Haberler

Acıbadem Adana Hastanesi Tübitak Bilim Şenliğine Destek Verdi

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

TÜBİTAK ve Adana İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nün ortaklaşa düzenledikleri “Bilim Şenliği” TÜYAP fuar alanında ve çeşitli okullarda 2 gün süren etkinlikler ile gerçekleştirildi.

TÜBİTAK ve Adana İl Milli Eğitim Müdürlüğü'nün ortaklaşa düzenledikleri "Bilim Şenliği" TÜYAP fuar alanında ve çeşitli okullarda 2 gün süren etkinlikler ile gerçekleştirildi.

Bilim Şenliği kapsamında düzenlenen etkinliklere Adana'da eğitim, öğretimi devam eden binlerce öğrenci, öğretmen ve velileri katılırken Acıbadem Adana Hastanesi de Pediatrik Hematoloji-Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. Bülent Antmen, Beslenme ve Diyet Uzmanları Gizem Akgül, Çisem Gündüz ve Psikolog Meriç Mavi'nin verdikleri konferanslar ile katkı sundu.

Evliya Çelebi Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'nde gerçekleştirilen "Çukurova Bölgesi'ndeki Kan Hastalıkları" konulu panele konuşmacı olarak katılan ve yaklaşık 500 öğrenciye hitap eden Acıbadem Adana Hastanesi Pediatrik Hematoloji-Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. Bülent Antmen, lösemi ve özellikle Çukurova Bölgesi'nde sıkça görülen talasemi hastalığı hakkında bilgiler verdi.

TALASEMİ ÖNLENEBİLİR BİR HASTALIKTIR

Kalıtsal bir hastalık olan talaseminin sadece anne-babadan çocuğa geçebileceğini ve bunu önlemenin günümüz teknolojileri ile mümkün olduğunu anlatan Prof. Dr. Bülent Antmen, "Şu an burada bizi dinleyen öğrenciler ilerde evlenmek istediklerinde bir takım testleri yaptırmaları gerekecek. Bu testlerin yapılması onlarda talasemi hastalığının kalıtsal olarak var olup olmadığını ortaya koyar. Böylece talasemi hastası bebek doğumları da engelleniyor olacak. Günümüzde bu testler, evlenmek isteyen çiftler için mecburi tutulmaktadır" dedi.

KÖK HÜCRE NAKLİ İÇİN TOPLUM BİLİNCİNİN ARTMASI ÖNEMLİ

Kendisini dinleyen öğrencilere lösemi hakkında da çeşitli bilgiler veren Prof. Antmen, şunları kaydetti:

"Lösemi kalıtsal olarak geçmez. Bu hastalığı kişinin vücudu yapar ve birçok sebebi olabilir. Bunlardan çevresel faktörlere dikkat etmek ve mümkün olduğunca sakınmak gerekir. Lösemi hastaları için uygun donör yani bağışçı bulunduğunda kök hücre nakli ile bu hastalığı yenmek mümkün olabilmekte. Bu nedenle toplumun donör olma konusunda yeterince bilinçli olması çok önemli. Bugün test için vereceğiniz küçük bir tüp kan ile ileride hayat kurtarmak sizlerin elinde, bunu unutmayın." - ADANA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel
title
Close