Turgutlu'da Ağaçtan Düşen Kozalaklar İşveren Yaptı
Turgutlu'da çiftçilikle uğraşan Hamza Ali Özaydın, çınar ağaçlarından dökülen kozalakları toplayarak gelir kapısı oluştururken, 10 kişiye de iş imkanı sağladı.
Turgutlu'da çiftçilikle uğraşan Hamza Ali Özaydın, çınar ağaçlarından dökülen kozalakları toplayarak gelir kapısı oluştururken, 10 kişiye de iş imkanı sağladı.
Özaydın, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ilçedeki park ve yeşil alanları süsleyen çınar ağaçlarından dökülen kozalakları toplayarak geçimini yaptığını ayrıca 10 kişiye de iş imkanı sağladığını kaydetti.
Daha önce çiftçilikle uğraştığını anlatan Özaydın, 5 yıl önce çiftçiliğe alternatif bir iş ararken İzmir'de bu ürünleri süs ve hediyelik eşya olarak değerlendiren bir firmayı ziyaret sırasında kozalak toplamaya yapmaya karar verdiğini belirtti. Yol kenarları ile parklardaki çınar ağaçlarından dökülen kozalakları almak için belediye ile görüştüğünü dile getiren Özaydın, belli bir ücret karşılığında belediyenin sorumluluğu alanındaki yerlerde toplama işini üstlendiğini ifade etti.
10 kişiye gelir imkanı sağladı
İlk dönemler tek başına yaptığı işi, talebin artması üzerine toplama alanlarını genişlettiğini bu nedenle de işçi çalıştırmaya başladığını kaydeden Özaydın, "Talebin artması nedeniyle artık tek başıma işi yetiştiremiyordum. Çınar ağacı bulunan arazi sahipleriyle de anlaşarak çalışma alanımızı genişlettik. Şu anda bu işten 10 kişi gelir sağlıyor" dedi.
Kozalak toplamanın kolay bir iş olmadığını ifade eden Özaydın şöyle konuştu:
"Günde bir kişi ortalama 60-70 kilogram kozalak toplayabiliyor. Kilogramını yaklaşık 2 liraya sattığımız kozalaklardan bir işçi günde yaklaşık 45 lira yevmiye kazanıyor. Sonbaharda soğuklar başladığında rüzgar, yağmur, çamur demeden biz kozalak toplamaya başlıyoruz. Özellikle Eylül, Ekim, Kasım ve Aralık aylarında topladığımız ürünleri İzmir'deki işleme yapan firmaya teslim ediyoruz "
"Kendi ekmeğimi çıkarırken buna bağlı olarak 10 kişiye daha ekmek kazandırmak benim için oldukça mutluluk verici bir olay" diyen Özay'dın, "Çiftçilikten daha kazançlı ve verimli bir iş sahibi olduk. 5 yıldır da bu işi yapmaktan büyük bir zevk alıyorum. Çalıştığımız firma mal tesliminde daha önce belirlediğimiz fiyat üzerinden ödememizi hemen yapıyor. Çalışanlarımızla kazancımızın mutluluğunu yaşıyoruz" diye konuştu.
Özaydın, toplanan kozalakları sattığı firmanın bunları hediyelik ve süs eşyası haline getirerek, Avrupa ülkeleri ile Amerika Birleşik Devletleri (ABD)'ne ihraç ettiğini belirtti. - Manisa