yürütülen ÇATAK projesi ile suya karışma riski olan tarım ilaçlarının, kimyasal gübre kalıntıları ile nitrat kalıntıları gibi bir çok kirliliğe ve ileride hastalıklara neden olabilecek olumsuzlukların önüne geçilmesi hedeflenmektedir. Bilindiği gibi organik tarım üreticilerinin sertifikasyon işlemleri İl Müdürlüğü ve İl Özel İdaresi tarafından desteklenerek yürütülmektedir. 2014 yılında İl Özel İdaresi'nin kapanması ve büyükşehir belediyesine bağlanmasıyla üreticilerimiz ortada kalacaktır. Bu süreçte Samsun Büyükşehir Belediyesi'nin organik tarım çiftçilerine sertifikasyon hizmeti konusunda destek olmasını ve bu konuda açıklama yapmasını da bekliyoruz. İlçemizde 2013 yılında 500 dekarlık bir alanda 22 çiftçimizle birlikte İTU kapsamında Hacılıçay, Yukarı Dikencik, Yeşilova ve Karamustafalı köylerinde şeftali ve kivi bahçelerinde ÇATAK Projesi uygulanacaktır. Özellikle ilçemiz için ekonomik öneme sahip şeftali bahçelerinin korunması ve kivi bahçelerinin arttırılarak daha geniş alanlarda üretim yapılmasının sağlanması yanında Yeşilırmak havzasının korunması ve üretim kalitesinin arttırılması hedeflenmektedir."

Samsun Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Kadir Güven ise şunları kaydetti:

"Bu proje kapsamında 7 bin 800 dekarlık alanın bir kısmını Çarşamba'ya bıraktık. Çarşamba'nın bu projede önemi büyük, çünkü Gökçeçakmak Barajı Çarşamba'da bulunuyor ve bu da Çarşamba'nın önemini arttırıyor. Bunun yanında da İlçe Müdürümüzün de dediği gibi kivi üretimini arttırmayı amaçlıyoruz.-

Tanıtım toplantısına çok sayıda çiftçi katıldı. - SAMSUN

Kaynak: AA / Yerel
title