Haberler
İsrail ile Lübnan arasındaki ateşkes için saat veren Biden'dan dikkat çeken Türkiye açıklaması

İsrail-Lübnan ateşkesi için saat veren Biden'dan dikkat çeken Türkiye açıklaması

Lübnan Başbakanı'ndan ateşkes sonrası kritik çağrı: Derhal uygulayın

Lübnan Başbakanı'ndan ateşkes sonrası kritik çağrı: Derhal uygulayın

Netanyahu ateşkesin ardında yatan sebebi açıkladı: İran tehdidine odaklanmak

Netanyahu ateşkesin ardında yatan sebebi açıkladı

BAE'de öldürülen İsrailli hahamın katilleri Türkiye'de yakalandı

BAE'de öldürülen İsrailli hahamın katilleri Türkiye'de yakalandı

Adana'da Satılan Camiler Sergiye Konu Oldu

Adana'da Satılan Camiler Sergiye Konu Oldu
Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Tarihçi Cezmi Yurtsever, Adana'da satılan ve ahır yapıldığı öne sürülen camilerle ilgili olarak kentin en işlek caddesinde fotoğraflardan oluşan bir 'açık hava sergisi' düzenledi.

Tarihçi Cezmi Yurtsever, Adana'da satılan ve ahır yapıldığı öne sürülen camilerle ilgili olarak kentin en işlek caddesinde fotoğraflardan oluşan bir 'açık hava sergisi' düzenledi.

Atatürk Caddesi üzerinde yer alan Abidin Dino Parkı girişindeki sergi, söz konusu cadde üzerinden geçen vatandaşların da yoğun ilgisini görüyor. Sergide; Adana'nın farklı noktalarında yer alan ancak bugüne kadar çok azı kalan camiler ile ilgili olarak Cezmi Yurtsever'in yapmış olduğu araştırmalarına dayanan fotoğraflar, belge ve bilgi notları eşliğinde ziyaretçilere sunuluyor.

"BELEDİYE YÖNETİMİ CAMİYİ KEYFİ OLARAK YIKTI"

Sergi ile ilgili olarak İHA muhabirine açıklamalarda bulunan Yurtsever, "Adana'nın tarihi görüntülerini yansıtan fotoğraflarda Taşköprü ve kentin Abidinpaşa Caddesi'ne girişindeki Kalekapısı'nda minaresi ile zarif bir Osmanlı camisi görünür. 1650'li yıllarda Adana Valisi Cafer Paşa'nın adını taşıyan bu caminin, 1950 yılında dönemin belediye yönetimi tarafından keyfi bir şekilde yıkılması, yok edilmesi ve günümüzde de çömlek satıcılarının yeri olması, kentin tarihi kültürüne vurulan en büyük darbe olduğunu gördüm. Buradan yola çıkarak Adana'da yok olan cami ve mescitlerle ilgili araştırmalara başladım" dedi.

"SİYAVUŞ MESCİDİ'NİN KUBBESİ YIKILIP, İÇ KISMI İŞYERİ YAPILDI"

Kent merkezinde yer alan 'Mısır Çarşısı'ndaki Siyavuş Mescidi'ne dikkat çeken Yurtsever, "Mescidin harabe haline getirilen duvarları üzerindeki kitabenin üzeri dahi örtülmüş bir haldeydi. 1930'lu yıllarda satılan mescidin kubbesi yıkılıp, iç kısmı da bölmelere ayrılarak dükkan yeri olarak kiraya verilmiş. Aynı şekilde Ali Dede Mahallesi'ndeki küçük mescidin batı yönündeki ilave binanın ise hikayesi 1940'lı yıllarda satılarak, parti binası yapılması döneminin eseri olduğunu öğrendim."

YEŞİL MESCİT 'AHIR' OLARAK KULLANILDI

1990'lı yıllarda Adana'da 'Müze Müdürü' olarak görev yapan İsmet İpek'in, "Yeşil Mescit,tek parti döneminde ahır olarak kullanıldı" açıklamasının ardından, bu mescit ile ilgili olarak araştırmalarda bulunduğunu dile getiren Yurtsever, Adana tarihinde önemli olayların yaşandığı Yeşil Mescit'teki mimari değişimleri bizzat gördüğünü belirtti. Yurtsever, "Karşılaştığım tablo, Adana'da dini mabetleri satan, yıkan ve ahır olara kullananların sorumsuzluğunu fotoğraf ve belgelerle kamuoyuna açıklama kararını almamı sağladı" ifadesini kullandı.

"ATATÜRK'ÜN CUMA NAMAZI KILARKENKİ FOTOĞRAFLARI YOK SAYILDI"

Adana'da ve Türkiye'de camilerin satılması ile ilgili araştırma yaparken, Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün, dine bakışı ve uygulamalarının dikkatini çektiğini kaydeden Cezmi Yurtsever, 15 Mart 1923 tarihinde Adana'ya gelen Atatürk'ün, bir sonraki gün Ulu Cami'de cuma namazı kılmasını gösteren fotoğraflara ulaştığını, bunu da 2004 yılı Aralık ayında Ankara'da bulunan Milli Eğitim Bakanlığı Tarih Kitaplarını Yeniden Kazma Komisyonu'na 'belge' olarak sunduğunu söyledi. Yurtsever, "Fotoğraftaki bilgilerin kitapta yer alarak öğrencilerin bilgi sahibi olmasını, kuruldan talep etmiştim. Ancak, garip bir durumla karşılaştım. Atatürk'ün, Adana'da Cuma namazı kılması konusu tam 2 gün tartışıldı. 'Laik rejim tehlikeye düşer, yanlış anlaşılır' diye, bu fotoğraflar gündeme dahi alınmadı" diye konuştu.

"KANUNLA TÜRKİYE GENELİNDE YAKLAŞIK 2 BİN 800 CAMİ SATILDI"

Mustafa Kemal Atatürk'ün ölümünden sonra işbaşına gelen hükümetin, 1928 yılında çıkartmış olduğu; ihtiyaç fazlası camilerin satılmasına yönelik kanununun 'vahşice' kullanıldığını iddia eden Yurtsever, Adana'da dahil olmak üzere söz konusu kanuna dayanılarak, Türkiye genelinde yaklaşık 2 bin 800 dini eserin satılması, yıkılması, ahır yapılması gibi uygulamaların hayata geçirildiğini ileri sürdü. Öte yandan, Araştırmacı-Tarihçi Cezmi Yurtsever'in, tarihi belge ve fotoğraflardan oluşan 'açık hava sergisi'nin, 21 Mayıs 2011 tarihine kadar Atatürk Caddesi üzerinde yer alan Abidin Dino Parkı girişinde ziyarete açık kalacağı bildirildi. - ADANA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel
title