Afetlere Karşı 3 Milyon Dolarlık Proje
Büşra Nur Özcan - Bursa Valiliği ve Japonya Uluslararası İşbirliği Ajansı (JICA) ortaklaşa, "Türkiye'de ilk defa" gerçekleştirilecek 3 milyon dolar maliyetli "Etkin Afet Risk Yönetimi İçin Kapasite Geliştirme" projesiyle, afet ve acil durumlarda...
Büşra Nur Özcan - Bursa Valiliği ve Japonya Uluslararası İşbirliği Ajansı (JICA) ortaklaşa, " Türkiye'de ilk defa" gerçekleştirilecek 3 milyon dolar maliyetli "Etkin Afet Risk Yönetimi İçin Kapasite Geliştirme" projesiyle, afet ve acil durumlarda tehlike ve riskler belirlenerek gereken önlemler daha etkin alınacak.
Bursa Valisi Şahabettin harput, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'deki depremlerde yıllardır can ve mal kaybı yaşandığını ve büyük acılar çekildiğini devam edildiğini söyledi. Bu acıların yaşanmaması ya da en aza indirilmesi için valilik olarak ciddi projeler gerçekleştirdiklerini dile getiren Harput, ülkede ilk defa gerçekleştirilen Afet Eğitimi ve Simülasyon Merkezi projesini hayata geçirdiklerini hatırlattı..
Bir başka projenin de JICA işbirliği ile Türkiye'de ilk defa gerçekleştirilecek "Etkin Afet Risk Yönetimi İçin Kapasite Geliştirme" olduğunu ifade eden Harput, şöyle konuştu:
"Bursa, 1. dereceden deprem riski taşıdığı için Türkiye'de ilk defa bir proje uyguluyoruz. JICA ile uygulayacağımız projeyle, afet ve ilkelerinin tespit esaslarının belirlenmesi ve kılavuzların hazırlanması sağlanacak. Bu sayede de Bursa'daki afet tehlikelerinin tespiti yapılacak. Yani Bursa'da nerelerde afet tehlikesi varsa buralar tespit edilecek. Proje, afet tehlikelerinin haritalarının belirlenmesi ve kılavuzlarının hazırlanması ile de Bursa'nın bir tehlike haritalanın hazırlanmasın da kapsıyor."
Ayrıca, "zarar görebilirlik" analizlerinin yapılacağını ve buna yönelik bir de kılavuz hazırlanacağını vurgulayan Harput, "Bu sayede 'afetlerde, nerelerde, ne kadar boyutta, ne kadar maliyette zararlar meydana gelebilir' ve
'Bu zararlarla alakalı ne tür tedbirler alınabilir' sorularına cevap bulunacak. Afet risklerinin tespit esaslarının belirlenmesiyle de Bursa'da riskli bölgelerin tespiti yapılacak. Ardından Bursa afet risk haritaları hazırlanacak ve yine zarar azaltma planlarının kılavuzları hazırlanacak" diye konuştu.
-"Türkiye'ye model olacak bir proje"-
Bursa'da zarar azaltma planlarının da aşama aşama yapılacağını ve net bir şekilde ortaya konulacağını belirten Harput, projenin eğitim çalışmalarının Bursa İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü (AFAD) desteği ileyle yapılacağını dile getirdi.
Proje için Bursa'nın pilot bölge olduğunu ifade eden Harput, afetlerde önceden planlama ile zarar azaltma, müdahale imkanlarını iyileştirme ve afetlerde alınacak tedbirleri belirleme noktasında hem alanda hem harita bazında yapılacak çalışmaların Bursa'nın afet ve acil durum tehlike ve risklerini belirleneceğini bildirdi.
"Proje, 3 milyon dolarlık bir projedir ve maliyeti, tamamen JICA tarafından karşılanacaktır" diyen Harput, sözlerini şöyle tamamladı:
"Projenin, inşallah bu sene başlamasını bu yıl içinde bitirilmesini hedefliyoruz. Bu projenin tamamı Türkiye'de ilk. Türkiye'de böyle bir etkin afet risk yönetimi ve bu noktada kapasite artırılmasıyla alakalı bir bölgesel planlama yapılmış değil. Burada hem ildeki afet risk bölgelerinin hazırlanması hem afetlerde müdahale yöntemlerinin ve risk azaltma tedbirlerinin bölge bölge tespiti ile afet azaltma haritalarının hazırlanması ve bu uygulayıcıların da bu noktada alan üzerindeki fiili ve sözlü eğitimin yapılması ile gerçekleşecek pilot uygulama, Türkiye'de ilk defa gerçekleştiriliyor. Başlangıcını yapacağımız bu uygulamayı, inşallah bundan sonra Türkiye'deki diğer 1. derecede afet bölgesi illerde de yaygınlaştırmak istiyoruz. Bu, Türkiye'ye model olacak bir projedir."
Yayıncı: Kamuran Akkuş - BURSA