Adedine 3 Bin Dolar Verilen Koleksiyon
Geçmişi eski Mısır uygarlığına kadar uzanan kurşun asker biriktirme merakı bulunanlar, günümüzde bir kurşun askere 3 bin dolara kadar para verebiliyor.
HÜSEYİN KANBER - Geçmişi eski Mısır uygarlığına kadar uzanan kurşun asker biriktirme merakı bulunanlar, günümüzde bir kurşun askere 3 bin dolara kadar para verebiliyor.
Koleksiyoner Ali Reşit Ülker, AA muhabirine yaptığı açıklamada, eski Mısır uygarlığına kadar uzanan, gerçek askeri temsil eden minyatür heykelcikler olan kurşun askerlerin kalaydan imal edildiklerini söyledi.
Şövalye, kovboy, korsan ve diğer savaşla ilgili konulardaki üniformalı askeri personeli tasvir eden objelere "kurşun asker" denildiğini dile getiren Ülker, kalay döküm, yassı döküm, delikli döküm ve plastik asker şeklinde farklı kurşun asker türleri bulunduğunu kaydetti.
Tamamen el yapımı ve koleksiyon amaçlı üretilen kurşun askerlerin değişik boy ve ebatlardan oluştuklarını belirten Ülker, 1/32 ölçülerindeki bir askerin 54 milimetre, 1/70 boyutundaki bir kurşun askerin ise 25 milimetre boyutlarına denk geldiğini anlattı.
Kurşun askerlerin eski Mısır mezarlarından, çok farklı zaman dilimlerinde, dünyanın birçok yerinde ve kültüründe kullanılan heykelcikler olduğuna dikkati çeken Ülker, "Kurşun asker koleksiyonculuğu tam anlamıyla 1730'larda başladı. Eskiden taş kalıplar arasına kalay dökülerek yapılan kurşun askerler, günümüzde daha ileri teknolojilerle üretiliyor. 17-19. yüzyıllar arasında üretilen minyatür askerler savaş taktik planları yaparken, haritalar üzerinde gerçek birlikleri temsilen kullanıldılar" dedi.
Ülker, Türkiye'de son yıllarda kurşun asker koleksiyonerlerinin arttığını bildirerek, şöyle devam etti:
"Yüzlerce, binlerce kurşun askerden oluşan koleksiyonlar yapılabilir ancak profesyonel koleksiyonerler, kendilerine belirledikleri temalar ışığında bu işi yapıyor. Örneğin bir koleksiyoner 1. Dünya Savaşı kurşun asker koleksiyonu yapıyorsa sadece o konuyla ilgili asker topluyor. Bunun için de askerler, savaş araçları, otomobiller başta olmak üzere daha birçok detay bulunuyor. Koleksiyonerler, 2. Dünya Savaşı figürlerinin yanı sıra Ortaçağ, Osmanlı askeri, Çanakkale Savaşı temalı kurşun askerler de toplayabilir. Maddi ve fiziki duruma bağlı olarak bunların hepsini de toplayarak devasa koleksiyon oluşturanlar olabiliyor. Bu, hem ekonomik hem de yer açısından önemli. Küçücük kurşun askerlerden oluşan dev bir koleksiyonda binlerce asker yer alırsa bu devasa bir koleksiyonun oluşması anlamına gelir."
3 bin dolara kadar kurşun asker olabiliyor
Kurşun askerlerin boyasız imal edilenlerini alan ve kendi zevkine göre boyayanların da bulunduğunu ifade eden Ülker, "Ortalama bir teknikle yapılan ve boyanan bir kurşun askerin fiyatı 100 liradır. Bazı kurşun askerlerin fiyatı bin liraya kadar çıkabiliyor. Boyama tekniği ve özelliklerine göre fiyatı 3 bin dolara kadar satılanlar da var. Kurşun askerler daha eski dönemlere aitse bu miktarlar çok daha yüksek fiyatlara çıkıyor" diye konuştu.
"İnsanı çocukluğuna götüren bir uğraş"
Koleksiyonu dışındaki kurşun askerleri "antikalya" adlı internet sitesinden sattığını bildiren Ülker, doktor, öğretmen ve işadamları başta olmak üzere çeşitli mesleklerden müşterilerinin olduğunu söyledi.
Kurşun askerlerin bazı kişilerce biblo veya süs eşyası olarak kullanıldığının altını çizen Ülker, koleksiyonerlerin ise daha çok kurşun askerlerden dioramalar (gerçek veya kurgudan oluşan bir konunun kurşun askerlerden faydalanılarak üç boyutlu maketle sergilenmesi) oluşturduklarını kaydetti.
Diorama yaparken insanın istediği şekilde kompozisyonu oluşturduğuna işaret eden Ülker, şöyle konuştu:
"Koleksiyonla ilgilenirken insan adeta çocukluğuna dönüyor. İş stresi ve gündelik işlerden uzaklaşıp gidiyorsunuz. Bazı koleksiyonlar detaylı bir çalışma gerektiriyor. Bitince insana büyük bir keyif veriyor. Bunu yaparken çocukluğumuza dönüyoruz. Hem stres atıyoruz hem boş zamanımızı değerlendiriyoruz hem de ortaya çok güzel bir koleksiyon çıkıyor."