Adana Osb Akademisi Şirketlere Yön Verecek
Adana Organize Sanayi Bölgesi (AOSB) ve Karya Çukurova ortaklığı ile AOSB bünyesindeki şirketlerin sahiplerine ve çalışanlarına yönelik olarak hazırlanan bir program olan “AOSB Akademisi" lansman toplantısı yapıldı.
Adana Organize Sanayi Bölgesi (AOSB) ve Karya Çukurova ortaklığı ile AOSB bünyesindeki şirketlerin sahiplerine ve çalışanlarına yönelik olarak hazırlanan bir program olan "AOSB Akademisi" lansman toplantısı yapıldı.
AOSB Başkanlığı Seyhan Toplantı Salonunda gerçekleştirilen toplantıda, üç farklı hedef kitle ve 18 eğitim programını kapsayan akademi programı ile ilgili detay ve süreç bilgilendirmeleri yapıldı.
"Şirket sahipleri ve üst düzey yöneticileri", "orta düzey yöneticiler" ve "çalışanlar" olmak üzere 3 farklı hedef kitlesi bulunan AOSB Akademisi'nin ilk programında, şirket sahipleri ve üst düzey yöneticiler için "Aile Şirketleri Konseyi ve Aile Anayasası Hazırlama" konusu ele alındı.
Karya Akademi eğitmenlerinden Leyla Özlem Demir, AOSB Yönetim Kurulu Başkan Vekili Osman Oğuz'un da katıldığı toplantıdaki sunumunda, öncelikle Türkiye'de aile şirketlerinin profili hakkında bilgi verdi.
Demir, ülkemizdeki şirketlerin yaklaşık yüzde 95'inin aile şirketi konumunda olduğunu belirterek, "Milli gelir içindeki payı yüzde 75'i bulan bu şirketlerin büyük çoğunluğu uzun ömürlü değil. Yapılan araştırmalara göre, aile şirketlerinin üçüncü kuşağa ulaşma oranı yüzde 15'i bulamıyor. Ortalama ömürleri ise 25 yılı geçemiyor. Şirketlerin kurucuları olan aile büyüklerinin vefatından sonra baş gösteren miras kavgaları, ailevi sorunlar ve fikir ayrılıkları daha ikinci nesilde şirketlerin kapanmasına neden olabiliyor" dedi.
GELİN VE DAMATLAR UYUM SORUNU YAŞIYOR
Özellikle gelin ve damatların aile içi düzene uyum sağlamada yaşadığı sıkıntıların, aile şirketlerinin yönetimlerini olumsuz etkilediğine dikkati çeken Demir, şunları söyledi:
"Çok fazla kişinin bulunduğu ailelerde ilk dönemlerde görünmeyen sorunlar ve çatışmalar, yönetimi devralan çocuklarla birlikte gün yüzüne çıkıp, yıkıcı etkilerde bulunabiliyor. Aile şirketlerinin varlıklarını gelecek nesillere aktarabilmesinin yolu kurumsallaşmadan geçiyor. Daha şeffaf, hesap verebilir, yasal düzenlemelere uyumlu ve tüm paydaşlarına eşit davranan bir yapı oluşturabilen şirketler varlıklarını nesiller boyunca sürdürebiliyor."
KURUMSALLAŞMANIN ANAHTARI
Kurumsallaşmak isteyen bir aile şirketinin yapması gerekenlerden de bahseden Demir, şunları söyledi:
"Kurumsallaşmanın en önemli ayağını "Aile Anayasası" oluşturuyor. Aile anayasası, kurumsal bir yönetim modeli oluşturmak için şirketler açısından oldukça yararlı bir uygulama. Ülkemizde bazı aileler kurumsallaşmak için vakıf modelini tercih etmekle birlikte birçok şirket "Aile Anayasası" oluşturmak yoluyla kurumsallaşma yönüne gidiyor. Aile anayasasını, aile şirketinin yasalardan sonra uygulayacağı temel bir düzenleme olarak ifade etmek gerekiyor. Aile anayasaları, aile fertlerinin şirketin yönetimine ilişkin değerlerini, felsefelerini ve kurallarını belirliyor. Anayasa oluşturma sürecinin tüm ailenin onayını alarak titiz bir şekilde yönetilmesi büyük önem taşıyor."
AİLE ANAYASALARI
Aile anayasaları hakkında bilgi veren Demir, şöyle devam etti:
"Aile anayasası genel ilkeler, çalışma ilkeleri, mülkiyet ve yönetim başlıklarını içerecek şekilde hazırlanıyor. Söz konusu anayasa, ailedeki pay sahipliği, nesiller arasındaki bunun aktarım şekilleri, aile mensuplarının ve eşlerin şirkette çalışma kriterleri, yöneticilerde aranacak nitelikler, çalışma ilkeleri, işe alım ve işten ayrılma, huzur hakları ve temettüler gibi menfaatler, ödüller, zamansız ölümler, boşanmalar, hastalıklar, etik kurallar, hayır işleri gibi hususları düzenler. Her ailenin kendi kültüründen gelen prensipleri ölçülebilir kriterlere dönüştürerek kendi anayasalarında yer vermesi gerekiyor."
Aile anayasalarına tüm aile bireylerinin uyması halinde anayasanın yaşayan doküman olduğunu ifade eden Demir, "Aileler, uymayacakları anayasalar hazırlamak için zaman kaybetmemeli ve hazırlanan anayasaya bütün ailenin uyması sağlanmalı. Bunun yolu da tüm aile bireyleri arasında güven ortamı oluşturulmasından geçiyor" dedi.
AOSB Akademisi'nin ikinci eğitimi, 7 Mart'ta, şirket sahipleri ve üst düze yöneticilere yönelik olarak, "Aile Şirketleri Konseyi ve Aile Anayasası Hazırlama" konulu programla devam edecek.
Program, periyodik aralıklarla hedef kitlelere yönelik olarak 20 Kasım 2014 tarihine kadar sürecek. - ADANA