Adıyaman'ın Tarihi ve Kültürü Kitaplaştırıldı
Makalelerden oluşan ve Editörlüğü'nü Yard.Doç.Dr.Hamdi Doğan'ın yaptığı 'Adıyaman'ın Tarihi ve Kültürü Üzerine' adlı kitap basına tanıtıldı.
Makalelerden oluşan ve Editörlüğü'nü Yard. Doç. Dr. Hamdi Doğan'ın yaptığı ' Adıyaman'ın Tarihi ve Kültürü Üzerine' adlı kitap basına tanıtıldı.
Grant İsias Otel'de düzenlenen toplantıda tanıtılan ' Adıyaman'ın Tarihi ve Kültürü Üzerine' adlı kitap, çeşitli kişiler tarafından hazırlanan 11 makaleden oluşuyor. Kitabın Editörü Yard. Doç. Dr. Hamdi Doğan ve Araştırmacı-Yazar Kemal Demiz tarafından tanıtımı yapılan kitap, Adıyaman'ın tarihi ve kültürünü ele alıyor.
Belediye Kültür Müdürü İskender Korkut, yazarlar ve gazetecilerin katıldığı tanıtım toplantısında kitabın içeriği hakkında bilgiler verildi.
Hasan Çağrı Şaşmaz-Musa Şaşmaz, Hamdi Doğan, Sadi H.Nakipoğlu, Gülin Öztürk, Sibel Yıldız, Kemal Deniz, Musa Şaşmaz-Gönül Bardakcı, Bülent Kara, Aslıhan Nakiboğlu, Hüseyin Kozludere'nin makaleleri kitapta yer alıyor.
Kitabın tanıtımında konuşan ve kitap hakkında bilgi veren Yard. Doç. Dr. Hamdi Doğan şunları kaydetti:
"Anadolu'nun eski yerleşim yerlerinden birisi olan Adıyaman tarihi süreç içerisinde Hitit, Asur, Pers, Kommagene, Bizans, Emevi, Selçuklu ve Osmanlı gibi bir çok devletin hakimiyetine girmiştir. Şehirde bütün bu medeniyetlere ait tarihi ve kültürel renklere rastlamak mümkündür. Adıyaman, bütün bu medeniyetlere ait zenginliklerin harmanlanmasıyla ortaya çıkan tarihi mirası yaşatmaya devam etmektedir.
Adıyaman üzerine Emeviler ve Abbasiler zamanında Anadolu'da İslam fütuhatının bölgede kalıcı kılınması için çok sayıda seferler tertip edilmiştir. Şehir Malazgirt muharebesini takiben Selçuklu hakimiyetine ve sonrada Osmanlı hakimiyetine geçmiştir. Bu yönüyle Adıyaman Anadolu'da Türk-İslam medeniyetinin en eski yerleşim birimlerindendir. Cumhuriyet Dönemi'ne kadar şehir ve çevresi Hısn-ı Mansur ismiyle zikredilmiştir. Cumhuriyetin ilanından kısa bir süre sonra ise Adıyaman ismi kullanılmaya başlanmıştır.
Şehir tarihi ve kültürü üzerine yapılan akademik araştırmalar şehrin tarihi, sosyo-kültürel yapısı, dili ve iktisadi durumunu en ince ayrıntılarına kadar ortaya koymayı amaçlayan çalışmalardır.
Şehir tarihi ile ilgili yapılan çalışmalar kapsamında ülke genelinde çok sayıda şehir ile Adıyaman'a komşu vilayetler olan Malatya, Gaziantep, Kahramanmaraş, Şanlıurfa ve Diyarbakır şehirleri kendi mahalli tarihlerini yaptıkları çalışmalar neticesinde ortaya koymuşlardır. Ancak Adıyaman tarihi ve kültürü üzerine bu yönüyle günümüze kadar yeterince çalışmanın yapılmadığı görülmektedir. Yaptığımız bu çalışma ile bu eksikliğin bir nebzede olsa giderilmesine çalışılmıştır.
Bu kitapta yer alan bilimsel çalışmalar Adıyaman ve çevresinin değişik dönemlerine ait tarihi ve kültürel dokuyla ilgili bilgileri ihtiva eden on bir makaleden oluşmaktadır. Her bir araştırmacı kendi uzmanlık sahasını kapsayan konular üzerinde Adıyaman ve çevresi hakkında siyasal, sosyal, sanatsal ve ekonomik olaylarla ilgili bilgileri ortaya koymuşlardır. Bu makalelerden üçü Adıyaman'ın idari taksimatı ile ilgilidir. Makalelerden ikisinde Cumhuriyet dönemi sosyal ve iktisadi yapı; birinde el sanatları; ikisinde ise Adıyaman basınına göre Adıyaman tarihi ve kültürü değerlendirilmiştir. Makalelerden birinde siyasi iktidarlara göre isimler ve mekanlar; bir makalede Adıyaman ağzı; bir makalede ise Adıyaman ve çevresine gelen seyyahların şehir ile ilgili gözlemleri değerlendirilmiştir.
Bu çalışmanın sonraki araştırmacılara yol göstermesi ve yeni araştırmalara ışık tutması hedeflenmiştir. Çalışmamız da yer alan makaleler önceki çalışmaların derlenmesinden ibaret olmayıp, gerek kaynakları gerekse de konuları itibariyle özgündür.
Yaptıkları çalışmalar ile eserin bu duruma gelmesini sağlayan ve bu amaçla maddi ve manevi hiçbir fedakarlıktan kaçınmayan değerli on bir araştırmacı arkadaşımın yaptığı fedakarlık her türlü takdirin üstündedir. Bu sebeple kendilerine burada şükran ve minnet duygularımı ifade ediyorum. Ayrıca bazı kaynakların temininde katkılarından dolayı Adıyaman Valiliğine, Belediye Başkanlığına ve İl Özel İdaresine teşekkür ederim. Bu eserin Adıyaman'ın tarihi ve kültürel yapısının ortaya konulmasında mütevazı bir katkı sağlayacağını temenni ediyorum." - ADIYAMAN