Haberler

Adıyaman'da 'Basın ve Demokrasi' Paneline Yoğun İlgi

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Türkiye Faal Gazetecileri Cemiyeti'nin (AGAD) kuruluş yıldönümü kutlamaları çerçevesinde düzenlediği panele yoğun katılım oldu.

Türkiye Faal Gazetecileri Cemiyeti'nin (AGAD) kuruluş yıldönümü kutlamaları çerçevesinde düzenlediği panele yoğun katılım oldu.

Adıyaman Belediyesi konferans salonunda bu yıl 3.'sü düzenlenen "Basın ve Demokrasi" konulu panele, Türkiye Gazeteciler Federasyonu (TGF) Genel Başkanı Atilla Sertel ve Cumhuriyet Gazetesi köşe yazarı usta gazeteci Ümit Zileli'nin panelist olarak katıldı.

AGAD Başkanı İbrahim Aslan, yaptığı konuşmada, "Bu yıl 3.'sünü kutladığımız kuruluş yıldönümü etkinliklerimiz başta olmak üzere, ilde basın mensuplarının yaşadığı sıkıntıların çözümü için de birçok çalışmamız oldu. Hizmet sınırlarımızı daha da geniş kitlelere ulaştırmak için, Genel Başkanımızın da desteğiyle geçtiğimiz aylarda gerçekleştirilen Basın İlan Kurumu Yönetim Kurulu Üyeliğine, Adıyaman Faal Gazeteciler Cemiyetimi yönetim kurulu üyelerimiz ile üyelerimizin de yanımızda olmasıyla aday oldum. Seçimi kaybetmemize rağmen hiçbir şekilde yılmadık ve bundan sonra da yılmayacağımızı ifade etmek istiyorum" dedi.

"Cemiyet olarak bütün kuruluş yıldönümlerimizde çeşitli etkinliklere imza attık" diyen Aslan, şunları söyledi:

"Yerel basının sorunlarının gündeme geleceği, gazetecilerin daha iyi bir şekilde hakların savunulacağı panellerin, toplantıların devamının sözünü buradan bütün meslektaşlarıma vermek istiyorum. Ayrıca, Adıyaman Faal Gazetecileri Cemiyeti olarak 3 yıl gibi kısa bir sürede elde etmiş olduğumuz başarının ve herkese eşit mesafedeki tutumumuzun aynı şekilde devam edeceğinin de taahhüdünü vermek istiyorum. Cemiyetimizin gayesi üyelerimizin hak ve hukukunu savunmaktır. Cemiyet olarak sadece bir kuruluştan ibaret olmayıp sadece bir tabela cemiyeti konumunda durmayıp farklı projelere imza atma yolunda çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Son olarak Cemiyetimize üye yerel basının yayınlarının satılacağı bir büfe çalışmamız oldu.

Güneydoğu Anadolu bölgesinde belki de bir ilk olarak böyle bir satış bürosunun hizmete girmesinde bizlere büyük destek olan Sayın Belediye Başkanımız Necip Büyükaslan'a, yer tahsisinde yardımcı olan işadamı Mustafa Sucu'ya, yerel basına her tülü desteği veren Sayın Valimiz Mahmut Demirtaş'a, siyasilerimize ve STK'lara teşekkür ederken bizler hiç kimsenin tekelinde olmadığını, bundan sonraki süreçte de olmayacağımızı, herkese eşit mesafedeki yayın akışlarımızın aynen devam edeceğini, bizler Adıyaman ilinin sorun ve sıkıntılarını giderilmesi için çalıştığımızı, bundan sonraki süreçte de aynı şekilde hareket edeceğimizi, yanlışımız hatamız olduğu takdirde bunları bizimle paylaşıldığında her zaman eleştiriye açık olduğumuzu ifade ediyorum."

Adıyaman Belediye Başkanı Necip Büyükaslan ise, ülkenin kritik bir süreçten geçtiğini, demokrasinin en çok ihtiyaç duyulan bir zamanda böyle bir panel düzenledikleri için Adıyaman Faal Gazetecileri Cemiyetine ve üyelerine teşekkür etti. Büyükaslan, "Bugün panelin yanı sıra bir güzel anlamlı bir açılış da yapılacak. Bu açılışta Atilla Sertel beyin trafik kazası sonrasında hayatını kaybeden Özgen Fırat Korkmaz adına Hürriyet İlköğretim Okulunda bir kütüphaneyi tahsis edip destek veren ve açılışını gerçekleştiren Atilla bey o kütüphanenin açılışını da yapacaklardır. Geleceğimizin teminatı olan evlatlarımızın yarınlar adına ufkunun daha açık olabilmesi için en az kendi çapında katkıda bulunmak üzere ve yeğinin de ismini ölümsüzleştirmek üzere yapmış oldukları bu kütüphane için ben yine kentim adına kendilerine teşekkür ediyorum. Yapılan panelin ilimize ülkemize hayırlar getirmesini diliyorum" dedi.

TGF Başkanı Atilla Sertel, panelde yaptığı konuşmada, "Adıyaman'da böyle bir panele katılmak bizim için çok önemli. Çünkü bizim gibi gazeteciler bazı kesimler tarafından pek sevilmez. Doğruları söylerler, 9 köyden kovulurlar, onuncu köyü de bulurlar. Ben Adıyaman'ında onuncu köy olduğunu biliyorum. Çünkü Adıyaman'da bir hoşgörü, karşılıklı bir diyalogu, dostluğu ve ne kadar acı söylersen söyle dinleme sabrı vardır ama verecekleri bir yanıtı da vardır" dedi.

"Türkiye hem medya açısından, hem demokrasi açısından, hem de süreç açısından çok önemli hiç de şakası olmayan günleri yaşıyor" diyen Sertel, şunları söyledi:

"Terörün hiç bulaşmadığı Adıyaman'da insanların teröre yönelik hiçbir müsamaha göstermediği bir ortamda yaşamak da şanstır. Ancak işin gerçeği, güneydoğuda, doğuda, önce masumane istek ve taleplerle getirilen ve dayatılan, sonunda silahla, terör faaliyeti ile insanları öldürmeye yönelik faaliyetleri ile Türkiye'nin gerçeği olan bir terörü örgütü var. Bunu kimse kafasının ucundan silmesin. Sadece doğu ve güneydoğu da değil, diğer illerde İzmir, İstanbul, Ankara dahil yaşayan Kürt kökenli yurttaşlar bu süreçten en az bizim kadar rahatsızlar. Herkes kendini özgürce ifade edebilse, herkes yasalarda eşit faydalanabilse, yatırımlardan eşit bir şekilde yararlanabilse, işsizlik olmasa, çöken tarım kemsi ayağa kaldırılabilse, çöken hayvancılık diriltilebilse, o kapatılan fabrikalar yeniden açılıp üretim yapılabilse, bu ülke bu ülkede yaşayan herkese yeter. Bizi birbirimizde ayırmaya yönelik bir anlayışı kabul etmek mümkün değildir. Bizim dokunulmazlıklarımızın arasında en önemlisi, M. Kemal Atatürk'ten var olan bu toprakların bölünmeden, gelecek nesillere aktarılmasıdır. Bir bütün içeresinde gelecek nesillere sunamazsak bu da bizim ayıbımızdır. Biz bu ülkeye beraber kurtardık ve beraber koruduk. Bizim dokunulmazlıklarımız arasında bölünmez bir vatan, şanla dalgalanan bir bayrak, bu ülkeyi kurtaran Kur'an ve M. Kemal Atakürk ile silah arkadaşları vardır."

"Dünyada tutuklu gazeteciler sayısında dünya şampiyonluğumuz var" diyen Sertel, "Bu şampiyonluk dövünülecek bir şampiyonluktur. Benim içimi sızlatan bir durum. Bir yanda dünya ölçeğinde dev bir ülke olarak duracaksınız, öte yandan da özgürlükler yönünde cüce bir ülke olarak duracaksınız. Son 4 yılda Türkiye'de 200 gazeteci cezaevine atılmıştır. Şu anda 70 gazeteci halen cezaevinde yatıyor. Bizim gazetecilik yönünde sıkıntımız genelde. Geneldeki gazetecilik de İstanbul medyası için Adıyaman felaketlerle doludur. Adıyaman'da bir deprem olsa, bir kadın cinayeti olsa, büyük bir trafik kazası olursa, İstanbul medyasında yer alır. Adıyaman'ın hiçbir güzelliği İstanbul basınında yer almaz. Onun için dünya İstanbul'dan ibarettir. O nedenle yerelde siyaset yapan belediye başkanları, milletvekilleri, il genel meclis üyeleri, parti il ve ilçe başkanları, yerel basın bizim sesimiz, soluğumuz. Kendinizi yerel medyadan sıyrıldığınızı düşünün, bir an sustuğunu düşünün, asıl felaket o zaman olur" dedi.

Cumhuriyet Gazetesi köşe yazarı usta gazeteci yazar Ümit Zileli ise, "Türkiye'de maalesef hiçbir zaman basın özgürlüğü tesis edilememiştir. Basın dördüncü güçtür. Ama şu anda birilerinin elinden birinci güç haline geldi. Çünkü basın patronları sadece basınla ilgilenenler bugün holdinglerin de ortakları. Eğer siz gazetecilik dışında başka bir iş yapıyorsanız, sizi o işi verenle uzlaşmak zorundasınız. Yani size o işi veren kişinin talimatları doğrultusunda çalışmak zorundasınız. Geçmişte de böyleydi. Türkiye'de 1946'dan beri hiçbir zaman tam anlamıyla demokrasi olmamıştır. Demokrasi aslın bir kültürdür. Demokrasi kültürü olmadan demokrasi olmaz. Türkiye çok aşama kaydetti ama hiçbirisi yeterli değil. Bu siyasi partiler yasası ve bu seçim sistemiyle hiçbir yere gidemezsiniz. Hiçbir ülkede seçim barajı yüzde 10 değildir. Yüzde 10 sıkıntıların temeli oluşturuyor" dedi.

Çözüm süreciyle ilgili olarak Zileli, "Normal hiçbir yurttaş Türkiye'nin barışa kavuşmasında rahatsızlık duymaz. 250 ile 400 milyar dolar arası para gitmiş, 40 bin insan ölmüş. Bu sorunu adam gibi bitiren kim olursa olsun kutlamazsam namerdim ama bizler gazeteci olarak kaygılarımızı söylemek zorundayız. Asıl söylemezsek ahlaksızlık etmiş oluruz.

Bu ülkede en önemli basın yerel basındır. Ulusal basın zaten kirlenmiş güvenini yitirmiştir. Bundan dolayı yerel basına destek verilmeli. Yerel basın olmazsa üç maymuna döneriz" diye konuştu.

Panelin sonunda Panelistler Türkiye Gazeteciler Federasyonu Genel Başkanı Atilla Sertel ve Cumhuriyet Gazetesi Köşe Yazarı Ümit Zileli'ye Adıyaman Belediye Başkanı Necip Büyükaslan tarafından Adıyaman yöresini simgeleyen Cendere köprüsü ve Adıyaman Türküleri ve Hikayelerinin derlendiği kitap hediye edildi.

Adıyamanspor Kulüp Başkanı Hüseyin Koç ise üzerlerinde isimleri yazılı olan Adıyamanspor forması etti. Misafirler hediye edilen formayı giyerek basına poz verdi. Panelin ardından Adıyaman Faal Gazetecileri Cemiyeti Yerel gazete satış bürosunun açılışı yapıldı.

Panele Adıyaman Belediye Başkanı Necip Büyükaslan, Kahta Kaymakamı Metin Esen, Kahta Belediye Başkanı Yusuf Turanlı, Belde Belediye Başkanları, STK Başkanları, AK Parti İl Başkanı İbrahim Halil Fırat, AK Parti Merkez İlçe Başkanı Abdurrahman Dimez, AK Parti MKYK Y. Üyesi Av. Mustafa Alkayış, CHP İl Başkanı Bilal Doğan, MHP İl Başkanı Osman Aslan, Kurum Müdürleri, Basın Mensupları, Osmaniye Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Gökhan Erkmen, Tarsus Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Okan Çalışkan, Mersin Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Mehmet Işık, Ceyhan Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Şahin Özer ve Niğde Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Necmi Pişkin ve öğrenciler katıldı. - ADIYAMAN

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel
İstanbul'da katliam: 4 kişiyi öldürüp intihar etti

4 kişiyi öldürüp canına kıydı! İntihar anı kamerada

İstanbul'daki aile katliamında yeni detaylar! Kız kardeşi ve eşini de ağır yaralamış

Katliamda her bir detay kan donduran cinsten! Tüm ailesini öldürmeyi kafasına koymuş

27 ilimizde eğitime kar engeli

27 ilimizde eğitime kar engeli

Antalya Havalimanı'na iniş yapan yolcu uçağında yangın

İçi yolcu dolu uçak, inişten sonra alev aldı

title