Adana'da Yerel Yönetimler' Panelde Masaya Yatırıldı
Seyhan Belediye Başkanı Zeydan Karalar, Adana’nın gelişmesi için herkesin ortak bir zeminde buluşması ve ortak hareket etmesi gerektiğini vurgulayarak, “Ancak yerel yönetimdeki aktörlerin birlik, beraberlik ve uyum içerisinde çalışması o kenti yükseğe taşıyabilir” dedi.
Seyhan Belediye Başkanı Zeydan Karalar, Adana'nın gelişmesi için herkesin ortak bir zeminde buluşması ve ortak hareket etmesi gerektiğini vurgulayarak, "Ancak yerel yönetimdeki aktörlerin birlik, beraberlik ve uyum içerisinde çalışması o kenti yükseğe taşıyabilir" dedi.
Gazetece-Yazar Çetin Yiğenoğlu'nun 'Küçük Amerika-1 Başkan' isimli kitabı ışığında 'Adana'da Yerel Yönetimler' konulu panel düzenlendi. Seyhan Kültür Merkezi'nde gerçekleştirilen panelin moderatörlüğünü Doğan Haber Ajansı Bölge Temsilcisi Orhan Apaydın yaptı. Panele konuşmacı olarak ise Prof. Dr. Nurçay Türkoğlu, Yrd. Doç. Dr. Taylan Koç ve Av. Ali Ozanemre katıldı.
Karalar, yaptığı açılış konuşmasında bu tür panellerin kente faydalı olacağını belirterek, "Adana önemli bir kent ancak ekonomik ve sosyal anlamda gerileme yaşıyor. Bu gerilemeden oda başkanları, belediye başkanları, siyasiler, bazı sivil toplum örgütlerinin de sorumluluğu var. Biz, iyiyi referans alacağız. Adana bugünkü durumunu hak etmiyor. Adana eski önemini yeniden kazanmalıdır. Çevre iller gelişiyor biz geriliyoruz. Herkes ortak bir zeminde buluşmalı, kentin gelişimi için ortak hareket etmeli. Ancak yerel yönetimdeki aktörlerin birlik, beraberlik ve uyum içerisinde çalışması o kenti yükseğe taşıyabilir. Adana'da yıllardır süregelen kavga, Adana'ya hiçbir fayda sağlamadı; sağlamaz da. Biz yönetimde olduğumuz sürece, hiçbir kavganın tarafı olmayacağız" ifadelerini kullandı.
Daha sonra panele geçildi. İlk olarak konuşan Prof. Dr. Türkoğlu, Çetin Yiğenoğlu'nun kitabını akademik açıdan incelemek adına defalarca okuduğunu kaydederek, "Son 40 yıldır, gazetecilik de dahil tüm mesleklerin ideallerinden çok ekonomiye dayalı olarak değişip, dönüşmesi yazılıp, konuşulmaya başlandı. Kentlilik, zaman mekan açısından çeşitli akademik değerlendirmelerle incelendi. Ben bu son 40 yıla baktığım zaman, yaratıcı bir yıkım görüyorum. Kent merkezlerinin değiştirilmesi buna bir örnek olabilir. Bir bireyin kente aidiyet duygusunun oluşması için, güven ve özgürlük gibi duyguların yanında maddi refahı çok önemli. Kentliliği, Yiğenoğlu'nun kitabından konuşacak olursak, kitapta vurgulanan klasik gazetecilik de yine bu güven duygusuyla ilişkilidir" diye konuştu.
Yrd. Doç. Dr. Taylan Koç ise yerel yönetimler üzerinden Adana'daki belediyecilik anlayışını eleştirdi. Neoliberalizm ideolojisinin her kentte halkı sömürdüğüne dikkat ceken Koç, "Tam anlamıyla gölgesini satamadıkları ağacı kesiyorlar. Eskiden özelleştirme vardı. Şimdi özelle işbirliğine gidildi ve taşeron sistem hızla arttı. Yerel yönetim erkleri halk için değil, sermayeyi elinde bulunduran güç odakları için hizmet verir oldu. Yerel yönetimlerde demokrasiden bahsedebilmek, bu sistemle mümkün değil" ifadelerini kullandı.
Son konuşmacı Av. Ali Ozanemre, tüm olumsuzlukların artık halk tarafından bilindiğinin altını çizdi. Demokrasi anlayışının hiçbir siyasi parti tarafından tam olarak benimsenip, uygulanmadığı belirten Ozanemre, bu anlamda Türkiye genelinde belediyecilik açısından olumsuz bir tablo ortaya çıktığını söyledi. - ADANA