Adliyede Elektronik Ortam Kullanımının Yaygınlaştırılması
![Adliyede Elektronik Ortam Kullanımının Yaygınlaştırılması](https://www.haberler.com/mstatic/haberlercom_haberi.jpg)
Karşıyaka Adli Yargı Adalet Komisyonu Başkanlığı'nın, elektronik ortamın kullanımını yaygınlaştırma amacıyla zabıtların, avukatlar ve taraflara verilmemesi yönünde aldığı "tavsiye kararı", tepki çekti.
Karşıyaka Adli Yargı Adalet Komisyonu Başkanlığı'nın, elektronik ortamın kullanımını yaygınlaştırma amacıyla zabıtların, avukatlar ve taraflara verilmemesi yönünde aldığı "tavsiye kararı", tepki çekti.
Karşıyaka Adliyesi'nde dava takip eden avukatların bir kısmı, bu tavsiye kararının ve uygulamasının hem yasal mevzuat hem de evrensel hukuk ilkelerine aykırılık teşkil ettiği iddiasıyla konuyu İzmir Barosu'na iletti.
Avukat Hakları Merkezinden Sorumlu İzmir Barosu Yönetim Kurulu Üyesi Mahmut Dikmen, konuya ilişkin AA muhabirine yaptığı değerlendirmede, Karşıyaka Adliyesi'nde görülen hukuk ve caza davalarında söz konusu tavsiye kararı gerekçe gösterilerek, avukatlara duruşma zabıtlarının kağıt basımı nüshasının verilmemeye başlandığını belirtti.
Avukat ve taraflara tutanak örneği verilmesinin, 6100 Sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu'nun 158/1. maddesinde düzenlenmiş olduğuna işaret eden Dikmen, şunları kaydetti:
"Bu madde, 'tutanakların tamamı veya bir kısmının örnekleri, talep halinde taraflara veya fer'i müdahile verilir. Bu örneklere mahkemenin mührü basılır ve aslına uygun olduğu yazı işleri müdürü tarafından imza olunarak onaylanır' demektedir.
Biz, adaletin tasarrufu olmaz diye düşünüyoruz. Yaklaşık bir hafta önce başlayan bu uygulamanın kaldırılmasını görüşmek için ilgili yerden randevu talep ettik. Randevu verilmediği ya da sonuca ulaşamadığımız takdirde, avukat arkadaşlarla görüşüp hukuki girişimlerde bulunacağız."
-"Amaç, emek, zaman ve iş kaybını önlemek"-
Karşıya Cumhuriyet Başsavcılığı yetkilileri ise alınan kararın, "tavsiye" niteliğinde olduğunu ve elektronik ortamda çalışmanın teşvik edilmesinin amaçlandığını ifade etti.
Duruşma tutanağı verip vermemenin mahkemenin inisiyatifinde olduğunu savunan yetkililer, "Amacımız, emek, zaman ve iş kaybını önlemek, iş ve işlemleri daha kısa zamanda yapmak. İnternetten portalından sadece tutanaklara değil, tüm dosyaya ulaşmak mümkün. Biz, bu şekilde UYAP'ın kullanımının yaygınlaşmasını istiyoruz. Bu, zaten Adalet Bakanlığı Bilgi İşlem Dairesi Başkanlığı'nın 124 nolu genelgesinde de yer alıyor" görüşünü dile getirdi.
- İZMİR