'Adıyaman Basını Öğrencilerle Buluşuyor Projesi' Start Aldı
Adıyaman Faal Gazeteciler Cemiyeti (AGAD) ile İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından, öğrencileri basın sektörüne özendirmek amacıyla organize edilen 'Adıyaman Basını Öğrencilerle Buluşuyor Projesi'nin ilki, Hüsnü Özyeğin Anadolu Lisesi'nde...
Adıyaman Faal Gazeteciler Cemiyeti (AGAD) ile İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından, öğrencileri basın sektörüne özendirmek amacıyla organize edilen ' Adıyaman Basını Öğrencilerle Buluşuyor Projesi'nin ilki, Hüsnü Özyeğin Anadolu Lisesi'nde gerçekleştirildi.
Sinan Temel'in sunumuyla başlayan programa, AGAD Başkanı İbrahim Aslan, Milli Eğitim Şube Müdürü Ali Çalışır ve basın mensupları katıldı. Basın sektörünü cazip kılmak ve yeni isimleri basın camiasına kazandırmak amacıyla cemiyet olarak böyle bir proje başlattıklarını ifade eden Adıyaman Faal Gazeteciler Cemiyeti Başkanı İbrahim Aslan, "Bilinçli birey ve vatandaş yetiştirmek adına öğrenciler ile basını buluşturarak, onlara demokrasinin vazgeçilmez unsurlarından olan basının bilimsel anlamda işlevlerinden olan; haber ve bilgi verme, denetim ve eleştiri, eğitim ve eğlendirme, kamuoyu oluşturma ve açıklama işlevleri konularında diyalog ortamı oluşturarak bilgilendirmeler yapmak, basının, bireyin ve toplumun gelişmesindeki önemli katkılarını göstermek; bireyin bilgi edinme, haber alma, özgürce düşünme haklarını kullanabilmesini sağlamak; yerel ve yaygın basın konularında bilgiler vermek, bu konularda öğrencilerde bilinç oluşturmak ve onları istediklerinde sürece katmak ve yerel basını tanıtmak amacıyla panelimize başladık" dedi.
Basın sektöründe kalifiye eleman sıkıntısı çekildiğine dikkat çeken Başkan Aslan, "Basın kuruluşları şu an kalifiye elaman aramakta. Bu açıdan düzenlediğimiz bu paneller sayesinde öğrenci kardeşlerimizin arasından yeni yetenekler çıkacağından eminim. Bu vesileyle projemize destek veren İl Milli Eğitim Müdürlüğümüze, Hüsnü Özyeğin Anadolu Lisesi Müdürü Muharrem Aytekin'e, öğretmen arkadaşlarımıza, panele katılan öğrenci kardeşlerimize, Sinan Temel'e ve meslektaşlarımıza teşekkür ediyorum" diye konuştu.
Güne Bakış Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Naif Karabatak da; gazete, gazetecilik ve Adıyaman yerel basınının geçmişini ve bugününü anlattı. Karabatak, "Merak, insanların doğasında var. Gazetecilikse, bu merakın açığa çıkarılmasını sağlar. Gazete olmasaydı, bizi yönetenlerin neler yaptığından veya yapmadığından habersiz olurduk. Kentimizde meydana gelen olayları bilmez, yeniliklerden haberdar olmaz, aksaklıkların neden kaynaklandığının farkına varmazdık. Gazete olmasaydı, küçük bir köyde sürülen yaşamdan farkımız kalmaz, sınırları kaldıran, insanları kaynaştıran, uzakları yakın eden haber ve yorumları okuyamazdık. Gazete olmasaydı, bakkal Ahmet amcanın kampanyasından, kasap Mehmet efendinin ürünlerinin tazeliğinden haberdar olamazdık" şeklinde konuştu.
Radyoculuğun ilk kuruluşuna değinen ASU TV Genel Müdürü Erdal Ayna ise, şu bilgileri aktardı: "Radyo yayıncılığı çok önemliydi. Çünkü insanlar dinleyerek gelişir, konuşarak iletişimini sağlarlardı. İlk iletişimlerini de radyodan sağlamışlardır. Haberleri en uzak noktadan nasıl alabiliriz diye radyonun çok hızlı bir şekilde hayatımıza girdiği bir dönem yaşadık. İlk olarak Türkiye Radyo ve Televizyon Kurulu kuruldu. Yani hepimizin de çok iyi bildiği TRT, kısa ve uzun vadeli olarak iki dalgadan hayatına başladı ve burada haberleri haber ajansına taşıdı. Buradan Türkiye'nin farklı yerlerinden almış olduğu haberleri aldı. Çoklu televizyon kanallarının yayın hayatına başlamasıyla da birlikte; TRT 1, TRT 2, sonra Türkiye'nin ilk özel televizyonu Star TV, peşinden SHOW TV, ATV sonra yüzlercesi... Uydu yayıncılığı ortaya çıkmaya başladı. Hem karasal, hem de uydu yayıncılığı. Adıyaman'da ilk defa 1994 yılında Mercan TV ve onun öncesinde Adıyaman Radyo ve Televizyonu açıldı. Sonrasında radyolar artmaya başladı. Karasalda yayın yapan Mercan TV ve uydudan yayın yapan ASU TV var Adıyaman'da. Bunlar Adıyaman için büyük bir zenginlik."
Yaman Haber Sitesi İmtiyaz Sahibi İbrahim İnan da, "İçinde yaşadığımız dijital çağ, diğer birçok alanda olduğu gibi kitle iletişim araçlarını da yapı ve yöntem bakımından değişime zorlamaktadır. Gazeteler varoluş nedenleri olan haber verme işlevlerini geleneksel yapısının yanı sıra internet ortamında da sürdürmeye çalışan etkin bir medya ortamıdır. Yayıncılığın ekonomik boyutu düşünüldüğünde online gazeteciliğin ne kadar önemli olabileceği ortaya çıkmaktadır. Öyle ki birçok ulusal gazetelerin toplam giderlerinin sadece yüzde 40'ı haberi toplama, yazma ve kurgulamaya ayrılmaktadır. Geriye kalan basım, pazarlama ve dağıtıma gitmekte olan yüzde 60'lık giderler ise, online gazetecilik ile ortadan kalkmaktadır. Bu çalışmada bir kitle iletişim aracı olan gazeteciliğin 'dijital devrim' yoluyla online gazeteciliğe dönüşümü ele alınmaktadır" dedi.
Adıyaman Faal Gazeteciler Cemiyeti'nin başlatmış olduğu projeden büyük mutluluk duyduklarını belirten Milli Eğitim Şube Müdürü Ali Çalışır, "Basın olmazsa olmazlarımız arasındadır. O nedenle ilimiz basınının geldiği nokta bizleri çok sevindirmektedir. Basın günlük yaşamımızın bir parçasıdır. Basın mesleği, özveri ve zahmet gerektiren bir meslektir. Bu vesileyle ilimiz basın mensuplarını ve kuruluşlarını hizmetlerinden dolayı kutluyor, Adıyaman Faal Gazeteciler Cemiyeti'ne ve üyelerine teşekkür ediyorum" ifadelerini kaydetti.
Program sonunda, AGAD tarafından öğrencilere; kitap, futbol topu ve voleybol topu hediye edilirken, okul müdürü Muharrem Aytekin de AGAD'a etkinliklerinden dolayı teşekkür etti. - ADIYAMAN