Adıyaman'da Çiftçilere Organik Don Gübresi Tanıtıldı
Adıyaman'ın Kahta ilçesinde çitçilere don zararını önleyici organik ilaç hakkında seminer verildi.
Adıyaman'ın Kahta ilçesinde çitçilere don zararını önleyici organik ilaç hakkında seminer verildi.
Kültür Sitesi konferans salonunda, Sert Kabuklu Meyve Üreticileri Birliği tarafından düzenlenen seminerde, Yeditepe Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Metin Turan, Yeditepe Üniversitesi Genetik ve Biyomühendislik Bölümü tarafından geliştirilen don zararını önleyici ilacı tanıttı.
Bölgede badem yetiştiriciliğinin yapıldığı alanları gezip incelemelerde bulunduğunu aktaran Turan, çiftçilerden başta beslenme problemi olmak üzere, sulama, budama ve hastalıklarla ilgili problemleri ele alarak kısa ve uzun vadeli planlamalar oluşturmalarını istedi.
Üreticilerin badem yetiştiriciliğinde çok önemli engel gördüğü don zararına son verecek organik bir ilaç geliştirdiklerini kaydeden Turan, üreticilerin yoğun isteği üzerine bu sene ürünün denetimi için deneme bahçeleri oluşturduklarını belirtti. Sonuçların bölgede de etkilerinin izlenmesi için yol haritası oluşturulduğunu aktaran Turan, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlükleri, Ziraat Odaları ve Tarım Birlikleriyle çalıştıklarını kaydetti.
Turan, don sorununu aşmanın Türkiye için çok önemli olduğuna dikkati çekerek, bu konuda sivil toplum örgütlerine her türlü desteği verdiklerini belirtti.
Patenti ve tescili Türkiye'ye ait olan Bactocold isimli ürünün Türk bilim insanları tarafından geliştirildiğinin altını çizen Turan, Türkiye'de son yıllarda büyük ilgi gören ve gelişen organik tarım alanında ilerde çok olumlu gelişmelerin yaşanacağını sözlerine ekledi.
Adıyaman Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Adil Alan da Adıyaman'daki bademcilik çalışmaları hakkında bilgi vererek, bademin bölgenin gelişiminde en büyük faktörlerden biri olacağını söyledi.