Adana Markası İçin Fırsat Dönemi
Çukurova Üniversitesi Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Yüksek Okulu Bölüm Başkanı, Pazarlama ve Marka Uzmanı Doç.Dr.Mehmet Cihan Yavuz, yaklaşan yerel seçimlerin Adana'nın marka kent kimliği için fırsata dönüştürülebileceğini söyledi.
Çukurova Üniversitesi Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Yüksek Okulu Bölüm Başkanı, Pazarlama ve Marka Uzmanı Doç. Dr. Mehmet Cihan Yavuz, yaklaşan yerel seçimlerin Adana'nın marka kent kimliği için fırsata dönüştürülebileceğini söyledi.
Türkiye kamuoyunda ağalık, tarım ve sanayi kavramları ile anılan Adana, 8-10 yıldır marka kent olma arayışlarını sürdürüyor. Adana'nın bu yönde daha çok tanınması amacıyla çeşitli kişi ve kurumlarca çalışmalar yürütülüyor. Adana Kent Konseyi'nin "Adana Sürdürülebilir Eylem Planı", Adana Valiliği İl Tanıtım Komisyonu'nun "Adana Marka Kent Yol Haritası", Adana Sağlık Turizmi Derneği'nin "Dünyada Sağlık Turizmi ve Adana Destinasyonu" gibi uzman ekiplerce üretilen projeler bu çalışmalar arasında öne çıkıyor.
Adanalı bir akademisyen olarak, şehrin markalaşması, sağlık turizminin geliştirilmesi gibi çalışmalara katkı veren Çukurova Üniversitesi Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Yüksekokulu Bölüm Başkanı, Pazarlama ve Marka Uzmanı Doç. Dr. Mehmet Cihan Yavuz, Adana'da sürdürülebilir kalkınma, markalaşma, şehir turizmi ve sağlık turizmi gibi konuların uygulamaya geçebilmesi için atılması gereken adımlara dikkat çekti. Doç. Dr. Yavuz, yaklaşan yerel seçimler arifesinde bunun bir fırsata dönüştürülebileceğine dikkat çekti.
Yavuz, marka kentin; "Kalkınmış, refaha ulaşmış, itibarlı, muhataplarının zihninde olumlu algılar uyandıran bir Adana olmak" manasına geldiğini ifade ederek,"Adanalılar, yıllardır daha gelişmiş ve daha itibarlı bir Adana'ya kavuşmak; 'Marka Kent' olmak amacı doğrultusunda hatırı sayılır düzeyde yol kat etti. Bu doğrultuda Adana'da yaşayanlar, çok sayıda sivil toplum örgütlenmeleri, toplantılar, çalıştaylar yaptı, komisyonlar kurdu, raporlar-yayınlar üretti. Bu çabaların bazıları "Havanda su dövme seansı!" olarak eleştirilse de, aslında her biri Adana'nın 'daha iyi bir yaşam alanı' olmasına yönelik önerilerin ortaya atılması, tartışılması ve sonuçta ortak doğruların, değerlerin ortaya çıkarılması amacına hizmet etti" dedi.
SOMUT PROJELER ÜRETİLDİ
Yapılan çalışmaların bir sonucu olarak Adana Sürdürülebilir Eylem Planı temelinde, Adana Marka Kent Yol Haritası Projesi, Tepebağ Tarihi Kent Projesi, Sağlık Turizmi Destinasyonu Adana Projesi gibi birçok somut, uygulanabilir proje üretildiğine dikkat çeken Yavuz, bu çalışmalara ilişkin neticelerin Valilik, Belediyeler, Ticaret Odası, Sanayi Odası ve STK'lar gibi kentsel icra makamlarının dikkatine sunulduğunu kaydetti.
Dr. Cihan Yavuz, yapılan çalışmalarla ilgili şunları kaydetti:
'Çevresel, sosyal, kültürel, ekonomik ve diğer etkenlerle uyumlu, sürdürülebilir bir şekilde var olabilmenin gerekleri doğrultusunda, kentin gelişmesi gereken yönde ve nitelikte tespit, öneri ve çözümleri ortaya koyan, Adana Kent Konseyi bünyesinde üretilen "Adana Sürdürülebilir Eylem Planı (2006)", zamanın gerekleri ve Adana'nın ihtiyaçları doğrultusunda, uzman ekip tarafından 2012 yılında yeniden güncellendi.
Adana'nın nasıl marka kent olabileceğinin aşamalarını içeren ve Çukurova Üniversitesi'nin bilimsel desteği, T.C. Adana Valiliği önderliği ve himayesinde 2009 yılında tamamlanan "Adana Marka Kent Yol Haritası" konunun uzmanları tarafından hazırlandı ve uygulama aşamasına getirildi. Uzman ekip üyelerinin aktif katılım ve mutabakatla hazırladığı "Yol Haritası" -yönetim planı dahil- tüm ince detayları ile uygulanabilir durumda ve bütçesinin oluşturulmasını bekliyor.
Adana Markasının ana konumlanma alanlarından biri olan "Sağlık Turizmi" ile ilgili çalışmalar çoktan tamamlandı ve hatta Adana'ya "Birincilik" ödülü getirerek, Türkiye'de de başarılı bir şekilde uygulanmaya başlandı. Adana bu projeyle, örnek bir örgütlenme ve yönetim sistemi -Adana Sağlık Turizmi Derneği (ASTD)- kurarak yine bir ilke imza attı. Örnek model birçok kente ihraç edildi. ASTD, kentsel paydaşlarla işbirliği içerisinde Sağlık Turizmi Pazarlama Eğitimi, Irak Pazar Araştırması vb. gibi birçok önemli altyapı projelerini hayata geçirdi, Türkiye kamuoyunda Adana Markası'nı olumlu algılar yaratarak temsil etti ve Adana Valiliği'nce 2012 yılının en iyi STK'sı olarak ilan edildi."
ADANA GÖNÜLLÜ UZMAN ÜYELERİN KATKISI BÜYÜK
Adana Sürdürülebilir Eylem Planı, Adana Marka Kent Yol Haritası, Sağlık Turizmi, Tepebağ Tarihi Kent Projelerini hazırlayan uzman ekiplerin her birinin kent, markalaşma, tanıtım, yerel yönetimler, şehir ve bölge planlanma, kültür-sanat, medya, arkeoloji, turizm vb. konularında yüksek bilgi ve tecrübeye sahip, kentsel yönetim üst kademelerinde ve üniversitelerde görevli Adana gönüllüsü üyelerden oluşturulduğunu belirten Yavuz, yerel seçimlerin de bu çalışmalar için bir fırsat olarak görülmesi gerektiğini dile getirdi.
"BAŞKAN ADAYLARI PROJELERE SAHİP ÇIKMALI"
Adana'da yerel seçimler öncesinde, yerel yönetim aday adaylarına bu hazır projelerin bilgisinin verilmesi, benimsetilmesi ve seçildikleri takdirde takipçisi olmalarının sağlanması konusunda, bu aşamada bir fırsat doğabileceğini belirten Doç. Dr. Yavuz, bu konuda da şunları söyledi:
"Güzel Adanamıza daha iyi hizmet getirebilmek kaygısı ile yola çıkan her siyasi kesimden, tüm adaylarımıza, yaklaşan 2014 yerel seçimleri vesilesiyle, bu projelerin mevcudiyetini bildirmek veya yeniden hatırlatmak faydalı olur. Böylece zaman kaybı önlenir ve uygulamada hız kazanılır. Adana'yı hak ettiği yerlerde görmeyi isteyen ve bu yolda elinden geldiğince emek sarf eden her Adana sevdalısı da, zannederim, bu şekilde düşünüyordur.
Unutulmasın ki "Marka Kent Olmak", bir anlık heves değil, uzun soluklu bir bayrak yarışıdır. Bu yarışta başarı; geçmişin kazanımları üzerine sürekli, istikrarlı bir şekilde katkı koymakla elde edilebilir. Elbirliği ile yapılacak çalışmaların Adana'nın yolunu açacağına inanıyorum." - ADANA