Adü'nün Mühendisleri Enerji Verimliliğine El Attı
Adnan Menderes Üniversitesi (ADÜ) Merkez Kampusu ile ADÜ Uygulama ve Araştırma Hastanesi'nin enerji verimliliğini artırmak ve yenilenebilir enerji kaynaklarını tespit etmek için ADÜ Mühendislik Fakültesi tarafından çalışma başlatıldı.
Adnan Menderes Üniversitesi (ADÜ) Merkez Kampusu ile ADÜ Uygulama ve Araştırma Hastanesi'nin enerji verimliliğini artırmak ve yenilenebilir enerji kaynaklarını tespit etmek için ADÜ Mühendislik Fakültesi tarafından çalışma başlatıldı.
ADÜ Merkez Kampusu ile ADÜ Uygulama ve Araştırma Hastanesi'nin enerji verimliliğini artırmak ve yenilenebilir enerji kaynaklarını tespit etmek için, Ankara Temas Mühendislik ekibiyle ADÜ Senato Odasında bir toplantı gerçekleştirildi. Toplantıya ADÜ Rektör Danışmanı ve Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yunus Çengel, Dekan Yardımcıları Prof. Dr. İsmail Böğrekci, Prof. Dr. Yunus Çerçi, Temas Mühendislik Danışmanı Prof. Dr. Birol Kılkış, ADÜ Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Pınar Demircioğlu, ADÜ Yapı İşleri Daire Başkanı ve Makine Mühendisi Sıraç Gök ve ekibi, ADÜ Uygulama ve Araştırma Hastanesi Isıtma- Soğutma Biriminden Ali Kızılcı ve ekibi katılırken ayrıca Ankara Temas Mühendislik Ltd. Şirketi'nden Ekip Lideri Mehmet Tamsu, Şahin Gündüz, Şerif Duman katıldı.
İlk olarak Rektör Danışmanı ve Makine Mühendisliği Dekanı Prof. Dr. Yunus Çengel yaptığı açıklamada; ADÜ Merkez Kampüsünün ve Uygulama ve Araştırma Hastanesi'nin enerji giderlerini en aza indirebilmek için ne gibi çalışmalar yapılabilir sorularına yanıt aramak için toplandıklarını belirtti.
Temas Mühendislik Ekip Lideri Mehmet Tamsu da; AD'nün misafirperverliği ve yaklaşımı için teşekkür ederek, Üniversitemizin enerji verimliliği nasıl sağlanabilir ve bu konuda ne gibi çalışmalar yapılabilir konularına değindi.
"KAMPÜS ALANI VE ISI SİSTEMLERİ İNCELENDİ"
Kısa bir ön değerlendirme ve görüş alışverişinden sonra; ekip ile jeotermal ve kampüs alanı gezildi. Araştırma ve Uygulama Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. Mustafa Oğurlu'nun da katılımıyla hastane ısı merkezi, mekanik odalar ve hasta odaları ziyaret edilerek çalışma sistemi incelendi ve yerinde tespitlerde bulunuldu.
Öğle yemeğinin ardından genel değerlendirme ve yol haritasının belirlenmesi için ikinci kez toplanıldı. Genel değerlendirme toplantısına ADÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Birincioğlu, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ali Belge, Uygulama ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. Mustafa Oğurlu ve Başhekim Yardımcısı Doç. Dr. Bakiye Uğur katıldı.
"KOJENERASYON VE TRİJENERASYON UYGULANMALI"
Temas Mühendislik Danışmanı Prof. Dr. Birol Kılkış, yaptığı "Kampüslerde Enerji Eksenli Sistemler" konulu sunumunda; "Enerji tasarrufu için Kojenerasyon ve Trijenerasyon uygulanmalıdır. Kojenerasyon: Elektrik ve ısı enerjisinin aynı yakıttan, aynı sistem içinde, eşzamanlı olarak üretilmesidir. Trijenerasyon; Kojenerasyon sisteminin genişletilmiş biçimidir. Mevcut sisteme eklenen soğutma sistemleriyle üretim 'Elektrik + Isıtma + Soğutma' haline gelir. Bu sistemde de, kojenerasyon sistemlerinde olduğu gibi, tamamen aynı miktarda yakıt kullanılır. Soğutma, ortaya çıkan ısı enerjisinin bir bölümünün bu işe yönlendirilmesiyle elde edilir. Böylelikle, sistemin kullanılabileceği alan ve sektör sayısı artmaktadır. Eşanjör ya da ısı değiştirici bir sistemle de, değişik sıcaklıklardaki iki ya da daha çok akışkanın, ısılarını, birbirine karışmadan birinden diğerine aktarmasını sağlayarak da büyük bir tasarruf sağlanabilir" dedi.
Kılkış, bu sistemlerin uygulanmasıyla merkezi bir sistem kurularak maliyetlerin azaltılabileceğini ve de kısa vadede sistemin kendisini tolere edebileceğini ifade etti.
"GLOBAL BİR BAKIŞLA PLANLAMA YAPILMALI"
ADÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Birincioğlu da, "Ekonomik verimlilikte Uygulama ve Araştırma Hastanesi olarak 1.sıradayız fakat mevcut maliyetleri azaltarak daha fazla tasarruf sağlanabilir ve bunun için yakınımızdaki jeotermal kaynaktan faydalanabilmeliyiz. Global bir bakış açısıyla, enerji planlamamızı yapmalı, link sistemi kurulması ve enerjinin depolanması yönünde çalışmalar başlatmalıyız. Bu çalışmalar neticesinde uzun vadede Yeşil Kampüs Projesi de hayata geçirilebilir" diyerek Temas Mühendislik Ekibi'ne çalışmalarından dolayı teşekkür etti.
Son olarak Prof. Dr. Yunus Çengel'in Temas Ekibinden bir taslak oluşturmalarını ve bir rapor halinde sunmalarını istedi, toplantı genel bir değerlendirme ve görüş alışverişinin ardından sona erdi. - AYDIN