Adana Ekoloji Forumu
Marmara Üniversitesi Öğretim Üyesi Uyar, istenildiğinde Türkiye'nin yüzde yüz yenilenebilir enerjiye geçebileceğini söyledi.
Marmara Üniversitesi Öğretim Üyesi olan Prof. Dr. Tanay Sıdkı Uyar, istenildiğinde 2020'lerin ortalarında Türkiye'nin yüzde yüz yenilenebilir enerjiye geçebileceğini söyledi.
Adana Ekoloji Meclisi tarafından düzenlenen ve uzun zamandır hazırlıkları yapılan forum tarihi Kız Lisesi binası büyük salonunda gerçekleştirildi. 120 kişinin katıldığı forumda Adana'nın, Çukurova'nın ekolojik sorunları incelendi ve özellikle enerji sorunu üzerinde yoğunlaşıldı.
Adana Ekoloji Meclisi adına açış konuşması yapan Hüseyin Arı meclisin hedeflerini anlatarak, bu toplantının bir hazırlık çalışması olduğunu, daha kapsamlı ve geniş tabanlı bir buluşmanın planlandığını, temiz ve doğal bir çevrede yaşam hakkının etkin şekilde savunulacağını, sadece salonlarda değil, ekolojik ihlallerin yaşandığı alanlarda da yan yana gelineceğini vurguladı.
Eğitim - Sen Adana Şubesi Çevre Komisyonu'ndan Münir Korkmaz da, her geçen gün bir yenisine tanık oldukları doğal yaşam ihlalleri karşısında sendika olarak sessiz kalmamakta kararlı olduklarını belirtti.
Kömür kullanımından doğan hava kirliliği ve Çamlık alanların da rant uğruna betonlaştırılmasına karşı yaptıkları etkinlikleri anlatan Korkmaz, bisiklet için çok uygun bir şehir olan Adana'da kent içi ulaşımda bisiklet kullanımının yaygınlaştırılması gerektiğini söyledi.
Çevre ve Tüketici Koruma Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Sadun Bölükbaşı ise uzun yıllardır mücadele verdikleri termik santrallerin bölgede yol açacağı
tehlikeyi örnekleriyle anlattı. Sadece İskenderun'dan Erzin'e kadar olan bölgede kurulan ve kurulması planlanan çok sayıda termik santralin toplam etkisinin ısrarla gözlerden saklandığını söyleyen Bölükbaşı, asit yağmurlarının ve soğutma suyu olarak kullanılan denizdeki kötü etkilerin şimdiden görülmeye başladığını söyledi.
Adana Barosu Çevre Komisyonu Başkanı Av. İsmail Hakkı Atal da konuşmasında çevre ihlallerine karşı verilen hukuk mücadelesinin zorluklarına değinerek, yasaların yatırımcılardan yana olduğunu, gelişigüzel hazırlanan ÇED raporlarının bakanlık tarafından kolaylıkla kabul edildiğini, iptal davası kazanıldığında bile eskisinden farksız hazırlanmış yeni bir ÇED raporu ile yatırımcıların yola devam ettiklerini, esas ve kalıcı sonucun zarar gören yöre insanlarının aktif mücadelesi ile kazanılabileceğini anlattı.
Marmara Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tanay Sıdkı Uyar ise
yeryüzündeki enerji döngüsünü, fosil yakıt kullanımının yol açtığı küresel ısınmayı anlatarak, güneş enerjisinin bütün enerji çeşitlerinin kaynağı olduğu gerçeğini hatırlattı.
Güneşin dünyanın tek ve asıl enerji kaynağı olduğunu, herkese eşit, ücretsiz ve sürekli olarak enerji yaydığını, doğru yol tercih edilirse bu durumun insanlığı nasıl özgürleştireceğini, enerji için savaşlara gerek kalmayacağını vurguladı. Enerji konusunda doğru tercihlerde bulunulması için ve bunun sonucu olarak enerji elde edilirken doğanın tahrip edilmesinin önüne geçebilmek için politikanın önemini anlatan Tanay, yürürlükteki enerji politikalarından zarar görenlerin, içinde yaşadıkları doğanın korunmasından yana olanların politikaya ağırlıklarını koymaları gerektiğini, seçim zamanlarında oy isteyen politikacıları da bu konuda sorgulamaları gerektiğini söyledi.
İstenildiğinde 2020'lerin ortalarında Türkiye'nin yüzde yüz yenilenebilir enerjiye geçebileceğinin, bunun için gerekli potansiyelin ve teknolojinin var olduğunun altını çizen Tanay, Türkiye'nin güneş ve rüzgar enerjileri bakımından zengin olduğunu vurguladı. - ADANA